[Classic] woda w środku samochodu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
blackharvester
Newbie
Newbie

[Classic] woda w środku samochodu

Post autor: blackharvester »

witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum. mam VW polo classic 01, a przychodzę tutaj z problemem wody. otóż kilka dni temu zauważyłem że od strony pasażera jest dywanik mokry, wiec dźwignąłem ten dywanik i okazalo sie ze polowa samochodu tonie w wodzie. zarowno pod nogami pasazera z przodu jak i z tylu jest pelno wody.
podejrzewam ze woda dostaje sie jakos od strony drzwi, tylko niemam pojecia jak. problem jest dosc powazny gdyz w miejscu gdzie sie znajduje (irlandia) lubi czesto padac. pamietam ze w zeszlym roku zauwzylem ze mam wilgotne dywaniki ale stwierdzilem wtedy ze musialo sie na butach wniesc troche wody. ale w tym tyg sie przerazilem gdy zobaczylem jak duzo wody moze tam byc. jesli ktos z was mial podobny problem to prosze o pomoc. dzieki
niema tego złego co by na gorsze niewyszło
z
zielony_fr
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zielony_fr »

Moze sprawdz czy otwory do odprowadzania wody nie sa przytkane??? :)
A
Arti
Newbie
Newbie

Post autor: Arti »

Na pewno zapchane odpływy. Woda spływa pod filtr kieszonkowy a stamtąd na dywanik. Cienki patyczek pomoże.
m
marcin1983
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marcin1983 »

skad jestes moze niedaleko mnie mieszkasz to razem cos wykombinujemy . a tak w miedzyczasie rozbierz drzwi i sprawdz czy masz cala pianke ochronna miedzy tapicerka a blacha .

marcin
G
Gregor23pl
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gregor23pl »

najlepiej jak odczepisz wykładzine wyczyścisz sobie z wody , wysuszysz i wtedy może zauważysz którędy ci się woda dostaje

jak nie tamtędy to zostaje opcja przedniej szyby
Awatar użytkownika
blackharvester
Newbie
Newbie

Post autor: blackharvester »

wielkie dzieki za podpowiedzi. dzisiaj zdjalem tapicerke z drzwi pasazera i folia ochronna byla uszkodzona w dolnej partii czego efektem bylo przepuszczanie wody na tapicerke a pozniej do samochodu. po zdjeciu tapicerki przeprowadzilem ekperyment typu polewanie drzwi woda i widzialem jak woda przedostajaca sie do drzwi kapiac na przewod ( chyba od silnika do szyb lub do centralnego zamka) rozbryzguje sie do samochodu wykorzystujac braki folii. wiec wzialem duzy foliowy worek i przymocowalem go w miejscu folii. podejrzewam ze folia ta zostala zniszczona przez "specjaliste" ktory naprawial centralny zamek zanim kupilem ten samochod. wiec teraz czekam na dobry deszcz zeby to sprawdzic. mam nadziej ze moj czas nieposzedl na marne. a odplywy wody byly czyste.

marcin 1983 ja mieszkam w dublinie wiec niezablisko.
niema tego złego co by na gorsze niewyszło
m
marcin1983
Raczkujący
Raczkujący

ale na jakies :piwo: mozna sie umowic :)
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Mam wodę która dostaje się po każdym deszczu lub myciu samochodu w okolice akumulatora,w takie małe wgłębienie.Nie jest to na 100% zbiorniczek i płyn do spryskiwacza,sprawdzałem jest szczelny i wężyki też.Nie mam pojęcia skąd ta woda może się tam dostawać?
http://yfrog.com/49dsc00332nj
Awatar użytkownika
rajan98
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: rajan98 »

może to wina przeciekającego podszybia, sprawdź czy gdzieś nie ma dziury
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

A niech to,dalej mam tą wodę obok akumulatora,po każdym myciu lub większej ulewie,leje się z lewej strony.
I to zdjęcie w poprzednim poście gdzie się najwięcej zbiera,to chyba nie podszybie.Co można z tym zrobić?
http://yfrog.com/afdsc00331xj
m
marcin1983
Raczkujący
Raczkujący

podstawa aku jest z plastiku wiec nic jej nie bedzie . ale jezeli cie to denerwuje wez male wiertlo np.4 o zrob kilka otworow woda juz sie zbierac nie bedzie
pozdro marcin
r
rondelek2000
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rondelek2000 »

dziś rano spotkała mnie niemiła niespodzianka... ogrom wody po stronie pasażera. Woda dostała się poprzez filtr pyłkowy i wpłynęła do środka - powód: zatkany kanał odprowadzania wody liśćmi i innym syfem... Kupa ambarasu teraz. Filtr do wymiany (chociaż nie zaszkodzi wymienić), no i suszenie w środku, co w związku z aurą, którą mamy nie będzie łatwe. Teraz tylko przetkałem patykiem tą dziure. Ale po weekendzie odręcam obudowe filtra i czyszczę tamte okolice na cycuś. Warto zrobić z tym porządek... szkoda, że nie wcześniej na to wpadłem...
"Pragnienie, motywacja i stawianie sobie celów..."
m
maciekpse
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maciekpse »

u mnie dokładnie to samo, zatkało liśćmi
Awatar użytkownika
piotrom87
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: piotrom87 »

Witam, czy moglibyście mi napisać gdzie odetkać te odpływy?? Bo ostatnio mam taki problem, że duże ilości wody ściekają mi na dywanik (tylko) pasażera. Z tego co sprawdziłem to woda wydostaje się gdzieś zza schowka pasażera i stamtąd ścieka na dywaniki. Czy to wina zapchanych odpływów? Czy trzeba zdejmować tę kratkę podszybia pod którą zamocowany jest mechanizm wycieraczek? Może jakiś manual jak skutecznie to oczyścić, żeby mieć spokój na dłuższy czas?
Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

Uaktualnię temat w sprawie wody pod akumulatorem.
Woda w podstawce akumulatora zbiera się bo nie są drożne otwory odpływowe w tejże podstawce. Woda na podstawkę dostaje się przez miejsce zaznaczone na rysunku
Obrazek
Po wyjęciu akumulatora ukazał mi się taki widok
Obrazek
Na zdjęciu poniżej wyjęta podstawka z zaznaczonymi otworami odpływowymi, przykręcona jest na 4 śruby - klucz 10.
Obrazek

Do przeczyszczenia podstawki nie jest konieczny jej demontaż.

Pozdrawiam
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”