Polo przecieka- problemy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
PanRyba
Newbie
Newbie

Polo przecieka- problemy

Post autor: PanRyba »

Zbiera mi się woda w drzwiach. Winna jest najprawdopodobniej uszczelka przy szybie. Wie ktoś czy można dostać gdzieś nową uszczelkę? Jakieś sklepy internetowe? Jeśli nie to jak temu problemowi zaradzić? Myślałem już nawet żeby wywiercić dziurę u dołu drzwi ale to już ostateczność :)
Obrazek
Awatar użytkownika
adr0444
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: adr0444 »

oryginalnie masz dziure u dołu drzwi.. a jesli leci woda do srodka masz uszkodzona folie pod tapicerka drzwi jak u mnie... sklej folie albo ja wymien i bedzie po problemie ;)
Sprzedam części do POLO 86c coupe/steilheck
P
PanRyba
Newbie
Newbie

Jutro sprawdzę. Dzięki za szybką odp.
Obrazek
P
PanRyba
Newbie
Newbie

Jakiś mózgowiec zaspawał odpływy w drzwiach kierowcy :) Problem załatwiony. Nowa folia pod boczek zrobiona. Otwory rozwiercone i zabezpieczone. Próba myjni zaliczona :)
Obrazek
Awatar użytkownika
lukasz1916
Newbie
Newbie

Post autor: lukasz1916 »

Witam :crazy:

Mam problem z przeciekającą woda, a mianowicie zawsze po deszczu mam pełen schowek wody...
Wcześniej była dziura po akumulatorem ale z tym się uporałem a woda jak leciała tak leci i nie wiem co z tym zrobić :niewiem:
Może jest ktoś kto miał taki problem albo wie co z tym zrobić,niech ktoś mi pomoże bo z tymi deszczami to z polówki akwarium niedługo zrobię :? ...
F
FUCEK
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: FUCEK »

Widocznie nie dokładnie to zrobiłeś. W miejscu gdzie znajduję się akumulator, na ścianie grodziowej jest taka wygięta blaszka w kształcie trójkąta która go przytrzymuję na miejscu i ja w swoim polo właśnie tam (w środku tego trójkąta) miałem najwięcej wyżarte. A z racji że nie ma tam dostępu to postanowiłem obłożyć cały ten trójkąt oczywiście z dużym zapasem na boki, do góry i oczywiście całe miejsce gdzie akumulator spoczywa matą szklaną wraz z żywicą nie zapominając o zatkaniu boków tego trójkąta. Było z tym trochę zabawy w wycinaniu maty aby wszystko ładnie pasowało. Na dodatek we wnętrzu autka po ściągnięciu schowka w miejscach gdzie widać było już oznaki rudego głownie na zagięciu tej półki też dałem pasek z dwóch warstw maty na całej długości tego elementu. Tak dla pewności :D . Jak na razie mimo sporych opadów nie pojawiła się w schowku oraz po wewnętrznej stronie tej półki ani kropelka wody! Mimo iż zajęło to chwilkę czasu to było warto a tym bardziej że podobno wystarcza to do końca żywota furki.
Jeżeli to już zrobiłeś a nadal przecieka Ci do schowka to sprawdź czy nie ma korozji w okolicach uszczelki szyby bądź czy sama uszczelka nie przepuszcza wody. Warto też wysuszyć tą gąbkę która znajduję się na górze schowka i oczywiście udrożnić otwór odpływowy w rogu półki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pimpek
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Pimpek »

Dokładnie tak jak FUCEK powiada, popatrz jeszcze raz na to co porobiłeś pod aku i popraw, a na pewno pomoże :grin:
Potrzebujesz pomocy w doborze opon lub felg? Pisz na PW lub na gadu.

