potrzebna opinia

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

potrzebna opinia

Post autor: mario »

Może ktoś słyszał o tłumikach ASMET produkowanych w Czersku, kupiłem jakieś tanie badziewie FERRO i nie powiem samochód jest cichy ale przy pewnych obrotach słychać metaliczny odgłos. Sprawdziłem już wszystko co możliwe, nawet dzwoniłem do gościa z Częstochowy od którego kupiłem strumienicę i pierwsze co zapytał się mnie jakie mam tłumiki i jak mu powiedziałem FERRO zaśmiał się i powiedział, że jest to jedna z najgorszych firm produkujących zamienniki. Polecił mi firmę ASMET i powiedział że na 100 % buczenie to wina tłumików .

[size=99px]Co Wy na to [/size] :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

hej,
opinie są podzielone, kiedyś na forum hondy była na ten temat dyskusja,
kuknij na to:
http://forum.vectra-unlimited.pl/archiv ... 45008.html
civic r18a2/407 1,6 HDi
z
zielak
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zielak »

Ja tez po wymianie miałem metaliczny głos przy pewnych obrotach. okazało się, że tłumik obcierał z tyłu o zderzak i dlatego tak świszczało.
Polo 6N, 1.0 ALL, 1998r, 190 tys km.
Awatar użytkownika
Pestka772
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pestka772 »

Nie będę zakładać nowego tematu bo sprawa jest podobna, więc tak ostatnio napadła mnie pokusa by zamontować mój stary sportowy tłumik końcowy (pozostałość po starym aucie :P) i efektem jest jazda prawie tak głośna jak MIG 21 ;) mój układ wydechowy jest lekko przechodzony, tłumik środkowy jakiś lipny wręcz przelotówka a co do kata to obstawiam że to jakaś ściema więc myślałem kupić taki komplet http://www.allegro.pl/item819693768_vw_ ... datki.html warto czy lepiej dołożyć i kupić coś sprawdzonego, tyle że miałem robić remont uk. wyd. na wiosnę bo ostatnio krucho z funduszami ale te buczenie to masakra a że do pracy trzeba dojechać to trochę uciążliwe a poza tym nie chciałbym mieć też z miśkami spotkania. ;)
Awatar użytkownika
ql89
Początkujący
Początkujący

Post autor: ql89 »

Tez mam u siebie komplet tej firmy i jakoś w sumie nie narzekam zbytnio. Nawet całkiem fajnie "mruczy" przy większych obrotach. Moim zdaniem za taką cene może być, w poprzednim aucie za komplet tłumików dalem 350 zł, teraz 150 zł a większej róznicy nie widze... :agree:
Awatar użytkownika
Pestka772
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pestka772 »

W zasadzie mruczeć to może ;) bardziej mi chodzi żeby się nie upaliło po pół roku albo ruda wszamała ;)
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Ja się wypowiem na przykładzie "historii" tłumikowej auta moich rodziców Megane z 97r. Te auta przepalają tłumiki średnio co 2 lata więc jak sie łatwo domyślić przez 13 lat troche się tego przewineło ;). Były: oryginał, oryginał, Walker, Bosal, jakiś "sportowy" Ulter, Asmet, Eberspracher i nie widzę różnicy w działaniu ani tym bardziej trwałości choć obecny Eberspracher końcowy po 2 latach trzyma się dzielnie
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Dzisiaj rozebrałem jeszcze raz cały układ wydechowy i co się okazało :shock: :shock: powodem buczenia nie były tłumiki lecz słabej jakości złącze elastyczne miało dokładnie przejechane 2000 tyś. kilometrów :

Obrazek Obrazek

Po wymianie na nowe wszystko się unormowało zero buczenia i auto mocniejsze mam nadzieje że jeszcze spalanie się zmniejszy. Jakby ktoś wymieniał to coś to polecam kupić zbrojone wewnątrz peszlem jest o wiele wytrzymalsze.
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote="mario6n"]rozebrałem jeszcze raz cały układ wydechowy i co się okazało :shock: :shock: powodem buczenia nie były tłumiki lecz słabej jakości złącze elastyczne[/quote]
Mówisz o tym złączu zaraz za kolektorem wydechowum i lambdą? To jak to u ciebie wyglądało, że "rozebrałeś"? :D ja mam to wspawane :scratch:
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

[quote="madmax"]"rozebrałeś"? :D ja mam to wspawane :scratch:[/quote]
tzn. odciąłem :-D nie widać śladów :?: :?: :?: a tak poza tym było widać bez odcinania ;P
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”