Witam jestem nowym na tym forum i mam pytanie do ekspertów.Polo 1.7 SDI rok.prod.1999. po odpaleniu obroty w normie jak włącze pierwszy bieg to skacze jedzie nierówno po wrzuceniu drugiego biegu auto jeszcze troszke szarpnie i nie równo jedzie a już na wyższych biegach tego szarpania już nie czuć w czasie jazdy i auto jedzie normalnie jak dawniej.Byłem u kumpla na kompie żadnych błędów nie pokazał.Nie wiem czy to może być paliwem.Bardzo prosze o jakąś rade,bo najgorsze to jest to ruszanie z jedynki.Dzięki za jaką kolwiek rade.
Witam byłem dzisiaj u takiego mechanika po podłaczeniu do vag zero błędów komputer nic nie pokazuje.Następna czynność to wymienił filtr powietrza na nowy bo był zabrudzony potem wyciagnął filtr paliwa i po odkręceniu dolnego korka filtra i wylaniu ropy było bardzo dużo śmieci i róznych zanieczyszczeń wymienił na nowy.Poodpaleniu troche poszarpał na początku po paru przegazówkach wydostawal się taki czarny dym z rury.Mechanik powiedział że był bardzo mocno zabrudzony filtr paliwa że mogło to być przez paliwo.Jadąc do domu stwierdziłem że jest troche lepiej mniej tych szarpnięć na niskich biegach ale jeszcze się zdarzają.troche mnie ten czarny dym z rury niepokoi a może jest ten dym czarny ponieważ wlali mi do baku taki płyn do poprawienia paliwa i usuwania parafiny oraz że czyści wtryski.
Czy miał ktoś z was takie przejscia z polowką i co było robione.Pozdrawiam.
-- Pon Gru 07, 2009 3:47 pm --
Znalazłem przyczyne jest to zawór EGR ale mam jeszcze pytanie czy z innych modeli np.1.9D czy z seata jak będzie pasowało wielkością i długością będzie dobre czy musi byc tylko z tego modelu. Czy ten zawór ma inne właściwości do 1.7 sdi a do 1.9 D inne czy to jest to samo.Pozdrawiam.