pytanie o antenke "triflex"

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

pytanie o antenke "triflex"

Post autor: conan »

Witam. Czy ktoś z was posiada taką antene "triflex" 3w1 (cb, radio, gsm). Jak to się sprawuje jeżeli chodzi o odbiór i nadawanie na cd oraz odbiór stacji radiowych ?.
Wkurza mnie już zakładanie magnesówki na dach, więc leży ciągle w bagażniku, tylko w dalekie trasy ją wyciągam, a tak antena była by na stałe w fabrycznym miejscu i zawsze można by radyjko włączyć bez zbędnych ceregieli. :grin:
Ostatnio zmieniony 15 lis 2009, 17:30 przez conan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

chyba chodzi ci o antenę triflex produkowaną przez Sirio, ogólnie Sirio robi dobre anteny, śmigam już ponad rok na ML-145 i antena jakościowo i cenowo super, co do anteny 3 zakresowej to jest to fajne rozwiązanie choć na osiągi tu nie licz, 2-3 km max zasięgu takim czymś, do odsłuchu się to nadaje bo nadawanie to kiepskie, podobnie jak ta maleńka antena presidenta georgia, jeśli po mieście miałbyś to używać to tragedia, choć wygoda tak jak mówisz jest na bank i nikt nie zauważy że masz CB, zależy gdzie mieszkasz bo jak w górach czy na terenie o dużym zabudowaniu to powyżej 1 metra antena coś w ogóle znaczy, poniżej to już tylko odsłuch..
no i cena też jest trochę wygórowana moim zdaniem, z 100-110 zł kupisz już dobrą antenę na stały montaż np Lemm, albo Sirio AS100 magnesówke i zostanie jeszcze drugie tyle tej kwoty....
W przyszłości możesz sprzedać auto a za antene nikt ci nie zwróci no chyba że będziesz demontował z powrotem...
zastanów się
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

No właśnie obawiam sie tylko o zasięg tej antenki bo jak to ma tylko wyglądać to szkoda roboty no i kasy jak mówisz.
Chociaż słyszałem że antena daje radę. Teraz mam sunker 115 na magnes i ma wręcz zarąbisty zasięg, czasami poprostu mnie wkurza bo odbiera aż za dużo :D
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Ja mam poprzednika tej anteny, czyli Sirio Twin Car. Ja mam zasięg na tej antence 3-4 km i sprawdzałem z kolegą w Seacie Ibizie który ma triflexa. Mówił że słyszałem już szumy, ja tak samo, ale szło sie dogadać. W linii prostej było prawie 4km, teren w 60% zabudowany + różnica wysokości. Myślę że otwartej przestrzeni 4km czystego odsłuchu i nadawania to dla niej nie problem. Radio odbiera dobrze.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
k
kasa
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: kasa »

Odpuść sobie tą antenkę, szkoda pieniędzy. Chyba że ma być tylko jako antymisiek.
Awatar użytkownika
limpek
el "Limek"

Post autor: limpek »

Ja osobiście mam inne rozwiązanie. Bardzo mnie denerwowały rysy zostawiane przez magnes i obijający się o dach kabel. Postanowiłem że chce mieć antenę stałą ale nie chciałem wiercić drugiej dziury pomyślałem o triflex`sie ale wszędzie gdzie poszedłem sprzedawcy mi odradzali tą antenę. Sprzedawca zaproponował inne rozwiązanie. Teraz mam antenę też sirio ale model tylko do CB i antene FM wewnętrzną z wbudowanym wzmacniaczem.

Kabelek od CB pięknie puściłem tą samą drogą co leciał FM a wewnętrzną antenę radiową przylepiłem do dachu na wysokości osłony słonecznej pasażera. Wszystko poskładałem do kupy a kabelek wyprowadziłem sobie w okolice małego schowka nad nawiewami. Przychodze do auta z radiem wyciągam kabelek wpinam zasilanie do zapalniczki i jazda...

