instalacja radiowa, głośniki

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote="Dawid_19"]Sorki zaszla pomylka.

radio Pioneer deh 1110 chyba
skrzynia Dibeisi 520 Watt rms
glosniki jajka 2x170 Watt rms
Wzmacniacz Voice Kraft MB 900 4x95 watt rms powiedzcie mi jak ustawic pokretla na wzmacniaczu i jak ustawic w radiu?[/quote]

Chcesz mieć dobre audio?.Pozbądź się tego badziewia i zacznij wszystko od nowa.Przede wszystkim poczytaj jakiś FAQ na ten temat i porozmawiaj z ludźmi ,którzy maja jakieś pojęcie o CA np. Turzola albo Wolfa.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote="Dawid_19"]No wiesz ten sprzet co mam gra bardzo fajnie. Gra Mocno czysto i glosno tylko prosze o pomoc w regulacji basow i sopranow zeby przy glosniejszym sluchaniu niebylo slychac takie delikatnego harczenia[/quote]

No właśnie na tym polega między innymi różnica pomiędzy dobrym sprzętem a badziewiem.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Prosta sprawa.

Odpalasz jakaś Audio-CD lub jakaś dobrze skompresowaną mp3. Ma być głosny i czysty utwor, a nie dziwnie wyciszony z pogłosem jak z kibla.

Pokrętło w radiu na maxa.
Pokretło głosności w wzmacniaczu na przod i tył sciszone.
Zaczynasz dawać głosniej tylko sam przod. Szukając progu w ktorym zaczynają sie zniekształcenia, charczenie i inne zaburzenia.
Jeśli trafisz na ten punkt, to jeszcze troszeczkę przyciszasz gain dla przodu i tak zostawiasz.

Teraz zajmujesz sie skrzynką w podobny sposob. Tyle, że tu juz wszystko zalezy od Twoich preferencji czy skrzynka i bas ma gorować na przodem czy po prostu ma tylko wspomagac przod niskimi tonami.

Dodatkowo możesz pobawić sie filtrami we wzmacniaczu.
- HPF (filtr górnoprzepustowy) ten dla przedniego systemu
- LPF (dolnoprzepustowy) ten dla subwoofera

Wzmacniacz firmy voice kraft, to jeden wielki syf tak miedzy nami. Te wartości o ktorych piszesz są na 100% wziete z kosmosu.
Dodatkowo subwoofer i jajka w tylnej półce, to najwieksze wyrzucanie pieniedzy w błoto. Dlaczego?
Skrzynia wytwarza cisnienie, ktory rozpycha jajka w tylnej półce. Nie graja one tak jak powinny, bo wciaż subwoofer daje im po tyłku.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
rangerek
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: rangerek »

[quote="Dawid_19"]widze ze sie nieznasz na sprzecie samochodowym... wlasnie wrocilem z garazu i ustawilem sobie tak sprzet ze przy glosnosci 4 gra glosno i fajnie a przy 12 juz uszy bola a glosniki graja czysto i mocno.[/quote]
to albo masz słaby słuch albo jesteś małolatem co zjadł wszystkie rozumy

po co nas pytasz o pomoc skoro masz już z góry postawioną tezę że Twój sprzęt jest super i gra świetnie.....

to co napisał Ralph odnośnie półki i suba to 100% racji....

Dawid_19 więcej pokory proszę.... jesteśmy bardzo przyjaźni dla nowych forumowiczów ale nie lubimy buty, chamstwa i zjadaczy wszystkich rozumów - i to musisz zaakceptować żeby czuć się tu OK.

co do wypowiedzi że za coś zapłaciłeś dużo to musi byc dobre to - a) co to znaczy dużo (rząd wielkości)? b) jak bym Ci boshmanna za 1000zł sprzedął to nagle zacząłby grać super?
poza tym radio pioneer z serii 1xxx to nie jakoś wybitny sprzęt

sorry że zabijamy Twoje wyobrażenia ale jeśli się obrazisz i powiesz że sobie idziesz to znaczy że nigdy nie była Ci nasza pomoc potrzebna - pamiętaj że NIKT Ci tu niczego nie zazdrości i porady mają Ci pomóc!!!!
Bronisławów 2006 | Turawa 2006 | Pławniowice 2006 | Muszynka 2006/2007 | Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | Więcbork 2008
Obrazek
prywatne www | firma
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

Kolega widocznie nigdy nie słyszał porządnie grającego sprzętu CA, a co za tym idzie posiada brak doświadczenia. W sklepie z CA zobaczyli, że przyszedł laik i prosi o mocny bas to wcisneli mu sprzęt który ma duża marżę i nie schodzi z magazynu bo większość wie, że tego się nie kupuje. NIestety tak wyglądają realia w sprzedaży.

