Luz na gałce zmiany biegów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mclok
Newbie
Newbie

Luz na gałce zmiany biegów

Post autor: mclok »

Witam

Mam taki problem od pewnego czasu zauważyłem ze na gałce (dźwigni ) zmiany biegów mam straszne luzy .
Co może być przyczyna i jak temu zaradzić .

Pozdrawiam
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Tak to wygląda bez gałki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tak gałka po ściągnięciu.
Obrazek
To nowa gałka
Obrazek
I na nowej też były luzy choć mocno zacisnołem pierścionek,więc zdjołem gałke delikatnie natłuściłem ten drążek olejem zakupionym klejem poxipol dwu składnikowym po rozrobieniu wcisłem do otworu gałki ale z umiarem rozsmarowałem w tym otworze ten klej potem mocno wcisnołem gałke i zacisnołem pierścień poczekałem aż wyschnie klej i jest git.A jeżeli chodzi o nasmarowanie olejem to po to żeby klej nie przywar do drążka i można było kiedyś normalnie zdjąć gałke.A klej poprostu wypełnił luke między gałką a drążkiem.
m
mclok
Newbie
Newbie

Post autor: mclok »

Witam

Chyba źle sformułowałem zdanie bo nie chodzi mi o gałkę ale raczej cała dźwignie zmiany biegów.
Już tłumacze kiedy auto jest na pierwszym(2.3…)biegu dźwignie można przesuwać w każda stronę bez większego wysiłku zaznaczę ze auto nie zeskakuje z biegu.

Zastanawiam się czy to po prostu nie jest zużycie jakieś części która odpowiada za to aby dźwignia zmiany biegów nie ruszała się we wszystkie strony i czy można samemu wymienić tą część.

Pozdrawiam
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

No właśnie żle zadałeś pytanie.
To teraz sprawdż tą sprężyne może pękła.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”