Problem ze skrzynią.... POMOCY :(

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Michał_86c
Newbie
Newbie

Problem ze skrzynią.... POMOCY :(

Post autor: Michał_86c »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów:)
Mam problem z moim polo. Jest to polo 86c silnik 1,0 ale już na wtrysku, rocznik 1990, skrzynia 5-ka:/
Jakiś czas temu zaczęły się problemy ze skrzynią a mianowicie zaczął mi na dłuższych trasach wyskakiwać 5 bieg. Podkreślam ze na krótkich odcinkach wszystko było ok. Wczoraj wybrałem się w trasę i jak wracałem silnik na początku zaczął się trochę dziwnie zachowywać, przy dodaniu gazu reagował z lekkim opóźnieniem, słychać było jeszcze cichy świst prawdopodobnie ze sprzęgła. 4 km od domu nagłe usłyszałem głos jakbym tarł od spodu czymś metalowym po asfalcie. Przy próbie ruszenia auto jakby rzucało i zgrzytało z rejonów skrzyni-sprzęgła i lekko blokowało koła. Auto dalej już nie pojechało. Biegi nie chcą wogóle wchodzić, wybierak ma straszny opór... Odstawiłem na parking z myślą że dziś je zaholuje z pomocą taty do domu a tu kaszana:/ Chwila na lince i ciągły zgrzyt spod maski i nagle koła się zablokowały... Po cofnięciu auta troszkę do tyłu (oczywiście na luzie i na zgaszonym silniku) kółka dadzą rade kręcić się do przodu ale tylko przez moment i później znów się blokują. Po skręceniu kierownicą w lewo koła się nie blokowały a pod silnikiem zobaczyłem mała plamę oleju, najprawdopodobniej ze skrzyni. Proszę wszystkich o pomoc bo nie mam pojęcia co to może być...:( Z góry dziękuje wszystkim za pomoc
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Albo skrzynia sie sypla, albo sprzeglo moglo sie rozsypac ? A jak wrzucisz bieg i zapalisz silnik dzieje sie cos ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał_86c
Newbie
Newbie

wchodzi mi tylko wsteczny i 4 bieg. Przy próbie ruszenia silnik gaśnie, koła są zablokowane
Awatar użytkownika
Michał_86c
Newbie
Newbie

zastanawiam się tez nad przegubami co o tym sadzicie?? Wnioskuje to z tego że po skręcie w lewo koła dają się kręcić...
Awatar użytkownika
NeVWille
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: NeVWille »

jezli gaśnie i tylko dwa biegi to albo sie rozregulowały wodziki (malo prawdo podobne) lub masz po skrzyni zblokowała sie i coś mogło peknąć w srodku
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał_86c
Newbie
Newbie

A ma ktoś z forumowiczów do sprzedania skrzynie do polo 86c 4-ka lub 5-ka i w jakiej cenie?? Proszę o info
Awatar użytkownika
Michał_86c
Newbie
Newbie

ewentualnie kupie tanio polo 1,3 NZ wielopunkt 75 koni w stanie silnika i skrzyni ok, reszta nieważna
E
Ethan89
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Ethan89 »

NZ to nie 75 koni kolego 75 koni ma 3f na wielopunkcie. jak chesz to mam taki silnik na sprzedaz i skrzynia tez jest do tego za 350 zeta
Awatar użytkownika
Michał_86c
Newbie
Newbie

Sorki pomyliłem się oczywiście chodziło mi o 3f:) 350 za silnik i skrzynie??
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Pisze ze skrzynia 350 :) silnik to za ta cene to bylby chyba nie 3f, tylko 1,5f :P albo AAU.
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał_86c
Newbie
Newbie

[quote=""Ethan89""]NZ to nie 75 koni kolego 75 koni ma 3f na wielopunkcie. jak chesz to mam taki silnik na sprzedaz i skrzynia tez jest do tego za 350 zeta[/quote]
ile za silnik i ile za skrzynie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”