Dawid_19: Jeśli chcesz tylko wystroić swój zestaw to zastosuj się do tego co napisał Ralph. Po wystrojeniu możesz mi (tutaj w temacie) napisać, że temat jest wyczerpany i można go zamknąć. Jeśli chcesz ciągnąć dyskusję na temat wyższości Twojego zestawu CA to proszę ją prowadzić na odpowiednim poziomie z odpowiednimi argumentami, bez wyzwisk i hamstwa. Jesteśmy w stanie przyznać Ci rację jeśli jesteś w stanie odpowiednio uzasadnić nam swoją wizję. Przecież my też jesteśmy ludźmi, którzy mogą się mylić i nasze doświadczenie też może wynikać z błędnych założeń, ale do tego potrzebujemy argumentów które pokażą nam, że to my jesteśmy w błędzie a nie Ty. :piwo:

Do wszystkich: jeszcze raz przypominam, aby nie dawać ponosić się emocjom. Jeśli zaczniecie się przekrzykiwać i wyzywać polecą kartki, a jeśli to nie pomoże to temat zostanie zablokowany.
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

no i zjebali człowieka który chciał się czegoś dowiedzieć :D
Dawid_19: nie przejmuj się komentarzami, ale trzeba czasem spuścić głowę i trochę posłuchać, teraz od Ciebie zależy co zrobisz, możesz się na wszystkich pogniewać i zbluzgać co skończy się tak jak zawsze, a możesz po prostu przeczytać to co ci napisano, uzupełnić wiedzę, bo wypowiadają się ludzie którzy ogarniają się w temacie. Rozumiem że jest Ci trochę głupio bo wykosztowałeś się na sprzęt który ludzie skrytykowali, ale czasami jest tak że trzeba zapłacić frycowe. Myślę że trochę poczytasz na temat audio, ogarniesz temat i będzie ok.
Polecam na początek lekturę dla ludzi zabierających się za audio: http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf
przeczytaj.
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Każdy oczekuje od sprzetu czegoś innego.
Dla jednych ma to być nagłasnianie remizy i okolic, dla innych ma wykruszać rdze i szpachle z samochodu, dla jeszcze innych ma służyc do słuchania wiadomości, bo na codzień w aucie i tak słuchają głównie bluzgów na cb radio ;)

Jeszcze inni podchodzą do tematu w taki sposob, aby uzyskać krystalicznie czysty dzwięk, aby zaden ton nie górował nad resztą.
Bawienie sie w CA jest o tyle trudne, bo zawsze dobiegaja do nas rozne dzwieki, a to zawieszenie, a to silnik, a to szumiace powietrze.

Dawid_19 popełnił wiele błedów budując swoje pierwsze nagłosnienie, ale człowiek uczy sie na błedach i apetyt rosnie w miarę jedzenia. Wiec wychodze z założenia, że kiedyś zrobi to poprawnie.
Obecnie skrzynka w bagażniku niszczy głosniki w tylnej półce.

Każdy kiedys zaczynał. Dla wielu z nas w młodosci liczył sie głownie bas.
Miała być lupanka, a wnetrzności miały dosłownie się przewracać.

Często widze zapędy młodych gniewnych latających po mieście. W aucie umcyk umcyk i misja w toku: zeby każda blachara spod remizy wyrywała nam klamki w samochodzie. Podobno każde podejście jest dobre jesli jest skuteczne.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
rangerek
Administrator
Administrator
Kontakt:

Dawid_19 oki spokojnie -
po pierwsze czy już kupiłeś tamten sprzęt czy po prostu "sondowałeś"?
po drugie jaki masz budżet - ale serio - nie ściemniaj tylko napisz nie wiem 500zł, 2000, 10000 ale napisz realnie
po trzecie CZEGO oczekujesz od sprzętu

jeśli będziesz spokojnie pisał to na pewno ktoś Ci doradzi, ale nikt tu nie lubi nerwusów :box:
Bronisławów 2006 | Turawa 2006 | Pławniowice 2006 | Muszynka 2006/2007 | Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | Więcbork 2008
Obrazek
prywatne www | firma
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

Dawid_19 przeczytaj ze zrozumieniem, co tutaj napisaliśmy.

Zamień głośniki w półce na jakiś zestaw odseparowany na przedzie i będzie już lepiej. Ralph wyraźnie przecież napisał, że psujesz sobie głośniki skrzynką w bagażniku, a co za tym idzie, można wnioskować, że osoba, która Ci poradziła taki zestaw kompletnie nie miała pojęcia o budowie CA, tylko jak pisałem wcześniej, wybrała na chybił trafił rzeczy które nie schodziły z magazynu. Lajf jest brutal czasami...

