Witam!!
Ostatnio wyprzedzałem sznur samochodów na czwartym biegu i zauważyłem ,że wskaźnik obrotów zatrzymuje się przed czerwonym polem. Widziałem na you tubie dużo filmów , że wskaźnik wychodzi poza czerwone pole. Na czym polega ta blokada i czy mozna to jakoś odblokować , czy to normalne ośiągi tego silnika!! Mam Polo Variant z 98' z silnikiem 1,4 benz.
Pozdrowienia!
moim zdaniem dochodzenie do czerwonego pola to troche katowanie...super wywazonych walow korbowych nie mamy...rozrzad tez mega sportowy nie jest...a nie wiedzialem ze mamy odciecie zaplonu... chodzi Ci o to ze wskazowka wachala sie blisko granicznej? czy po prostu stanela na maxie?
Odcięcie jest, u mnie np przy 6,2 tys obrotów. Na luzie auto Ci się kręci wyżej ?jak bedziesz miał nagrzany silnik to zró przegazówkę i zobacz do ilu się kręći. Moze po prostu nie miało już mocy żeby przyśpieszać i dlatego obroty nie rosły.
[quote="bleah1986"]Moze po prostu nie miało już mocy żeby przyśpieszać i dlatego obroty nie rosły.[/quote]
albo skrzynie ktos kiedys wymieniał i wsadził z 1.0
heh...a takie wcisniecie na pale nic nie spowoduje?:P bo troche sie boje:D a zobaczylbym czy dziala te odceicie ...bo moj maxymalny wynik to jakies 5.5k obrotow...wiecje nie bylo potrzeby...
A o czymś takim jak odcinka słyszał? 1.4 8v kończy swoją działalność na 5800 obr/min wtedy komputer odcina paliwo celem oszczedzenia silnikowi pracy na zbyt wysokich obrotach do których zaprojektowany nie został. Odcinkę można przesunąc wyżej jednak w seryjnym silniku nie ma to sensu bo dalej krzywe mocy/momentu już tylko spadają i poza hałasem i skracaniem życia silnikowi nic nie osiągniemy. Co innego jesli auto jest pomodzone, a zwykle modyfikacje silnika powodują wzrost mocy w górnych partiach obrotów, wtedy przesunięcie odcinki pozwala uwolnić jeszcze jakiś zapas. Taki zabieg wiąże się ze zrobieniem "programu" a to koszt 1-1.5tyś dla takiego wolnossaka
no własnie w moim samochodzie wskazówka obr. zatrzymuje się na 5 tys. obrotach. Nigdy nie próbowałem robić przegazówki ,ale musze sprawdzić czy na luzie też blokowanie są obroty.
Mati9591
musi ci odciąć paliwo bo to jest elektrycznie sterowane przez ecu, nawet w każdym aucie na jednopunkcie jest ogranicznik prędkości obrotowej a co dopiero na wielopunkcie
[quote="Mati9591"]musze sprawdzić czy na luzie też blokowanie są obroty.[/quote]
juz byl kiedys taki watek takiego co zrobil przygazówke na luzie i mu pasek strzelił czy przeskoczył
[quote="bleah1986"]Borek
mój na 6200 a nic nie kombinowałem :p[/quote]
Moj podobnie 6200 a też fabryka, oczywiscie na 4 czy 5 biegu tyle nie zrobie bo juz opory powietrza wchodzą w gre.
Na luzie nigdy nie próbowalem :butcher:
[quote="Borek"]1.4 8v kończy swoją działalność na 5800 obr/min wtedy komputer odcina paliwo[/quote]
[quote="adam"]musi ci odciąć paliwo bo to jest elektrycznie sterowane przez ecu[/quote]
W naszych silnikach ECU odcina zapłon a nie paliwo o ile dobrze pamiętam.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...
"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)