Pomyślałem sobie o zrobieniu po fruwaniu po forach małe urządzonko które moge podpiąć pod migacze i podczas jazdy na światłach będą mi świeciły wszystkie jak w USA i już na polskich drogach też a jasność świecenia jest regulowana tylko jak jedziemy na wszystkich podczas włączenia migacza np prawo to gasną wszystkie tylko miga w prawo normalnie jasno a po wyłączeniu świecą wszystkie ale ciemniej tak jak sobie uregulujemy.
A teraz pytanie czy można mieć takie migacze w Polsce.
Może macie znajomych smerfów,gostków ze stacji diagnostycznej co by mogli sie na ten temat wypowiedzieć popytajcie lub wypowiedzcie sie sami ale poparci wiedzą o dopuszczeniu.
Jeżeli można to wstawie schemat na forum dla chcących coś takiego mieć.
Tu taki wzór.
[quote=""borys_wrocek""]a co to juz ustawy niemozna wziąc ??
prawo o ruchu drogowym, kurs prawka jazdy, jak bys uważał to byś wiedział ze zabronione. mogą dowód zabrać.[/quote]
Z tego co piszesz to jak prawo jazdy robiłem to cie na świecie nie było stąd ten mój nik więc przeczytaj dokładnie co ja napisałem a nie odsyłaj mnie do ustawy bo tam o tym nie pisze sprawdż.A pytałem tak.
[quote=""Dziadek13""]Może macie znajomych smerfów,gostków ze stacji diagnostycznej co by mogli sie na ten temat wypowiedzieć popytajcie lub wypowiedzcie sie sami ale poparci wiedzą o dopuszczeniu.[/quote]
Więc jak nie wesz dokładnie to nie pisz bzdur to jest forum i tu piszemy a nie odsyłamy do książek,ustaw itd jak ich sam nie czytałeś.
A pisałem bo widze że dużo aut jeżdzi z takimi światłami więc może jest dozwolone.
@madmax urządzenie już sobie zrobiłem i działa tylko nie buduje do autka bo szukam odpowiedzi na to pytanie czy można.
W samochodach wersja US" te migacze są i jest to dopuszczalne,lecz jak sobie takie zamontujemy sami to już nie,Ale co w tuningu jest legalne Wszystko zależy na jakiego policjanta trafimy,To samo tyczy sie xsena tez sie do mnie o to czepiają i dowod zabieraja,pozdr
To schemat blokowy.Na razie brak sterowania przekażnikiem nastąpiły zmiany.
Ale prosty nie ma problemu podłączyć.
Tranzystor BD911 /100V/15Am/90Wat-lub inny tej wartości.
Diody 7 sztuk zwykłych prostowniczyh.
Potencjometr montażowy 1kohm
Przekażnik samochodowy 30Am
I zdolności manualne.
Sory układ działa ale nie był testowany na polo tylko w warsztatowym polonezie i tam działa ale w polo trza wziąść pod uwage inaczej podłączony jest włącznik świateł awaryjnych więc schemat do poprawki możecie wnieść jak ktoś zna dobrze instalacje elektrczną w polo musze go poprawić chodzi o sterowanie z włącznika awaryjnych.Ale ogólnie bedzie mało zmieniony.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, 19:54 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
A wiec tak co do tego zeby sie swiecily jak w stanach moga byc. Ale musisz miec kierunkowskazy w innym miejscu. Zobaczcie ze ludzie w crx'ach tak maja ze kierunki swieca caly czas (pozycje) a kierunkowskazy maja nizej na zderzakach.
[quote=""Dziadek13""][quote=""borys_wrocek""]a co to juz ustawy niemozna wziąc ??
prawo o ruchu drogowym, kurs prawka jazdy, jak bys uważał to byś wiedział ze zabronione. mogą dowód zabrać.[/quote]
Z tego co piszesz to jak prawo jazdy robiłem to cie na świecie nie było stąd ten mój nik więc przeczytaj dokładnie co ja napisałem a nie odsyłaj mnie do ustawy bo tam o tym nie pisze sprawdż.[/quote]
A od kiedy wiek leczy z lenistwa lub czegokolwiek ?? Wiec nie wyjeżdzaj mi tu z wiekiem. Swoją drogą to za moich czasach chyba lepiej szkolono kierowców, np. podając podstawy prawne dotyczące ruchu drogowego. Ale wytłumaczę ci:
Wyobraź sobie że prawo bardzo szczegółowo określa prawie każdy aspekt dotyczący poruszania się pojazdów mechaniczych, w tym także działanie kierunkowskazów.
To wszystko to napisane, źródła są ogólnie dostępne/ Sprawdź.
[quote=""Dziadek13""]
[quote=""Dziadek13""]Może macie znajomych smerfów,gostków ze stacji diagnostycznej co by mogli sie na ten temat wypowiedzieć popytajcie lub wypowiedzcie sie sami ale poparci wiedzą o dopuszczeniu.[/quote]
Więc jak nie wesz dokładnie to nie pisz bzdur to jest forum i tu piszemy a nie odsyłamy do książek,ustaw itd jak ich sam nie czytałeś.