Jeśli chcesz całkowicie zmienić swóje granie, w taki sposób, żeby nie było pomocnikiem na wiejskiej potupaji w remizie i nie masz zbyt wiele funduszy na ten cel, to zaproponuję ci wersję budżetowa, która powinna spełnić Twoje oczekiwania w 100% (zestaw ten jest sprawdzony przeze mnie, a radio dobrane na podstawie doświadczeń Turzola):

Radio Alpine CDA 7955R -
http://allegro.pl/item938121333_alpine_ ... kazja.html

4 kanałowy wzmacniacz: Sony XM-4045 - ~250PLN na Allegro o ile są bo to towar deficydowy.
http://allegro.pl/item945916014_wzmacni ... n_dbd.html

Zestaw odseparowany na przód: Helix DB 62.1 - 215PLN carhifi24.pl
http://carhifi24.pl/katalog/134_helix/2 ... x_621.html

Skrzynka basowa: JL Audio 10W1v2 - ~550PLN na Allegro
http://allegro.pl/item937732983_jl_audi ... ealer.html

Wytłumienie: 280PLN za parę drzwi matami bitumicznymi STP dostępnymi na Allegro za 140PLN paczka 8sztuk.
http://allegro.pl/item929557083_stp_vib ... ajace.html
Awatar użytkownika
rangerek
Administrator
Administrator
Kontakt:

Dawid_19 no to się wiele wyjaśniło :):)

to już lepiej, ale dalej dźwięk z głośnika o kształcie elipsy MUSI być zniekształcony choćby ze względu na kształt membrany.

poza tym te cyfry które podałeś na początku to są niestety z księżyca - prawdopodobne jest że na pudełkach miałeś podane moce PMPO (w wolnym tłumaczeniu - napiszmy glupoty moze nikt nie zajarzy)

czy możesz jeszcze raz napisać jaki masz zestaw: radio wiemy chodzi o głośniki i jakbyś proszę podał JAKIEJ MUZYKI słuchasz i co chcesz osiągnąć za pomocą swojego CA
Obrazek
prywatne www | firma
Awatar użytkownika
rangerek
Administrator
Administrator
Kontakt:

Dawid_19 oki dziękuję za odp

mogę zapytać jakim miernikiem (jeśli wiesz) bo takie rzeczy mnie interesują prywatnie (taki konik i pozostałość po studiach :D)

napisałeś jeszcze coś o pleksi skrzynkce w bagażniku itd... możesz podesłać fotki - tak z ciekawości - tak żeby było widać mocowania głośników ich otoczenie luty kabli itd...
a żeby dobrze grało to przydałoby się odizolować instalację audio od obecnej instalacji - masz pociągnięte osobne kable z bezpiecznikiem od aku? (pytam bo pomoże to usunąć ew. świszczenia)
Obrazek
prywatne www | firma
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

1. Po numerze VIN nie odczytasz czy była instalacja do radia.
2. Kabel od anteny możesz znaleźć pod schowkiem od strony pasażera. Musisz odczepić plastik pod schowkiem i tam poszukać. Jeżeli będzie końcówka (podobna do telewizyjnej) to wystarczy przedłużacz (warto jeszcze zamontować "separator antenowy" jeżeli antena ma wbudowany wzmacniacz).
Obrazek
Awatar użytkownika
Acadaptor
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Acadaptor »

[quote="dulu1"]poszukaj dobrze musza byc kostki iso przynajmniej z zasilania , i kabel z anteny ..[/quote]
Wlasnie ze nie musi byc... kumpel kupil auto z salonu i nie mial NIC z instalacji radiowej
Moje 6n2]viewtopic.php?f=30&t=10905[/url]
Awatar użytkownika
Mariusz01621
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Mariusz01621 »

do czego sa te 2 kable czerwony i bialy z wejsciem mini jack lub cos takiego??? ktory kolor kabla jest od czego w kostce samochodowej ??
Jedziemy! Galopujemy tak przez życie całe
Idziemy po swoje, dla nas bloki są za małe
Taką drogę wybrałem, choć tego nie planowałem
Ślę przekaz specjalnym kanałem, słyszałeś?
Awatar użytkownika
Andrzej_89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Andrzej_89 »

Witam, kilka dni temu za głośno słuchałem muzyki i nagle wyłączyło mi się radio. Oddałem je znajomemu kolegi do naprawy, nie wiem co do końca się stało, chyba tylne głośniki zrobiły spięcie. W każdym razie radio jest naprawione i w moim samochodzie nie działa. W samochodzie brata jest ok. I teraz moje pytanie, czy instalacja radia w 86c2f ma gdzieś jakiś bezpiecznik który mógł się spalić? Z grubsza przejrzałem te bezpieczniki w podszybiu, ale nie zauważyłem nic. W ogóle jaka może być jeszcze przyczyna że nie działa?

radio sony gt-20
głośniki przód hertz dcx 10
głośniki tył jakieś pioneery 13
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”