radio CB w domu

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany

radio CB w domu

Post autor: waglik »

Witam nudziło mi się ostatnio i załączyłem radio CB w domu na parapecie i myślałem, że zasięg będzie zadowalający, ale okazało się, że nie przekracza 2 km... na dachu samochodu mam o niebo większy... Choć nie wiem czy to jakiś błąd czy co ale usłyszałem pare komunikatów w języku rosyjskim oraz niemieckim... Podłączyłem SWR miare i przekręciłem pokrętło CAL na max i tak wskazówka nie poszła na pole oznaczone SET... Czy mogłem spalić radio lub antene ?? Myśle nad zrobieniem bazy w domu ponieważ jestem fanem radia CB a podoba mi się baza w domu...
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

rozkręć antenkę może się coś w środku rozłączyło albo zwarło
nie powinieneś nic spalić.
Dziwne że nie odchyliła się wskazówka podczas kalibracji, powinna się na max wychylić a ty ustawić w pozycji CAL/set
zależy też jaki masz reflektrometr, ja mam taki:
Obrazek
daje się najpierw SWR i 10W i naciska gruszkę i kalibruje pokrętłem
a potem zmienia się wartość na 100W i sprawdza SWR lub Moc
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
waglik

W aucie mi działało także wydaje mi się, że dobrze chodzi. Nie spaliło się chyba nic bo przed chwilą złapałem kolesia co nadawał i dobrze go słyszałem. Jutro zamontuje na dachu domu może coś się poprawi. A ma ktoś z was baze w domu ? Jaki sprzęt polecacie ?
Awatar użytkownika
waglik

A oto mój sprzęt zainstalowany w domu: Obrazek Obrazek Obrazek Mam pytanie może ktoś wie: Dlaczego jak naciskam szczekaczke bardzo przygasa mi ekranik ?? Tylko w pozycji nasłuchu jest ok, przycisne szczekaczke od razu gaśnie ekranik. Może potrzebuje jakiś wzmacniacz ?
Awatar użytkownika
grisza69
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grisza69 »

Po pierwsze to wyrzuć kolego antenę na dach bo od takiego czegoś bardzo szybko nabawisz się raka i tu też komunikat do wszystkich wożących anteny na tylnych klapach itp. Antena najlepiej zbiera gdy jest na dachu samochodu najlepiej na jego środku, wtedy też nie działają na nas fale od których naprawdę można się bardzo pochorować, radio możesz spalić a właściwie końcówkę mocy jak antenę masz nie zestrojoną i pamiętaj że antenę stroi się do radia a nie radio do anteny, a co do bazy w domu to polecam typowy stacjonarny maszt. A co do języków obcych w eterze to dosyć częste zjawisko w pochmurne dni, sygnał leci z tzw. Odbitej tj. ziemia chmury ziemia chmury i tak dalej też parę razy zdążyło mi się pogadać ale było to ładnych parę lat temu jak byłem łebkiem a mój stary się bawił w takie rzeczy ale trwało to co najwyżej minutę i sygnał zanikał bo po prostu chmury się przemieściły, a z anteny samochodowej wystawionej na parapet nie będziesz miał dobrego zasięgu gdyż „pole widzenia anteny” to w połowie twój budynek naprzeciwko pewnie tez jest jakiś więc sam widzisz im bardziej otwarta przestrzeń tym dalszy zasięg. A i jeszcze patrząc na zdjęcia zauważyłem że zasilasz je zasilaczem niezbyt do tego przystosowanym co też może mieć wpływ na jakość odbiory i nadawania, są zasilacze typowe do CB one mają odpowiednie napięcie i ampery, jak byś coś jeszcze potrzebował pisz a postaram ci się pomóc, więc powodzonka, szerokości i przyczepności niech Ci się kółka lekko kręcą ;]bajo ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

co do powyższego to kolega ma zupełną rację antenka tylko i wyłącznie na dachu,
zasilacz nie może być taki jaki masz, to chyba coś około 1000 mA jest on za słaby aby to wszystko udźwignąć
CB radio potrafi zjeść od 1 ampera w górę....poszukaj może na allegro jakiś zasilacz znajdziesz.
http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... lla-search
poczytaj to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic213343.html
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
waglik

Ok dzięki wielkie za rady i powiedźcie mi czy ten zasilacz może być ? http://www.allegro.pl/item892400317_zas ... tylko.html Ponieważ nie chce rozmontowywać kabla bo nie mam lutownicy jakbym chciał znowu przypiąć do tego gniazda.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ten już zapodaje 6A także wystarczy, poczytaj trochę na temat krótkofalarstwa jest na necie forum,
i koniecznie kup kabla kilkanaście metrów i na dach jeśli masz możliwość.
http://www.cb-radio.info.pl/cb_radio_poradniki
http://www.cb-mania.pl/forum/
od groma jest tego na necie, wygląda na to że sam zestaw samochodowy może być zbyt słaby żeby uzyskać lepsze efekty CB,
może zanim zakupisz zasilacz to może warto pomyśleć o pełnym zestawie CB baza i poczytać co nieco.
Z tego co na necie wyczytałem nie jest to wcale takie proste jak się nam może wydawać.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
waglik

Właśnie też myśle nad bazą chyba to będzie najlepszy sposób. Możecie mi podać jakąś dobrą marke radia stacjonarnego ? Oraz anteny jaka do tego. Antenka słyszałem, że trzeba dać za taką dobrą 400-500 zł. a za radio to nie wiem, mam nadzieje, że kupie do 1000 zł. bo widziałem już na necie za 4000 zł. a tyle nie jestem w stanie wydać... Znalazłem MIDLAND Alan 87 cena tu widze zatrzyma się na 1000 zł. a antene bym chciał gdzieś taką o dł. 6,5 m.
Awatar użytkownika
grisza69
Raczkujący
Raczkujący

