słabe hamowanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jabbson
Newbie
Newbie

słabe hamowanie

Post autor: jabbson »

Cześć Wszystkim,
Mam problem z moją polówką -polo coupe 1,3l. 1989r na pełnym wtrysku.

Generalnie chodzi o to, że autko nie za bardzo chce hamować po nacisnięciu pedału stop, i droga hamowania z 60km/h wynosi 100m.
dodam że tarcze i klocki hamulcowe sprawdzone.
pozdrowionka

ps. sory za lamerskie pytanie ale jestem tu nowy.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

spoko, twoje pytanie nie jest lamerskie nie przejmuj się :)
po pierwsze wymień płyn hamulca i odpowietrz (typ płynu:DOT4), kiedy ostatnio wymieniałeś?
Płyn hamulca jest bardzo ważny a wiele kierowców ma to gdzieś, to samo się tyczy i innych płynów ustrojowych w aucie.
Płyn jest silnie higroskopijny i wchłania wodę z otoczenia, nie muszę ci mówić więcej co powoduje woda... i jakiej temp wrze.
Objawy masz jakby hamulec był zapowietrzony, wymień koniecznie, płyn kosztuje jakieś 12 zł za 0,5 litra, nie musisz lać cudownych sportowych płynów za 3krotną cenę, kup zwykły dot4, ja używam takiego i jest OK, wymienia się co 2 lata.
Obrazek
powinno nie wejść więcej niż buteleczka, na efekt nie będzie trzeba czekać długo...
Daj znać w czym był problem i jak rozwiązałeś...
:beach:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

jesli plyn juz byl zurowaty to pompa hamulcowa tez juz bedzie zasyfiona. i hamowanie bedzie kiepskie. dokladnie przeczysc caly uklad hamulcowy.
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

86c ma namiastke chamulcow wiem bo jezdzilem takim przez 5 lat powymienialem co sie dalo a efekt marny
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

ja tam na moje heble w 86c nigdy nie marudzilem, u Banana na ATE i ferodo hamuje jeszcze lepiej
l
leszek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: leszek »

Płyn płynem ale może napisz jaki masz pedał?Miękki?Twardy?Po drugim trzecim naciśnięciu lepiej hamuje?
Obrazek
j
jabbson
Newbie
Newbie

Post autor: jabbson »

myślę że mam zapowietrzone. Ale jak się przyzwyczaję i w trakcie jazdy nawet dobrze się jeździ. Podczas ostatnich deszczów udało mi się zablokować koła, a że ABS nie ma, to trochę popłynąłem. Ogólnie autko potwór.. :) Więc myślę że nie jest aż tak źle. porostu trzeba się przyzwyczaić.

Dodam tylko, że po uruchomieniu auta pedał hamulca mięknie i wpada głębiej a obroty wariują niezależnie od wciśnięcia pedału hamulca :D
dam znać co z tym odpowietrzaniem, musi się jednak zrobić odrobinę cieplej.

Napiszcie raczej co myślicie o tym, że:
1) podczas ostrzejszej jazdy po wyboju zahaczam miską olejową o asfalt.
2) Jaką wysokość opony wybrać do mojego Polo' Cupe GT - 1,3l. silnik na wielopunktowym wtrysku ????

pozdrowionka
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

chyba amorki i sprezynki maja juz u Ciebie dosc skoro na wybojach haczysz micha, no chyba ze masz takie niskie auto.

czlowieku hamulce to nie zabwaka ze mozna sie przyzwyczaic trzeba je zrobic do porzadku.
jak nacisniesz pedal kilka razy pod zad tak jak bys hamowal pulsacyjnie to pedal rosnie??

mnie blokowalo kola przy 130 na suchym jak debnolem mocniej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”