[quote="FilipO"]wiem ze nie w temat ale potwierdzam wypowiedzi forumowiczow...slabsza skrzynia ba w mojej poli 1.3 przy 100km/h mam 2800 obr... jak nie trasujesz polinii to nie wymieniaj

[/quote]
[quote="dumle"]a czy do mojego silnika skrzynia jest jakaś mocniejsza? bo mając krótką skrzynię często zdarza mi się jechać na odcinku 60km na poziomie 4-5tyś obr/min[/quote]
Panowie nie mylcie pojęć, te skrzynie nie są słabsze czy mocniejsze w sensie wytrzymałości tylko różnią się przełożeniem głównym lub/i zestopniowaniem. W 60konnym aucie krótka skrzynia uważam ze jest raczej zaletą pod warunkiem że 3/4 przebiegu robimy w mieście. "Wałek" troche za dużo powiedziane

jak wszyscy wiemy skrzynie u nas są kiepawe i takie kilkunastoletnie polo z duzym prawdopodobieństwem miało już kuku w skrzynię
[quote="Artpolo"]Bo zacznijmy od tego, że jadąc 100km/h nawet bym nie wpadł na pomysł aby wrzucac 5. Z reguły 5 bieg zostawiam na autostrady.[/quote]
no nie świruj, polo to nie Honda, a już tym bardziej takie 8zaworowe wolnoobrotwe 1.6 żeby przy 100kmh unikać 5