Ślesin \'09 Najstarsze Polo Zlotu

Obrazek

"Mam zawieszenie za które ten samochód lubi mój dentysta i silnik za który u
Awatar użytkownika
lukasz1916
Newbie
Newbie

Post autor: lukasz1916 »

dzięki wielkie :-D
zobaczę co da się zrobić.
Awatar użytkownika
qboslavo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: qboslavo »

tym razem akwarium w tylnej klapie. gromadzi mi się woda, jak otwieram po deszczach to się leje z otworów na dole. uszczelka szyby wygląda na dobrą. ma ktoś jakiegoś pomysła skąd się moze brać? :niewiem:
Obrazek
Awatar użytkownika
NeVWille
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: NeVWille »

hmm a pod spryskiwaczem nie ma dziury lub klapa w górnej czesci czy nie pognita
Obrazek
Awatar użytkownika
qboslavo
Mały interesant
Mały interesant

spryskiwacz raczej nie choć muszę się dokładniej przyjrzeć
może to zamek bo troche luźno chodzi i trochę rdzy jest nad.
dodam że wycieraczki nie mam ale jest zaślepka i raczej dobrze zaślepia.
Obrazek
j
jabbson
Newbie
Newbie

Post autor: jabbson »

Cześć,
Wyjmij tapicerkę z klapy, latarkę w rękę wieczorem najlepiej przy otwartej klapie u góry i sprawdź skąd leci.
Ja na zimę malowałem całe podszybie bo przekorodowało. Stan blachy pod uszczelką był fatalny (do wyjęcia szyby potrzebny będzie klucz płaski i młotek aby zdjąć ramię wycieraczki - .. sprawdziłem można :) lub ściągacz wycieraczek. Spojler na zewnątrz i tapicerka wewnątrz są na zatrzaskach - wystarczy oderwać śrubokrętem lub plastikowym czymś żeby nie porysować lakieru. Szybę delikatnie wypychasz na zewnątrz. Jak malowałem u siebie podszybie to auto stało 2 dni pod blokiem z położoną tylko szybą i puste aby złodziei nie kusiło.

Szyba wchodzi na szczelnie w karoserię (nie ma żadnych odwodnień spod uszczelki) więc zewnętrzna blacha klapy widoczna spod tapicerki musi być sucha (jeżeli nie masz korozji pod uszczelką).
może ci jeszcze lecieć otworami którymi mocujesz tablice rejestracyjną (widoczne po zdjęciu tapicerki) lub przez otwór zamka (moim zdaniem na zamku powinna być uszczelka od zewnątrz pod kołnierzem dana, mocowanie zamka śrubką krzyżakową od spodu klapy). Odrazu sobie przeczyść wkład zamka żeby nie blokował na zimę. Aby wyjąć zamek musisz obrócić kluczykiem wkład bo inaczej nie przejdzie przez otwór.

Uważaj tylko aby nie zdjąć uszczelki z szyby (po wyjęciu jej z auta) bo ciężko jest założyć narożniki. a Szybę wkładasz owijając pod uszczelką 2 razy sznurek od prania i potem wciskasz w otwór i od środka wyciągasz sznurek.
pozdrowionka
Awatar użytkownika
qboslavo
Mały interesant
Mały interesant

thx za typy.
zamek lata mi trochę luźno więc może to z niego aczkolwiek dziwne że tyle wody potrafi nalecieć. jak zdejmowałem tapicerkę latem to raczej nic podejrzanego nie zauważyłem. wycieraczki nie mam ale otwór jest zaślepiony i to raczej dość dobrze takim gumowym korkiem.
Obrazek
Awatar użytkownika
zbik
KANDYDAT

Post autor: zbik »

witam też mi sie to zdarzało po deszczach, garaż załatwił sprawę :grin:

poważnie ,powodem była pęknięta uszczelka przy zamku i lekko wcisnięta przy wycieraczce,
pod uszczelkę trochę sylikonu(dla pewności) i powinno być ok , bo wątpie czy znajdziesz nową :?:
moje MK 1

http]
j
jabbson
Newbie
Newbie

Post autor: jabbson »

Cześć,
Ja pod zamek wstawiłem uszczelkę hydrauliczna od filtru do wody 9'cali, myślę że można wyciąć z kawałka dętki.

W moim POLO'coupe problem z wodą w bagażniku - właśnie się okazało, przerodził się w przerdzewiałą wnękę koła zapasowego. Przerdzewiało tak, że mogę włożyć rękę do bagażnika od zewnątrz auta. :cry: :shock:
Z zewnątrz pokryta była jakimś białym silikonem .

Zastanawiam się jeszcze dokąd prowadzi wężyk pcv , którego koniec luzem wystaje zza zderzaka za tylnym prawym kole ? - jakieś pomysły ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”