zmiana koloru oświetlenia zegarów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Murzynisko
Raczkujący
Raczkujący

zmiana koloru oświetlenia zegarów

Post autor: Murzynisko »

hej wszystkim
a wiec robię swoją czarną pszczółkę na czerwony w środku.
mam problem z oświetleniem zegarów.
Są białe tarcze.Wstawiłem czerwone diody ale one świecą tylko w górnej części.I słabo :angry2:
Wywaliłem ten zielony pasek i jest bez...rezultat marny...
Próba druga...
Wstawiłem białe żarówki i wyciąłem zamiast paska zielonego czerwony...tylko ze przy dociśnięciu już(przykręcaniu)obie żarówki gasną....

co robić?
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

w moim przypadku jak kiedyś robiłem podświetlenie na niebiesko to zamiast zielonego paska dałem biały ale mleczny który rozpraszał światło i ładnie, wszędzie świeciło :)
Awatar użytkownika
inkofon
Początkujący
Początkujący

Post autor: inkofon »

a tymi diodami to jakimi podświetliłeś? zestaw od Koniga czy samoróbka?
wywalałeś zieloną folię z panelu lcd? jak rozkręciłeś licznik? bo ja cholera nie mogłem ich wyjąć - mam tarcze zegarów na stałe:/
jeśli chcesz to mogę zrobić wieczorem jak u mnie zestaw Koniga podświetla zegary na czerwono
Pławniowice 2009/Istebna 2009/2010
Awatar użytkownika
yar0
Newbie
Newbie

Post autor: yar0 »

Podświetleniem od góry bardzo ciężko jest zrobić ciekawy efekt. Świeci się cała zegar zamiast skali a to efektownie nie wygląda. Diody od spodu pod tarczą pięknie oświetlają tarczę ale zabawa jest pracochłonna. Najprościej jest założyć indiglo, kolor możesz sobie zamówić czerwony i będziesz miał idealnie równe podświetlanie. Niżej fotka moich zegarów. Miałem jeszcze wstawiać wskazówki z mkIV ale mi się odechciało :rotfl:
Obrazek
W rzeczywistości podświetlanie jest białe, nie lubię niebieskiego. Zdjęcie robione telefonem dlatego tak wyszło.
M
Murzynisko
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Murzynisko »

licznik sie rozkręca prosto...dwie śrubki u góry...a potem też dwie po odu stronach...folię wywaliłem....diody kupiłem oryginalne...

wkurzyłem sie i mam białe...

zbieram na te z allegro.... jakieś 200 zł...
Awatar użytkownika
yar0
Newbie
Newbie

Post autor: yar0 »

Nie zrozumiałeś mnie. Jeśli chcesz mieć ładne i równomierne podświetlanie to musisz ledy dać bezpośrednio pod tarcze. Między płytke drukowaną a tarcze. Musisz ich dać tyle by podświetlić równomiernie tarczę. Ty piszesz o wywaleniu ori żarówek i folii i zastąpienie tego ledami czy żarówkami. W ten sposób licznik nigdy nie będzie porządnie wyglądał.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... beda7.html
Oczywiście musisz mieć jeszcze tarcze które przepuszczają światło w znaczkach skali :grin:
Poczytaj sobie i pooglądaj :D
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=140567
Awatar użytkownika
inkofon
Początkujący
Początkujący

Post autor: inkofon »

[quote=""Murzynisko""]licznik sie rozkręca prosto...dwie śrubki u góry...a potem też dwie po odu stronach...f

[/quote]
a ja mam je zanitowane:/
Pławniowice 2009/Istebna 2009/2010
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”