witam, jestem posiadaczem polóweczki 1,3 z 95r i mam problem z wyciekiem oleju z pod pokrywy silnika i z pod aparatu zapłonowego,wymieniłem już uszczelkę ta pod pokrywą,próbowałem silikonu i nadal cały silnik zalany olejem,szczególnie mocno leci własnie spod aparatu zapłonowego...ma ktoś może pomysł ja sobie z tym poradzić?? będę wdzięczny za pomoc;) aha zapomniałem dodać,że jedna śruba na pokrywie nie trzyma,podejrzewam ze porzedni własciciel przekręcił gwint...
Sprawdź odmę. Rozwierć tamtą śrubę, nagwintuj i daj nową. Kup uszczelkę i uszczelniacz na aparacie. Sylikonem delikatnie nasmaruj uszczelkę, w kąciki przy kole rozrządu i przy aparacie daj po kropli sylikonu. Wcześniej wszystko odtłuść.
Jeśli chodzi o wyciek przy aparacie zapłonowym to sprawdz zimering sądzę że to on nie trzyma i leci.A co do wycieku spod kpy to musisz sprawdzić tą śrube luźną.
Witam.
nie chciałem pisać nowego tematu wiec mam nadzieje że nikt sie nie obrazi jak tu zapytam. Jestem posiadaczem tej samej polówki ale nigdzie nie widze wycieku oleju a ubywa zastanawiam sie czy nie pali oleju lecz mam na nim dopiero 135 000 czy są może jakieś propozycje co może być albo co sprawdzić ??
Mechan przepał oleju zależy od tego czy Twój przebieg jest przebiegiem rzeczywistym.
Sprawdź czy olej nie przedostaje się do płynu chłodniczego (uszkodzenie uszczelki, robi się tzw. majonez z płynu)
Radze też zerknąć na koncówke tłumika czy nie jest okopcona. Polówka potrafi palić olej przy takim przebiegu jeśli była przez poprzedniego własciciela katowana, druga sprawa to w jakich ilościach go ubywa bo to jest bardzo ważne!!
Mechan istotne jest podanie wersji silnikowej lub oznaczenia literowego silnika a najlepiej jak byś uzupełnił to w swoim profilu.
Znacznie ułatwiłoby to jakiekolwiek sugestie.
Mogą być już lekko zużyte uszczelniacze zaworów i tu ci ubywa olej do cylindrów jest spalany i go masz na końcówce wydechu,co do pierścieni to sprawdź ciśnienie na cylindrach.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2010, 14:00 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote=""Mechan""]nie jestem pewny ale chyba o te dane chodziło [/quote] Niestety nie do końca, nie ma modelu 6NZ powinno to wyglądać tak:
6N1 1.3 i tu kod literowy np 3F lub ADX zobacz jak to wygląda u innych.
Natomiast wracając do twojego problemu, jeżeli silnik nie posiada widocznych śladów wycieków to znaczy, że go przepala.
Zastosuj się do porad Dziadek13-a