Nie działa w moim Polo 9N spryskiwacz tylnej szyby. Rzecz w tym, że płyn w zbiorniku jest, pompka spryskiwacza słychać że chodzi, przednie spryskiwacze działają normalnie, tylna wycieraczka też funkcjonuje normalnie. Może ktoś wie jak idzie przewód od tylnego spryskiwacza. Wiem już że jest w klapie bagażnika, dalej idzie do tylnego lewego słupka, następnie pod tylnym lewym siedzeniem wychodzi do podwozia i tu moja wiedza się kończy którędy i dokąd on idzie (musi mieć jakieś połączenie z pompką spryskiwacza). Czy od spryskiwacza idzie jeden przewód i w którymś miejscu jest trójnik, czy też idą dwa (jeden na przednie wycieraczki, drugi na tylną). Za każdą informację z góry dziękuję.
Najpierw sprawdź czy nie jest zatkana dysza w tylnym spryskiwaczu -odkreć . wyjmij i włącz spryskiwanie, jak nie bedzie leciał płyn to przewód lerci w progu dalej z lewej strony (od kierowcy)idzie przez gumową harmonijkową rurę do tylnej klapy.
Najczęściej to jednak zatyka się tylna dysza.
Masz rację gienekp ale ten przewód przynajmniej u mnie nie idzie w progu jak już pisałem tylko po wyjściu z tylnego słupka wchodzi do środka i dalej wiązka elektryczna idzie do progu do przodu a ten przewód przez osłonę gumową idzie pod spód samochodu. Widać go dobrze jak podniesie się lewe siedzenie tylne. Ale masz rację. Muszę sprawdzić dyszę choć myślę że nie będzie to wszystko poniważ zdjąłem w bagażniku lewą tapicerkę i tam ten przewód jest łączony. Gdy go rozłączyłem było tam sucho, co by znaczyło że już tam płyn nie dociera. Mimo wszystko dziękuję.
Jak się nie mylę przewód idzie przy progu a nie w nim wewnątrz auto i to chyba nawet razem w wiązce elektrycznej.Pod konsolą pnie się ku górze tzn jest na wysokości podłużnicy, przechodzi przez ściane grodziową i jest już w komorze silnika.Idzie po podłuznicy dalej(cały czas w wiązce przewodów elektrycznych)i dopiero zobaczyć go możesz chyba pod skrzynką akumulatora.Jednak ja na Twoim miejscu bym zdemontował przednie lewe koło oraz nadkole a wtedy będziesz miał dojście do silniczka i rozgałęznika bo wydaje mi się że tam tkwi problem.Pozdrawiam
Elektrozawór wzależnosci od ustawienia na rozgałezieniu podaje płyn na przód lub tył. Jeżeli byłby uszkodzony to przy próbie użycia na tylnią szybę, płyn leciałby z przodu. Sprawdż czy przewody nie są gdzieś uszkodzone.
Masz rację. Właśnie sprawdziłem i przewód na tył jest uszkodzony pod akumulatorem (efekt stłuczki z przed pół roku). Na razie coś kombinuję bo już widzę że gdyby ten przewód wymienić to trzeba się wdać w remont kapitalny samochodu (chodzi mi demontaż). Ale będę coś kombinował. Przy okazji, nie wiem jak wymontować dyszę tylnego spryskiwacza żeby ją wyczyścić.