ten silnik jest stosunkowo cichy, zależy jaki olej stosujesz
to prawda, nie jedna osoba zwróciła uwagę na cichą pracę silnika, wyczytałem gdzieś na forum że właśnie olej silnikowy też ma znaczenie dla pracy silnika i tu dużo osób pisało że przy zalaniu castrol magnatec 10W40 słychać głośną pracę zaworów... ja nie wiem jaki mam zalany olej u siebie bo nie tak dawno zakupiłem tą polówkę... ale dolewałem Mobil Super S 10W40 półsyntetyk bo czytałem że jest bdb. dla polówek.(mój przebieg 130 000 km) A te rechotanie może być i spowodowane właśnie niską temp. bo później już jest wszystko ok. Jeszcze poobserwuję i jakby co dam znać.
obadaj układ zapłonowy kable kopuła palec cewka....bo czasem brak iskry powoduje pracę tylko 3 baniaków
ostatnio przeczyszczałem te blaszki w kopułce aparatu zapłonowego (co dostają iskrę) więc chyba powinno być tu ok
Szczególnie może to być niekorzystne w samochodach wyposażonych w katalizator. Zbyt wysoki poziom lustra oleju w misce olejowej może powodować naruszenie gładzi cylindrów. Nadmiaru oleju mogą nie nadążyć zgarniać pierścienie tłokowe. W efekcie dochodzi do spalania nadmiaru oleju w kanale spalania i przedostawania się nie spalonych do końca cząstek oleju do katalizatora i niszczenie go.
u mnie nie ma katalizatora, więc nie wiem czy spóścić trochę tego oleju czy zostawić w spokoju ten stan... jest troszkę ponad max