zatrzaśnięta klapa bagaznika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
szabka2
Newbie
Newbie

zatrzaśnięta klapa bagaznika

Post autor: szabka2 »

Witam wszystkich.

posiadam Polo 1.4Kat z 1997 roku.
problem jaki mnie zaskoczył dzisiaj rano to nie otwierający się bagażnik. W aucie jest centralny zamek, który przy otwieraniu lub zamykaniu auta jęczy jakby miał zasnąć....:) ale zamykał i otwierał dotąd bez problemu. ostatnio klapa bagażnika nie zamykała się najlepiej= odbijała się od auta, łapała za trzecim razem. Potem nie otwierała się z centralnego tylko z kluczyka. dzisiaj klamka bagażnika jest zupełnie luźna. Nie działa operowanie kluczykiem.

Co to może być? I czy będę musiała dobierać się do tego od wewnątrz, I czy w ogóle tak się dostane do zamka.....
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

szabka2
dostaniesz sie, skladasz oparcie kanapy, odkreacasz jeden wkret ktory znajduje się we wnęce do zamykania klapy, sciagasz tapicerke z klapy i masz ladny dostep do zamka :) wystarczy pociągnąć za cięgno a klapa sama odskoczy
s
szabka2
Newbie
Newbie

dziękuję za odpowiedź :D

Ale.... czy tak będę musiała codziennie rano się dostawać do bagażnika;):) :grin:

W czym może być problem? może coś się zerwało bo klamka luźna???
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Najlepiej bedzie, jak sama sprawdzisz po wejsciu do bagaznika. Jakbys miala watpliwosci, porob zdjecia i wrzuc na forum. Tylko blagam: wyrazne i w rozsadnej wielkosci.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2009, 23:17 przez Kubrick, łącznie zmieniany 1 raz.
s
szabka2
Newbie
Newbie

:-D

OK. Jutro SAMA sprawdzę i będę pisać.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

jak coś podjedz do mnie w niedzielę ok.14.00 na Huby
ewentualnie dane na priv
s
szabka2
Newbie
Newbie

Sprawdziałm.

Mechanizm od klamki i zamka na kluczyk wygląda jakby brakowało smarowania. "Dziubek" nie wraca na miejsce żeby klamka mogła znowu otworzyć zamek. Z tego co widać centralny działa ale nie ma odpowiedzi w zamku.

Myślę że albo wystarczy WD-40 albo zamek od tylnej klapy jest do wymiany albo sie pomyliłam :grin: . Na razie otwiera się z kluczyka.
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Jak WD40, to po wyschnieciu daj sporo smaru. Ja bym tam zaryzykowal smar w sprayu do lancuchow rowerowych - kupilem sobie kiedys w decathlonie i jest bardzo fajny nie tylko do lancucha ;]
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”