Witam, przyznam ze od kad spadl snieg duzo jezdzilem na zaciagnietym recznym "drift" kilka dni temu sprawdzalem hamulec reczny i trzymal jak zyleta... natomiast dzisiaj zauwazylem ze hamulec reczny praktycznie nie trzyma bez zadnych oporow na zaciagnietym na max recznym podjezdzam do przodu... moje pytanie brzmi czy mogla sie poluzowac linka hamulca recznego czy szczeki do wymiany??dodam ze szczeki wymienialem 9 miesiecy temu, czy mogly sie juz wytrzec??
tez tak myslalem ale... przeciez szczeki sa te same co przy hamulcu noznym prawda?? wiec podczas hamowania a jechalem wtedy 30 km trasy temperatura podczas hamowania powinna roztopic lod?? wiec wykluczylem ta mozliwosc . czy sie myle?
chyba wiem ma to samo w ręczny jest przykręcany do takiej blaszki która jest zgrzana z (tunelem środkowym)jakoś tak i ta blaszka Ci się odczepiła od tego mi się też tak to zrobiło
a wiesz moze jak to naprawic??? zauwazylem tez ze trzyma mi tlyko na prawe kolo a przy hamowaniu jest dzwiek jakby wytarte klocki byly ale to raczej nie mozliwe niedawno zmieniane...
[quote=""zielony_fr""]a wiesz moze jak to naprawic???.[/quote]
ja sobie wziąłem blacho wkrętami po przykręcałem na razie, ale jak będzie cieplej to pojadę żeby mi to przyspawali migomatem. Musisz sobie naciągnąć linkę jak Ci nie równo koła łapią. Przy ręcznym są dwie nakrętki dziesiątki i sobie musisz naciągnąć najlepiej żeby były równo naciągnięte.
Witam. Opisze tu mój problem, żeby nie zakładać nowego tematu. A wiec od początku. Kilka razy dziś bawiłem się na ręcznym i gdy zaciągnąłem ręczny to z okolic wajchy usłyszałem delikatny stuk i poczułem tak jakby ręczny nie był tak naciągnięty. Tzn gdy teraz zaciągam łapę nie ma takiego oporu przy zaciąganiu i muszę naprawdę mocno zaciągnąć ręczny, żeby zblokowało kola. Zauważyłem jeszcze, że gdy ręczny jest spuszczony na dół wajcha ma luz. Ktoś może wie w czym problem. Pozdro
Witam.
Mam polo z 2002 r. i mam problem gdyż jedno koło bardzo słabo bierze ręczny hamulec- ledwo przeszedłem przegląd.Opisywane są przypadki z problemem ręcznego hamulca,ale moje auto nie posiada bębnów tylko tarcze hamulcowe.
Czy ktoś wie jak wyregulować,lub usunąć usterkę,która ewentualnie może być przyczyną słabego hamulca.
Z góry dziękuję.