Zależy na jakich pasmach chcesz nadawać, w wyższych modelach dostępne są 5tki i zera oraz bandy czyli cos takiego jak AM i FM (dokładnych nazw nie pamiętam) ale daje ci to swobodę rozmowy gdyż możesz sobie „pouciekać” po kanałach (każdy z zakresów to 40 kanałów o różnych częstotliwościach) na niektórych jest gorsza modulacja czyli głos jest zniekształcony ale zasięg jest większy, pogadasz na nich pod warunkiem że znajdziesz kogoś z wypasionym radyjkiem i też będzie miał wkręte na CB, natomiast jeśli chcesz po prostu siedzieć na 19 czyli kanale mobilków lub 40 bądź 38 bo tam najczęściej można spotkać osoby które nadają z domów tzw. baz to polecam jakiegoś prezydenta albo Alan-midland które charakteryzują się bezawaryjnością bo dostępne w tej chwili radia są tej samej mocy gdyż P.A.R. parę lat temu znosząc liczcie na CB i przestając nadawać numery użytkownikom zakazał sprzedaży i użycia radji mocniejszych niż chyba 5 watt czy coś takiego, ja osobiście używam prywatnie radio TTI TCB-881 co jest podróbkom alana 48+ i jedyne co mi się w nim stało to podświetlenie wyświetlacza padło do niego mam małą antenkę midlanda magnesówke ale za to tak zestrojoną że bez problemu przy dobrej pogodzie gadam z mobilkami nawet 25 km dalej a raz mi się zdarzyło podadać z gościem który nadawał z anteny stacjonarnej a był oddalony o 60 km, natomiast w firmowym aucie mam unidena pro 520xl który jest podróbką przydenta z tym ze pod niego mam podpiętego bata 150ke i tez jest porządnie zestrojony więc daje rade bardziej niż ten co mam w prywatnym aucie i z nim nie miałem żadnych problemów a oba użytkuje już ze 3 lata co najmniej, więc jak widzisz radio tak bardzo nie ma znaczenia najważniejsza jest antena jej zestrojenie i umiejscowienie, pisząc podróbka chodzi mi i to że te radja są na podzespołach prezydenta czy alana, wyglądają nawet bardzo podobnie a cena jest djametralnie niższa, a jak byś chciał pogadać z ludźmi z całego świata to proponuje krótkofalarstwo ale w tym temacie to ja już nie pomogę.
Obrazek
Awatar użytkownika
waglik

No wiesz co nie znam sie na tym chciałbym rozmawiać z ludźmi co siedza na stacji CB a nie na kanale 19.
Awatar użytkownika
grisza69
Raczkujący
Raczkujący

Więc spróbuj złapać kogoś na 40 i dolnych okolicach tego kanału to tam ci ktoś powinien coś więcej podpowiedzieć, bo wydać kasę nie sztuka, tylko może się okazać że nie będziesz korzystał z połowy funkcji radyjka i będziesz sobie pluł w brodę tak jak ja zrobiłem kupując TTI radio spoko ale jego gabaryty nie za bardzo, co się wiąże z brakiem miejsca na zamontowanie w aucie a małe radyjko zawsze się gdzieś wciśnie, a siedzę tylko na 19 jak każdy mobil więc opcja AM/FM mi nawet nie jest potrzebna, więc podrzuć hasło „ogólne wywołanie” na 40 kanale może się uda kogoś złapać zajmującego się właśnie taką łącznością. Pwodzonka i pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
waglik

Ok spróbuje. Chciałbym jakąś prostą baze do obsługi, komapanów do tego hobby na pewno znajde ;)

edit: Siedze już prawie bez przerwy na tym 40 kanale i nic... Cisza... Ale wiesz co Alan 87 z tego co widziałem ma mało funkcji. Mam fajne miejsce na montaż radyjka, także i antenki (drzewo ), ale zamontuje tą antenke co mam wyżej to zobaczymy co mi pokaże.
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

Co do typowo amatorskich stacji to bardziej poleciłbym takie radyjka jak Emperor Shogun , President Lincoln , President HR 2510 , RANGER RCI 2950DX może troszkę drożej ale porównania nie ma żadnego , do tego mikrofon PAN DM 432MT lub jakaś Sadelta (niestety wszystkie w okolicy 300zł) antenka na bazę 5/8 fali nie wiem jak sprawują się nowe antenki ale co do starszych batów to SPECTRUM 1600 bije wszystko na głowę z tym że raczej trudno dostępna . Niestety na żadne takie radio nie uzyskasz homologacji z wiadomych powodów . W podstawowej czterdziestce raczej w dzisiejszych czasach nic ciekawego nie zdziałasz baz jest znikomy procent tego co w połowie lat dziewięćdziesiątych komórki wyparły wszystko. Zacznij od nasłuchu na górnej wstędze USB najlepiej częstotliwość 27.555 i przy dobrej propagacji cały globik twój , Swego czasu jak się trochę tym interesowałem to potwierdzenia łączności QSL mam z takich miejsc o których nawet nie słyszałem , bardzo fajne hobby niestety aktualne warunki zmusiły mnie do zdjęcia stacji (blok)
Obrazek
Awatar użytkownika
waglik

Widze, że za radyjo trzeba dać ok. 600 zł. No ok a możecie mi powiedzieć jak jest z antenką ? Będzie montowana na drzewie jak już pisałem i z tego co widze użytkowników bazy CB przybywa... Udało mi się dziś usłyszeć rozmowe niestety szum ją zagłuszał (trudno to nazwać rozmową), ale słyszałem jak jakiś koleś nadawał...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”