Mam mały problem, jestem szczęśliwym posiadaczem Polo Classic 1,6 benz. Ostatnio mam problem z pracą silnika a mianowicie gdy się rozgrzeje zaczyna szarpać nierówno chodzić, wrażenie jak by co chwile na 3 gary chodził. Jak zimny wszystko ok. Polo mam w gazie ale dodaję że sytuacja jest taka sama na paliwie i na gazie. Po rozgrzaniu na wolnych obrotach słychać jak by lekkie strzelanie w rurę wydechową. proszę o pomoc
Witaj ! Miałem ten sam problem . A problem w tym ze masz napewno poduszke pod silnikiem do wymiany i musisz wyregulować obroty bo mozesz mieć taka czesc wyrąbana która odpowiada za ustalenie odpowiednich obrotów ! Ja pojechalem do goscia i powiedzial mi ze ta cześc kosztuje 700 zł a to malutka kosta i mi porposty ten wezyk wyciagnal fakt ma obroty 1100 ale silnik pracuje równo i w sodku nic nie trzesie nic nie rzuca ! Pozdrawiam udanej diagnostyki
Dalej twierdze ze trzeba go podpiac pod kompa, ta usluga kosztuje ok 50 pln, chyba ze znajdzesz w swojej okolicy kogos z VAG'iem, to pewnie za piwko. W kazdym razie, w moim przypadku jak samochod wziolem w swoje rece. To do roboty wlasnie byly obroty silnika. Wystarczylo wyczyscic przepustnice, wziolem do domu to cale ustrojstwo, wyczyscilem w benzynie ekstrakcyjnej.
Rozebralem takze ta czesc niby elektroniczna, znajduja sie w niej po prostu listwy oporowe, niby potencjometry suwakowe, jest to informacja dla komputera o kacie wychylenia przepustnicy, oraz na ich podstawie komputer steruje silnikiem krokowym, odpowiedzialnym za trzymanie obrotow, a przez to ze przepustnica jest brudna nie domyka sie calkowicie i to powoduje falowanie obrotow.
Zalozylem, nawet nie robiac adaptacji obroty sie ustabilizowaly. Pojezdzilem troche i jest juz wszystko w normie. Zrob to samo, bedzie Cie to kosztowalo w sumie tyle co Twoj czas i koszta zakupu benzyny ekstrakcyjnej i ew pendzelka malarskiego.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673