[ALL] Jak wyliczyć zależność ET do J

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
TRATATOW
Mały interesant
Mały interesant

[ALL] Jak wyliczyć zależność ET do J

Post autor: TRATATOW »

Witam wsztskich. Chciałem wam moje muzdzenie i teoretyczne wnioski i wyliczenia przedstawic. Proszę o korekty i wasze wnioski odnośnie tego. Zakladalem na forum posty bo chciałem się dowiedziec jaka felge z max et i J założyć do mojej 6Nki żeby nie wystawalo poza obrys blotnika. Rozne odpowiedzi dostalem i przykłady ze takie a takie et przy takiej i takiej szerokości felgi nie wistaje poza obrys. Szukalem po fotkach waszych aut i mniej wiecej miałem zarys co mogę maxymalnie zastosowac ale chciałem wiedziec co dokladnie mogę włożyć.pomyslalem ze można to zmierzyc. Czy mi to się udalo to ocencie sami bo jest to czysta teoria i suche wyliczenia.Zacząłem od tego ze zaczepiłem obciążnik na nitce i dociskając do blotnika ja wysokości srodka kola zmierzyłem miarka odległość nitki od rantu felgi. Ja mam vwagenowskie felgi 14”, J6 , et45 zalozone na polo. Odległość miedzy rantem felgi a nitka która to na moim profesjonalnym rysunku w paint-cie które zaznaczyłem zółta kreska wyniosla z przodu i z tylu tyle samo czyli 3cm. Nie wiem czy mi się uda przedstawic Wam w czytelny sposób mój tok myslenia. Mam nadzieje ze jeśli nie po opisie to po wyliczeniach dojdziecie o co mi chodzilo. Aha setne po przecinku omijalem a dziesiate dla wygody zaokrąglałem bo misle ze jakie 2-3 mm nie zrobia wielkiej roznicy jeśli jednak tak proszę o korekty
nie wiem jak sie dodaje miniaturki zdjec bo zalozylem nawet post ale nikt mi nie chcial pomoc wiec wklejam linki do zdjec

Obrazek

Obrazek

Czerwona kreska zaznaczyłem umowny srodek felgi
a - Jest to odległość zewnętrznej czesci felgi do miejsca jej przylegania do piasty

b = ET felgi , czyli odległość miejsca przylegania felgi do piasty do osi jej symetrii czyli polowy
szerokości J

c-odległość miejsca przylegania felgi do piasty do jej wewnętrznej czesci czyli tej która wchodzi w strone srodka samochodu

6” – 15,24 cm
7” – 17,8 cm
8” – 20,3 cm

Obliczenia na podstawie mojej felgi czyli 6” , et45 . os symetrii felgi jet w Polowie szerokości felgi czyli 7,5 cm czyli 7,5 cm – 4,5 cm (czyli et ) = 3 cm wychodzi mi odległość a.
Teraz obliczamy c bo b już mamy. Do polowy J dodajemy et 7,5 + 4,5 (et) = 12 . c =12

Czyli mamy wszysko odnośnie felgi zalozonej na samochodzie a= 3, b= 4,5 , c= 12

Skoro a wynosi 3cm a do brzegu blotnika brakuje nam 3 cm to wychodzi ze żeby mi nie wystawala felga poza obrys a może max wynosic 6 cm

Felga 7” et 25 opisuje taka bo nad takim rozmiarem się zastanawiałem 17,8 : 2 =9 cm

A= 6,5 , b= 2,5 , c= 11,5
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Felga 8” et 25 opisuje taka bo nad takim rozmiarem się zastanawiałem 20,3 : 2 = 10cm
A= 7,5 , b= 2,5 , c= 12,5
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
8” et20
A=8 , b=2 , c= 12
ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”