Witam
Zakładam nowy wątek gdyż podobnego na forum nie znalazłem. Problem tkwi w sprzęgle mojej Polówki.
1. Przy wbijaniu wstecznego prawie zawsze słychać zgrzyt (haczenie), niekiedy wsteczny nie wbija się całkowicie i powstaje charakterystyczny zgrzyt zębatek.
2. Kolejnym objawem, najczęściej na 2 biegu, rzadziej na 3 jest utrata mocy i brak przyśpieszania po nagłym (do dechy) wciśnięciu pedału gazu. Była sytuacja gdy na ruchliwej krzyżówce ruszyłem z jedynki, wbiłem dwójkę i chciałem jak najszybciej zjechać z krzyżówek (szybko zbliżająca się ciężarówka z prawej strony), więc pedał w podłogę a tu zaskoczenie bo auto praktycznie stanęło w miejscu, silnik pracuje, dwójka wbita, pedał w podłodze i zero efektu. Makabra...:/ Ostatecznie udało mi się umknąć przed tą ciężarówką jedynie dlatego że zacząłem delikatnie "muskać" pedał gazu. Tylko wtedy auto zachowuje się normalnie i przyspiesza. Czyli delikatne naciśnięcie gazy powoduje przyspieszenie a gdy gaz do dechy to auto się muli i nie przyspiesza, (tak jakby sprzęgło się ślizgało)
3. Sprzęgło bierze czasami od połowy czasami czasami od dołu.
I odnośnie zakupu kompletnego sprzęgła. Nie wiem jakie, czy 190 mm czy 200mm Nie wiem jaki mam model silnika, wiem że jest to 1043 cm3 z monowtryskiem, wg numeru VIN z rocznika 1991, kodu silnika znaleźć nie mogę innych oznaczeń również, proszę pomóżcie...
Gdybym już cudem dobrał odpowiednie sprzęgło to czy istnieje możliwość samodzielnego jego montażu, jak się do tego zabrać i od czego zacząć aby bardziej nie namieszać.
Post może i trochę długi ale zawiera wszystkie bolączki mojej Polówki związane ze sprzęgłem
Proszę o pomoc i sensowne rady
Pozdrawiam
Twoje objawy ewidentnie wskazują na kończące się sprzęgło - dlaczego piszesz że nie wiesz jaki masz model silnika? Przecież napisałeś w stopce "podpis": VW POLO 86c2f 1.0 KAT AAU 45 HP/ 95 r. AAU to jest właśnie oznaczenie silnika. Szukając części warto czasem zajrzeć na stronę Sklepu IC, mają tam opisane modele silnika przy częściach np:
Zestaw sprzęgła
VALEO
006742
Zestaw sprzęgła
Informacje Inter Cars o towarze
indeks: VAL006742
Cena brutto: 426,41 zł
nazwa: Zestaw sprzęgła
opis : VALEO sprzęgło kpl. 190mm VW GOLF/POLO 1,05-1,3
85-92 / VENTO 1,4 91-
producent: VALEO
W MAGAZYNIE: >9
Ograniczenia
Średnica 1 [mm]: 200
Część nowa:
Średnica 2 [mm]: 190
Ilość zębów: 24
wersja: CPoS
Profil piasty: 24x18,3x20,1
Kod silnika: AAK,AAU
typ skrzyni biegów: AHZ,AKV,AKY,AYZ,BP
Typ skrzyni biegów: przekładnia mechaniczna
polecam producenta LUK lub Valeo.
Z tego co wiem to żeby wymienić sprzęgło trzeba zdemontować skrzynię biegów. Osobiście tego nie robiłem. kiedyś widziałem jak szwagier wymieniał sprzęgło w eskorcie - masakra, cały dzień zeszło rozebranie i złożenie. Mój mechanik wziął 200 zł za robotę.
Witam jeżeli chodzi o wymiane sprzegła to nie jest tak tragicznie ja u siebie wymieniałem i jakoś sie dało:P jak masz silnik AAU to pewnie bedziesz miał 200mm bo ja taki mam AAU i take sprzęgło i radze kupić takie jak powinno być bo magicy różne głupoty mówią. Umnie po zdjeciu skrzyni okazało sie że jakiś cep włożył tarcze 190mm do docisku 200mm to jest dobre ale na chwile najlepiej wymienić cały komplet!. Jeżeli chodzi o samą wymiane zależy jak do tego podejdziesz ja wymieniałem z gleby bo kanału nie mam i wyjecie skrzyni zajeło mi 1.5h. U mechaniora conajmniej 200zł musisz liczyć zależy też jaki
Jak chcesz to na pw powiem Tobie co i jak;)
Prostą metoda domową na sprawdzenie sprzegła jest: stojąć w miejscu wbijasz 3 bieg trzymasz hamulec puszczasz sprzęgło i jak zgaśnie odrazu to jeszcze troche polata a jak po czasie to kaput. no i jeszcze spróbuj podciągną linke i zobacz co sie bedzie działo.
PozdraVWiam
[quote="sebatec"]Twoje objawy ewidentnie wskazują na kończące się sprzęgło - dlaczego piszesz że nie wiesz jaki masz model silnika? Przecież napisałeś w stopce "podpis": VW POLO 86c2f 1.0 KAT AAU 45 HP/ 95 r. [/quote]
AAU w stopce napisalem ale pewny tego nie jestem, na forum pisali ze jezeli mam monowtrysk to na bank jest to AAU, jezeli tym mam sie sugerowac to pewnie tak jest:) bo i monowtrysk (BOSHA) jest pod maska
kolunio21 ,co do sprawdzenia sprzegla to jutro postaram sie zrobic ten test, zobaczymy czy moja polowka go zda
[quote="kolunio21"]jak masz silnik AAU to pewnie bedziesz miał 200mm [/quote]
mam wątpliwości odnośnie tych 200mm, gdyż w katalogach podane jest że do AAU idzie 190mm :/, teraz to już w ogóle nie wiem co i jak
Powiem Tobie szczerze że sam wymieniałem sprzegło u siebie w moim 1.0 AAU jak sie dowiadywalem co i jak w sklepach motoryzacyjnych to niby miało być 190mm ale dobrze że moj kuzyn pracuje w solidnym sklepie i rozwiał wszelkie moje watpliwosci dokładnie sprawdził i okazało sie że do AAU jest 200mm no i po wyjeciu skrzyni stary docisk był 200mm Sasch orginał VW a tarcze ktoś wymienił na 190mm LUK ewidentnie było widać slady na kole zamachowym i docisku;/
Poważnie mówie kuzyn też w katalogu szukał i do AAU z 1991r było napisane 200mm i takie mam założone u siebe a kombinowane nie było bo silnik orginał od przyjazdu z niemiec;)
[quote="kolunio21"]Prostą metoda domową na sprawdzenie sprzegła jest: stojąć w miejscu wbijasz 3 bieg trzymasz hamulec puszczasz sprzęgło i jak zgaśnie odrazu to jeszcze troche polata a jak po czasie to kaput.
[/quote]
co do sprawdzenia sprzęgła to dzisiaj zrobiłem ten test i puszczając sprzęgło silnik od razu gasł, sprawdzałem kilkakrotnie puszczając raptownie sprzęgło jak i delikatnie i efekt był ten sam, za każdym razem silnik gasł...