problem z silnikiem VW POLO 1.4 (44KW) 1998

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

z
zalewba
Newbie
Newbie

problem z silnikiem VW POLO 1.4 (44KW) 1998

Post autor: zalewba »

Witam,

Może Wy mi pomożecie... mam bardzo dziwny dzwięk w silniku ale tylko przy określonych obrotach. Jak stoje na biegu jałowym to pojawia mi sie tylko on w zakresie obrotów 2,2 - 2,5. w trakcie jazdy slysze to przy 3 tys na biegu 4 i jak od razu jak przechodze na 5 przy obrotach 2,3 jest to kontynuowane. Potem tak do 2,6 przechodzi mi to w glosne buczenie, co nastepnie ustaje i jest spokoj i bez takich dziekow. Gdy zmniejszam obroty na tym samym zakresie znowu mam buczenie. :? Moj mechanik powiedzial ze to jest moze pompa paliwowa która sie zacina... ale ja tak mam za kazdym razem i nie wiem czym to moze byc spowodowane. jak macie jakies pomysly to bardzo prosze o info i rade co mam z tym zrobic.
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Pompa działa cały czas niezależnie od obrotów silnika - dodatkowo jest umieszczona z tyłu w zbiorniku.
Może pompa wody siada? Może alternator?
Polecam metodę z rurką na zlokalizowanie hałasu - rurka o średnicy około 2, 3, 4, 5 cm. Jedną stronę przykładasz do ucha a drugą "skanujesz" silnik i znajdujesz dość dokładnie miejsce skąd pochodzi hałas.

Powodzenia!
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
z
zalewba
Newbie
Newbie

a czy to może być pompa olejowa?
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Też może być. A kontrolka świeci?
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
z
zalewba
Newbie
Newbie

nie świeci się, jeśli chodzi o tempetarure tez jest utrzymywana 90 stopni. z paleniem jest wszystko ok.... tylko skad ten dzwiek?
z
zalewba
Newbie
Newbie

brat mi sugerowal ze moze to byc cylinder czy tłok(Ijuz nie pamietam) i ze nie oplaca sie robic tylko silnik zmienic... ale mam nadzieje ze do tego nie dojdzie
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Osłuchaj go.

z
zalewba
Newbie
Newbie

Już nie mam co się martwić dziwnym dzwiekiem w silniku bo dzisiaj calkowicie mi stanal, i diagnoza mechanika była taka że zatarty i do wymiany :( :angry2: :vinsent: :banghead:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”