[9N3] Uślizg sprzęgła tylko na 4tym biegu?????

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

n
nomand
Newbie
Newbie

[9N3] Uślizg sprzęgła tylko na 4tym biegu?????

Post autor: nomand »

Witam,
jestem nowy na forum i od razu wyjeżdżam z problemem :? Na 4tym biegu, przeważnie jak zaczynam "ostro cisnąć" pojawia się taki efekt że do 2500obr auto idzie normalnie po czym od 2500 do 3000 obroty nagle skaczą, auto nie przyśpiesza. Później obroty spadają do okolic 2500 i wszystko jest ok. Byłbym pewny, że to sprzęgło ale to dzieje się tylko na 4tym biegu. Może jest to najbardziej obciążający zakres pracy sprzęgła (4ty bieg i te obroty) i dopiero zaczyna się ono psuć?? Dodam, że auto jest trochę wyżyłowane. Na początku fabrycznie miało ono 1.9TDI 130KM 6biegów ale dokonałem modyfikacji w vtechu i moc wzrosła do 166KM a moment do 400Nm. Samochód jest 6miesięcy po modyfikacji. To na pewno nie uślizg kół bo jeśli mam z nim do czynienia na niższych biegach to włącza się ESP. Wkrótce i tak wybieram się do mechanika ale proszę o fachowe komentarze i opinie.
Domyślam się że skrytykujecie sam pomysł tuningu i tak już mocnego jak na te rozmiary auta ale nie po to pisałem posta :amen:
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Podejrzewam, że raczej sprzęgło. Przy wzroście momentu obrotowego, padło szybciej, a poślizg na 4 biegu to początkowe objawy "końca". Jaki masz aktualny przebieg?
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
b
brum
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brum »

Na 99,9% to sprzęgło jeśli na wysokim biegu dajesz gazu silnik wyje a auto nie przyspiesza albo suchy asfalt 1 gaz dasz zrywa powinien być pisk, a będzie wycie silnika. Tarcza, docisk się zużyły lub olej z uszczelniacza dostał się do sprzęgła ja miałem to 2 tylko nie z VW polo a z Fiatem. Napisz co i jak i za ile.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”