[9n] Znaczenie TDI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
lutekwwl
Newbie
Newbie

[9n] Znaczenie TDI

Post autor: lutekwwl »

Witam. Od dawna nurtuje mnie pewne pytanie, i nigdzie nie moge uzyskać sensownej odpowiedzi.
Mam vw polo z silniczkiem 1.4 TDI. "DI" jest na czerwono. Czy orientuje sie może ktoś, co to oznacza? Dużo ludzi mówi że jest to silnik podrasowany. W dowodzie mam 75KM, niektórzy twierdzą że ma jednak 90.
Może w końcu się dowiem na tym forum, jak jest naprawdę. Z góry dziękuje i pozdrawiam :)
k
krystianpigan
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krystianpigan »

to chyba temat długi jak rzeka,,, swojego czasu też sie nad tym zastanawiałem,,, jak to jest z tymi oznaczeniami...
podpisuję sie pod pytaniem lutekwwl ...

pozd.
czerowne T, czerwone D, czerwone I
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Post autor: HaNsiN »

z oznaczeniami na klapie to wiesz... producent miał na celu oczywiście "wskazanie" jaki silnik siedzi w aucie, ale przecież można:
-zmienić klapę
-zmienić silnik
-dokleić sobie inne literki/kolory
-można zamówić bez oznaczeń < pomyśl - nie ma oznaczeń na klapie to nie znaczy, że nie ma silnika :D >

Oznaczenia oznaczeniami. Możesz mieć 1.2 6V a nakleić sobie W12 z Audi ;) Co do mocy -> masz w dowodzie podaną moc silnika, zresztą na samym silniku masz jego kod <trzy literki> i po kodzie można dojść ile kucy generuje ;) jest jeszcze kilka miejsc z kodem silnika <tabliczka/naklejka znamionowa, wlepka w bagażniku>.

PozdraVWiam
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

W 9n te oznaczenia są pomieszane. Bo jak ktoś ma oznaczenie na klapie [size=99px]TDI[/size] to może mieć silnik 1.4 TDI 75 KM, lub 1.9 TDI 101 KM. Dopiero w 9n3 zrobili porządek i jak jest napisane [size=99px]TDI[/size] to jest 1.4 TDI (z tego co wiem wychodziły w 3 wariantach mocowych, zależnych od kraju i roku produkcji tj. 70,75,80 KM), a jak jest napisane [size=99px]1.9 TDI[/size] to znaczy że mamy 1.9 TDI 101 KM, jeżeli jest napisane [size=99px]1.9 TDI[/size] to mamy 1.9 TDI 131 KM.

Mogę się mylić, więc jak ktoś ma dokładniejsze info dot. oznaczenia silników w 9N i w 9N3 niech się wypowie, chętnie przeczytam i się dokształcę.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
k
kamczyk
Newbie
Newbie

Post autor: kamczyk »

Wybaczcie że odkopuje temat, ale mam pytanie na temat oznaczeń.
W polo 9N oznaczenie na plastiku od silnika jest TDI a na klapie TDI (I lub DI czerwony kolor). Czy to znaczy że auto miało wymienianą klapę, ten plastik, lub oznaczenia ktoś zmienił?
Na allegro widziałem dużo zdjęć Polówek, które miały na plastiku od silnika napis TDI a na klapie TDI lub TDI[/color]
Czy to normalne??

Kolego radzę zapoznać się z regulaminem i tematem dla początkujących, bo widzę że nawet tam nie zajrzałeś.
czaja
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Gaweł »

Z fabryki wyjeżdżały z takimi samymi oznaczeniami (kolorami) TDI pod maską i na tylnej klapie resztę sobie już sam dopowiedz
Obrazek
k
kamczyk
Newbie
Newbie

Post autor: kamczyk »

aha, dzieki czyli na allegro chyba wszystkie byly wypadkowe :D
o
olek_k
Newbie
Newbie

Post autor: olek_k »

A w 1.9 130 km jak jest? Bo w moim na klapie cały napis jest czerwony a na silniku cały srebrny i podobnie widziałem na zdjęciach innych polo z silnikiem takim jak u mnie czyli asz??
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

z tego co się orientuje to oznaczenie kolorem często oznacza wersje silnikową im więcej czerwonego tym mocniejszy, ale nie jest do konca regułą, zmieniało się to w zależności od modelów, silników i roczników i generalnie na podstawie oznaczenia nie można mieć pewnosci.
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

Pozwolę i ja sobie trochę odświerzyć temat, bo wciąż jest aktualny. Generalnie, czerwone litery DI oznaczają/oznaczały, że silnik jest wyposażony w pompowtryskiwacze, a z ich mocą to już jest różnie.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”