Chciałem w tym miejscu za miast półeczki na stałe zainstalować radyjko jednak na razie nie udało mi się znaleźć takiego który by miało takie wymiary głęb 120mm / szer 157 mm / wys 45 mm

Mam jeszcze małą koncepcje żeby kupić takie radio http://www.allegro.pl/item815721012_cb_ ... ursus.html i puszkę schować gdzieś pod deskę dopasowując gdzieś panel. Ale niestety to jedyne takie radio i trochę kosztuje :butcher:
Potrzebujesz opinii, porady technicznej pisz na gg lub PW

Bardzo zielone Polo i Barzo czarne Suzuki Bandit

IV Polo Zlotu - Ślesin 2007

II Polo Zlotu - Więcbork 2008

!!! I Polo zlotu - Ślesin 2009 !!![/siz
J
Jaras
Newbie
Newbie

Post autor: Jaras »

Witam,
Mam tą antenę zamontowaną u ojca w Astrze i zasięg w trasie przy dobrej pogodzie to ok 7 - 10 km.
Szumów za wiele nie zbiera i co najważniejsze - nie rzuca się w oczy.
Nie musisz ciągle zdejmować magnesówki z dachu, nie będziesz mieć porysowanego lakieru.
Jeżeli chodzi o FM to efekt był gorszy. Fabryczna urwana antena lepiej ściągała od tej.
Na temat GSM się nie wypowiem bo nie sprawdzałem.
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

[quote=""Jaras""]7 - 10 km.[/quote]
Wyssane z palca te 10 km chyba.
[quote=""Jaras""]Jeżeli chodzi o FM to efekt był gorszy[/quote]
Zastosuj wzmacniacz antenowy taki jak jest w seryjnej antenie i będzie zbierać lepiej.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
J
Jaras
Newbie
Newbie

Post autor: Jaras »

[quote=""Aoox""]Wyssane z palca te 10 km chyba.[/quote]
Skoro się pytałem na którym słupku mnie słychać i był on oddalony o 10 km to chyba nie...
Antena ma dobrą masę - zeszlifowana warstwa lakieru od wewnętrznej strony dachu oraz jest dobrze zestrojona, końcówka anteny odpowiedzialna za strojenie jest zabezpieczona koszulką termokurczliwą przed przypadkowym przestawieniem.
No i jeszcze jak wspomniałem - przy dobrej pogodzie.

[quote=""Aoox""]Zastosuj wzmacniacz antenowy taki jak jest w seryjnej antenie i będzie zbierać lepiej.[/quote]
Już jest nowa fabryczna ;)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Mam tą antenę zamontowaną u ojca w Astrze i zasięg w trasie przy dobrej pogodzie to ok 7 - 10 km.
:grin:
bajki opowiadasz....co najwyżej to możesz odsłuch mieć dosyć dobry ale nadawanie to zapomnij....
u mnie antena ML145 ma zasięg 10-12 km max a jest to półtora metra bata
civic r18a2/407 1,6 HDi
l
leoxx
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: leoxx »

Też się mocno zastanawiam nad triflexem w związku ze złamaniem seryjnej anteny FM. Auto stoi pod blokiem wiec odpada chowanie CB co wieczór a na krótkie odcinki krótka antena powinna wystarczyć. W bagażniku zawsze będe miec dłuższą na dalsze wypady.
Obrazek

Polo Variant 1.9TDI 90KM AHU;
CB Uniden 510xl + Hustler IC-100
m
matiosy
Newbie
Newbie

Post autor: matiosy »

Siema ;)
Kupiłem triflexa do moje polówki 6n

1. Mam pytanie odnośnie uszczelnienia - antenę zamontowałem w otwór oryginalny i przykręciłem taką nakrętką oryginalna ,dobrze będzie to uszczelnione ,bo czytam tak inne fora i tam jest różnie napisane

2. Radio niefirmowe (sony) ,czy stację FM potrzebują wzmacniacza ,separatora ?

3. Podłączyłem oryginalne te 2 kable co dostałem ,ale chciałbym jeszcze podłączyć jeszcze gsm ,kabel został mi od starej anteny ,tylko nie mogę go podłączyć ,bo mam tam inny wtyk ,a na necie szukam kabla ,wtyku czy przejściówki i nie mogę znaleźć
(potrzebny mi taki kabel ,albo wtyk)

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”