[6n2] 16685 Brak zapłonu na pierwszym cylindrze.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
delk
Newbie
Newbie

[6n2] 16685 Brak zapłonu na pierwszym cylindrze.

Post autor: delk »

mam polo z 2001 1.4 16v 75KM i wyskoczył mi taki błąd samochód niechce jezdzic obroty falują i brak mu mocy co mam zrobic oprucz wymiany swiec i kabli
a
ar1000
Początkujący
Początkujący

Post autor: ar1000 »

Jakie oznaczenie literowe silnika?. Z tego co piszesz wynika,że masz cewkę zespoloną i przewody WN do każdej świecy. Najpierw świeca i przewód odnośnego cylindra później cewka do sprawdzenia, spróbuj wyjąć wtyczkę z cewki i sprawdź czy tam jest ok.
Awatar użytkownika
delk
Newbie
Newbie

Post autor: delk »

kod silnika to aua i jest trasformator zapłonowy i kable WN osobne . dzisiaj wziołem sie za wymiane swiec i okazało sie ze przy myciu silnika woda dostała sie do srodka pod kabel wyczysciłem i wysuszyłem i otpalił na początku było to samo lecz po próbne jezdzie poprawiło sie nawet kotrolka check zgasła zastanawiam sie jeszcze nad wymianą tych kabli

-- Pon Gru 15, 2008 4:09 pm --

co to moze byc jak wypijołem kable WN w 3 cyldrze swieca była zalana olejem to cheba z pod uszczelki od zaworów co ztym zrobic
a
ar1000
Początkujący
Początkujący

Post autor: ar1000 »

Od kiedy jeździsz (masz) tym autem?, ile zużywa oleju na 1000km?, jaki olej (półsyntetyk, minerał)?, czy olej na świecy zauważyłeś wymieniając ją po jeździe czy następnego dnia?.
To nie musi być uszczelka może być uszkodzony pierścień, uszkodzone-nieszczelne uszczelnienia trzonków zaworów. Ja stawiam na uszczelnienia trzonków zaworów odnośnego cylindra. Cały czas mówię o świecy zalanej od strony elektrod. Jak wilgotna część po wyżej gwintu to masz rację i możesz to uszczelnić lub olać o ile świeca i kabel WN nie pływa w oleju wtedy trzeba uszczelnić.
Pozdrawiam.A.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”