[9N] Malowanie listw i lusterek

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

o
oskarczan
Newbie
Newbie

[9N] Malowanie listw i lusterek

Post autor: oskarczan »

Witam , posiadam Polo 9N (Niebieskie) z 2002 roku w wersji Basis , nie posiadam lakierowanych listw i lusterek a zanim zakupie alufelgi chciałbym pomalować te drobiazgi.

Dlatego mam pytania :
- Czy lakier w sprayu wystarczy?
- Jaki grunt zastosować i jak przygotować listwy do malowania?
- Jak ściągnąć te listwy ? Czy po podgrzaniu np. szuszarką zaczną odchodzić?

Z lewej strony mam zadrapane te listwy , dlatego myślę , że zamiast kupować nowe , przeszlifuje je i pomaluje .

Pozdrawiam i proszę o wskazówki.

Dodatkowo mam pytanie : czy jest możliwość bez wprowadzania drastycznych środków zamontować jakąś ładną końcówkę tłumika , u mnie wydech jest tak do dołu jak w dieslach ( 1.2 12V) i może taka końcówka od diesla jakiegoś by się nadała? A jeśli zmieniałbym cały tłumik końcowy na jakiś sportowy czy dużo roboty jest z tym (ten obecny się zaczyna sypać ;)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
foxmen1
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: foxmen1 »

[quote=""oskarczan""] Jak ściągnąć te listwy ? Czy po podgrzaniu np. szuszarką zaczną odchodzić?[/quote]

Tak odejdą z powodzeniem, ale możesz też zastosować żyłkę. Najlepiej w 2 osoby i powoli.
Było... viewtopic.php?f=56&t=11878
Jest Golf IV 1.9TDI 115kucy
Awatar użytkownika
Gvido
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gvido »

Co do końcówki Tłumika... ja mam chyba identyczne autko :grin: też czarne listwy i lusterka oraz Full Podstawa :grin: Wracając do tej końcówki ja mam zamontowaną taką ze stali nierdzewnej... Firmy ULTER, mam ją od chyba 3 lat, oto fotki...
Obrazek Obrazek Obrazek
Więcej o Mojej 9Ence Obrazek CzArNa StAll WINTER EDITION <!-- s][img]http://img23.imageshack.us/img23/7553/b ... xi2333.jpg[
o
oskarczan
Newbie
Newbie

[quote=""Gvido""]Co do końcówki Tłumika... ja mam chyba identyczne autko :grin: też czarne listwy i lusterka oraz Full Podstawa :grin: Wracając do tej końcówki ja mam zamontowaną taką ze stali nierdzewnej... Firmy ULTER, mam ją od chyba 3 lat, oto fotki...
Obrazek Obrazek Obrazek[/quote]
Kolorek mam taki sam, bardzo podoba mi się ta końcówka tłumika , chyba zakupie coś w tym stylu. U mnie auto jest w rodzinie od nowości , miał kilka stłuczek itp. :) Wymienię tłumik na orginalny i dokupie taką końcówkę , pozdrawiam

EDIT: Kurcze , nie mogę znależć na allegro takiej końcówki zagiętej. jest jakaś do diesla ale to jakies szambo.
Awatar użytkownika
Gvido
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gvido »

No ja też mam od nowości autko... a propo końcówki to kupowałem na allegro... nie kupuj jakiegoś szamba bo pordzewieje... końcówki Ultera są ze stali nierdzewnej... od Skody Fabi powinna pasować bo Fabia ma podobny układ tłumika jak Polo 9N oto linki http://www.allegro.pl/item878494711_ult ... kadex.html
Więcej o Mojej 9Ence Obrazek CzArNa StAll WINTER EDITION <!-- s][img]http://img23.imageshack.us/img23/7553/b ... xi2333.jpg[
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Co do pierwszego pytania, ja malowałem sobie sam dokładke zderzaka:
-przeszlifowanie
-lakier podkładowy APP na plastiki
-kolor Motip
-bezbarwny też Motip
Jest już z pół roku a wiadomo że dokładka jest bombardowana kamieniami, robalami a obecnie grudami śniegu na parkingu i lakier jest nietknięty zupełnie. Może w tym wypadku wada lakierów w szpreju, czyli to że są bardziej miekkie od tych fachowych, jest zaletą bo lakier ma większą elastyczność na giętkim elemencie ;)
o
oskarczan
Newbie
Newbie

Dobra , dziękuje za porady , jak coś wykombinuje to się pochwale ;)

Aha i mógłbym kogoś prosić o zdjęcie tylnych boczków jak są u was zamontowane (oczywiście w 3D) u mnie kuzyn montował głosniki i wydaje mi się , że za bardzo są luźno osadzone i odstają , prawdopodobnie są wyłamane spinki bo w klapie bagaznika tak miałem ale już wymieniłem a nie chce mi się tego rozkładać bez pewności.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pytania dotyczące stylingu”