Witam,
Chciałbym w swoim Polo zamontować elektryczne lusterka.
Na allegro kupiłem komplet lusterek elektrycznych za 60 zł, w sumie chodziło mi o samą obudowę bo jedną mam pękniętą, ale elektryczne były tanio to kupiłem i teraz zastanawiam się nad przerobieniem manualnych na elektryczne.
Co potrzebuję do przeróbki? Ma ktoś może jakiś schemat?
potrzebujesz dodatkowo wiazki elektryczne w drzwiach (mozesz miec jesli masz elektryczne szyby) oraz sterownik lusterek elektrycznych. samego schematu nie posiadam, ale IMO powinno sie znajdowac w naszej biblii (VW Polo 94-99 Sam Naprawiam)
Do niego podłączam oba lusterka, zasilanie i wszystko?
Muszę jeszcze poszukać schematu bo wiązkę bym sam mógł zrobić, kostki bym załatwił bo znajomy pracuje w ASO Skoda, a jak wiadomo Skoda jest w grupie VW i bardzo dużo części jak i kostek jest tych samych.
Ostatnio zmieniony 02 gru 2009, 21:05 przez Jaras, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote=""Jaras""]Sterownik, czyli ten przedmiot?[/quote]
dokładnie ten przedmiot tylko wersje europejską to jest angol i nie do końca będzie chodził tak jak powinien
tutaj jest z golfera dokładnie taki jaki potrzebujesz http://www.allegro.pl/item832195438_vw_ ... terek.html w ASO tylko zaślepki za około 9zł i wszystko śmiga
Też ost. kupiłem lusterka elektryczne/podgrzewane z sterownikami i kawałkim wiązki (od lusterka do drzwi). Zastanawiam się, czy przerabiać wiązki (w szybach elektrycznych mam własną instalację) czy tylko dosztukować resztę.
Ale największy dylemat, to czy próbować przełożyć wkład elektryczny z lustrem do mojej obudowy, czy malować. Kupiłem zielone, a mam srebny niestandardowy kolor;/
Warszawa 2005 | Muszynka 2005/2006 | I Bronisławów 2006| Muszynka 2006/2007 | II Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | III Więcbork 2008 | V Kozienice 2010
ja ostatnio wyciągałem szkła , a na zewnątrz nie było więcej niż 5 stopni - siedzą dość mocno ale nic się nie stało używałem szerokiej drewnianej listwy nic nie grzałem i wyskoczyły bez problemu
w starej 6N wkładałem komplet maty plus silniczki ,w tej już są , niewiem co by cię interesowało wszystko pasuje w miejsce manualnych wykręcasz regulację i zakładasz silniczki tylko trzy śruby , wiązkę robiłem sam miałem tylko kostki z kawałkami kabli z golfera3 maty podłączyłem pod ogrzewanie szyby ,a regulacje po bezpieczniku do zapalniczki nie bawiłem się w dokładanie konektorów w złącze w drzwiach tylko trochę "rozwierciłem" śrubokrętem wolne piny i tam przeciągnąłem instalkę , na starym forum chyba była cała manualka odnośnie lusterek i mat - odkleiłem z lustra ta białą folię jak było w manualce i niepotrzebnie (było później widać ścieżki maty w załamaniu lusterka kierowcy) także nie ma sensu ich odklejać kabelki połączyłem szybkozłączami (bez rozcinania) i działało idealnie
najwaznie, zeby wyjac lustro bez strat w materiale - zabiore sie do tego, tylko nie wiem kiedy:)
Generalnie musze popodlaczac sterownik lusterek do zasilania (prostownik) i zbadac jak to ma dzialac, bo sporo wiazek tam jest.Jak mi sie uda to dam znac - pozdr!
Warszawa 2005 | Muszynka 2005/2006 | I Bronisławów 2006| Muszynka 2006/2007 | II Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | III Więcbork 2008 | V Kozienice 2010
To odzwiezamy.Kupilem sobie elektryczne lusterka.Moje pytanie brzmi tak:Czy musze ciagnac wiazke pod nie?
Ktos wczesniej napisal,ze jak ma sie elektryczne szyby od vw to nie ma potrzeby.Moglby mi ktos to rozjasnic?
[quote=""przem_polo""]Moglby mi ktos to rozjasnic?[/quote]
raczej nie podłaczysz pod szyby ponieważ impuls masy i 12+ zmienia się zaleznie od położenia przełacznika szyb po drugie na jednym bezpieczniku wszystko nie bardzo
i zalezy czy chcesz mieć regulację lusterek po zapołonie czy nie
zapraszam do lektury: http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=25&t=23659