A pisałem bo widze że dużo aut jeżdzi z takimi światłami więc może jest dozwolone.
@madmax urządzenie już sobie zrobiłem i działa tylko nie buduje do autka bo szukam odpowiedzi na to pytanie czy można.[/quote]
Tak się składa że nie zwykłem wypytywać się smerów znajomych i innych gostków, którzy czasami potrafią wykazać się niezwykle błędną wiedzą. Szczególnie dotyczy to tematów uregulowanych prawnie.
A ponieważ dalej nie chciało ci się sprawdzić zrobię wyjątek i powiem Ci że Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r z późniejszymi zmianami, w załączniku nr. 6: WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY napisane jest:
(tutaj umieszczę fragmenty ze względu na formę tabeli) iż kierunkowskazy mają mieć barwę żółtą samochodową umieszczone mają być o (tutaj podane odległości od obrysu pojazdu), muszą posiadać wskaźnik kontrolny zadziałania optyczny,koloru zielonego, lub akustyczny, lub oba,
Powinny migać z częstotliwością 90mignięć / sek, +/- 30mignięć.
Włącznenie kierunkowskazów następuje najpóźniej po 1 sek, od włączenia przełącznika kierunkowskazów, a wyłączenie nie poźniej niż 1,5 sek, od wyłączenia przełącznika kierunkowskazów
Pozwole sobie tylko zauważyć, że jeżli juz chcemy rozmawiać o legalności zastoswania rozwiazania - to spowoduje ono przede wszystkim utrate homologacji na pojazd jako całość, czyli pojazd od tej chwili nie będzie dopuszczany do ruchu, a każdy znajacy trochę swoja robotę diagnosta NIE dopuści pojazdu do ruchu ze względu na niezgodność z dokumentem homologacyjnym .
Że spełnione mogą być wymagania wynikające z rozporządzenia w sprawie warunków technicznych ( a nie z ustawy ), to inna sprawa. Aby legalizmowi stało sie zadość - trzeba by homologować przerobiony pojazd od nowa jednostkowo, co jest możliwe i jest wykonywane .
Pozdrawiam
Dawno temu - diagnosta, rzeczoznawca techniki samochodowej, biegły sądowy.
Ja nie chciałem demontować,przerabiać zmieniać czstotliwości ani ściemniać migaczy one działać mają jak orginalne tylko gdy one nie działają to wtedy świecą ciągłym światłem a jasność sobie można doregulować,a gdy załączymy migacz to on normalnie jasno świeci i miga 90+/-30%
[quote=""borys_wrocek""]A ponieważ dalej nie chciało ci się sprawdzić zrobię wyjątek i powiem Ci że Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r z późniejszymi zmianami, w załączniku nr. 6: WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY napisane jest:
(tutaj umieszczę fragmenty ze względu na formę tabeli) iż kierunkowskazy mają mieć barwę żółtą samochodową umieszczone mają być o (tutaj podane odległości od obrysu pojazdu), muszą posiadać wskaźnik kontrolny zadziałania optyczny,koloru zielonego, lub akustyczny, lub oba,Powinny migać z częstotliwością 90mignięć / sek, +/- 30mignięć.
Włącznenie kierunkowskazów następuje najpóźniej po 1 sek, od włączenia przełącznika kierunkowskazów, a wyłączenie nie poźniej niż 1,5 sek, od wyłączenia przełącznika kierunkowskazów[/quote]
Więc co ten przepis ma do ciągle świecących lamp ostrzegawczych.Myśle że przepisy obowiązują wszystkich nawet tych co mają orginalnie zabudowane te oświetlenie czy nie tak.
zalezy od ludzi .. jesli bedzie Cie chcial uwalic to Cie uwali .. bo sprawdzi klosze a tam homologacja europejska ,a wiadomo ze w UE nie bylo takich świateł .. jak bedzie cymbał ( kupa tego ) to nie zauwazy i stwierdzi ze jest ok .. pozatym jak bedziesz mial klape tylna US to bedzie bardziej wiarygodnie .. zawsze mozesz powiedzeć ze zmieniles tylko lampy przednie na UE
ko-ma: tak jak piszesz,homologacja to jeszcze inna sprawa.
Dziadek13: "Włącznenie kierunkowskazów następuje najpóźniej po 1 sek, od włączenia przełącznika kierunkowskazów" tutaj sprawa jest jednoznaczna. kierunkowskaz jest w stanie sponczynku WYŁĄCZONY, nie przyciemniony przygaszony, zielony czy niebieski. jest wyłączony, po włączeniu zaczyna migać a po wyłączeniu wyłącza się.
Jazda na amerykańskich kierunkach jest niezgodne z prawem.
"Więc co ten przepis ma do ciągle świecących lamp ostrzegawczych" - zdefiniuj lampa ostrzegawcza, nie ma czegoś takiego.