Olej galareta?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Olej galareta?

Post autor: ghul177 »

Dziś rano miałem problem z odpaleniem poli miwanowicie autko w garażu.W garażu temperatura troche wyższ niż na polu o około 6 stopni ale zaczeło sie tak wsiadłem przekręciłem kluczyk podgrzałem świece do końca(usłyszenie elektromagnesu) następnie przekręcam kluczyk obrócił może wałem z 2razy ledwo ledwo zdławił sie zgasł mimo iż trzymałem kluczyk na zapłonie(pusciłem kluczyk ) , i było odrazu słychać jakiś dziwięk jak by wirnika lub rozrusznika.Możliwe że to było słychać pompe oleju? że np chciała rozrzedzićgęsty olej? trwało to może z pół minuty potem znów podgrzałem świece i odpalił.To samo było teraz wieczorem po powrocie z uczelni podgrzałem świece odpalam a on ledwo ledwo wałem kręcił(tym razem już nie słyszałem pompy oleju.Podgrzałem znów i to samo.za trzecim razem trzymałem cały czas kluczyk na rozruchu i trzymałem z 4sekundy silnik tak jak by złapał ale miał obroty 7.5tyś i chodził na samym rozruszniku jak tylko puściłem to odrazu zgasł (bałem sie troche o rozrząd ale naszczescie nic sie nie stało).Dopiero za czwartym razem podgrzałem i odpaliłem i zapalił. mam zalany Lotos Mineralny 15W40 chyba nadszedł jego koniec choć ma około 10tyś.Myśle nad wymianą i to już poważnie na jakiś półsyntetyk dzięki informacją kolegi rat4 najlepszy byłby chyba ten http://habi.pl/a101-valvoline-maxlife-diesel-10w-40 Zalecił mi też płukanke zrobić. ile wchodzi oleju do 1.9D?
Moja Poli 1.9D AEF 1996
Aku 70ah rozruch 640 (miesiąc temu zmieniany)
Przebieg 246tys
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Do AEF-a wchodzi ok 4.6l oleju w zależności czy grawitacyjnie, czy wysysany.
Ten dźwięk według mnie to problem z rozrusznikiem (z bendiks-em) a nie pompy oleju.

Poszukaj sobie, już omawialiśmy problemy rozruchu w tym modelu i nawet brałeś w tym udział :)
viewtopic.php?f=20&t=8437&hilit=+rozrusznik
viewtopic.php?f=20&t=8516&hilit=+rozrusznik
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

15w40 nie nadaje sie na takie temp. jak sa obecnie. Już -15*C to ekstremalna temp. dla rozruchu silnika.

Kod: Zaznacz cały

*  Oleje klasy SAE 10W/X osiągają lepkość 3500 cP w temp. -20' C,  co znaczy, iż do tej temperatury nie powinny wystąpić kłopoty rozruchowe silnika wywołane olejem.
    * Oleje klasy SAE 15W/X osiągają lepkość 3500 cP w temp. -15 C. 
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

Mineralny Lotos do tego silnika przy tych temperaturach ? 100 tys km na tej zupie ?
Miejże trochę litości dla rozrusznika i akumulatora, o samym silniku nie mówiąc...
Jeśli już - to zalej półsyntetyczny, firmowany przez GM , powszechnie dostępny w sklepach motoryzacyjnych, cena niewiele wyższa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”