instalacja radiowa, głośniki

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Kamillos
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kamillos »

tak tak, probowalem wyciagnac plyte, ktorej w rzeczywistosci tam nie ma. Ale wtedy ciagle ten silniczek od wysuwania plyty chodzi i tyle. Radyjko tez nie jest najlepsze ale mam obecnie wazniejsze wydatki :)
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Probowaleś zresetować radio. Nie wiem czy Twoje radio ma przycisk reset jak np. niektóre modele JVC, jesli takowego nie posiada to odepnij mu zasilanie na dluzej niż 15 minut.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamillos
Mały interesant
Mały interesant

Tak, mam taki przycisk, nie pomyslalem zeby wspomnieć o tym we wczesniejszych postach, bo nic to nie dalo. Ale odepne mu zasilanie, zobacze co z tym wyjdzie. Dzieki! :)
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

na forum elektroda ktoś pisał, ze w kenwoodach jest fotokomórka informujaca o tym czy plyta jest w srodku czy nie. Podobno zdarza sie, że jak się gdzies styki zabrudzą, to błednie zgłasza obecność płyty, ktorej defakto nie ma w srodku.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamillos
Mały interesant
Mały interesant

O, cos takiego mam na mysli. Sadzisz ze mozna to jakos bez rozbierania radia przeczyscic? Na przyklad przy pomocy tego sprezonego powietrza do klawiatur?
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Czy radyjko jest ciągle w aucie na mrozie?
Zauważyłem, że często na płycie, na soczewkach i ogólnie kondensuje się para no i wiadomo.
Do momentu nagrzania w aucie u mnie też wypluwa mokrą płytę.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
Kamillos
Mały interesant
Mały interesant

Artpolo
Jest, tak jak mowisz miewalem wczesniej, ze auto poki sie nie rozgrzalo to w momencie wkladania plyty, przyjmowal ja, nie odtwarzasz zadnej sciezki i wypluwal plyte. Ale sadze, ze nie o to chodzi. Bo wowczas caly ten mechanizm wysuwania plyty tak sie nie zachowywal i nie bylo tak ze w ogole nie dalo rady wlozyc plyty, bo odrazu ja cofalo.
Awatar użytkownika
8128
Newbie
Newbie

Post autor: 8128 »

Witam :)
Czy ma ktoś i chciałby się podzielić taką instrukcją ale do radia z mp3?
Z góry dzięki :)
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Mariusz01621
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Mariusz01621 »

Witam!
Mam VW Polo i zakupilem do niego radio peiying 8128M i po podlaczeniu kostek nie ma dzwieku a utwory leca i radio wlacza sie gdy kluczyka nie ma w stacyjce. Ale przedewszystkim mi chodzi o dzwiek jak to zrobic?
Jedziemy! Galopujemy tak przez życie całe
Idziemy po swoje, dla nas bloki są za małe
Taką drogę wybrałem, choć tego nie planowałem
Ślę przekaz specjalnym kanałem, słyszałeś?
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

Jest kilka możliwości:

1. niezgadzające się piny w kostce
2. niedokładnie pozagniatane piny we wtyczce
3. odłączenie się głośników podczas montażu radia
4. problem w radio

w przypadku pierwszych dwóch można łatwo sprawdzić kabelkologię, w przypadku ostatniego proponuję podłączyć radio u jakiegoś znajomego i sprawdzić czy działa, jeśli problem będzie występował dalej to pozostaje oddać urządzenie na gwarancje.

BTW, mam nadzieję, że nie zmieniałeś kabelków w kostce ISO tylko kupiłeś odpowiednią przejściówkę do Twojego modelu radia, jeśli gniazdo na tyle radia jest różne od ISO.
Awatar użytkownika
Hiszp4n
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Hiszp4n »

nie prościej podłączyć jakiś głośniczek do radia?? przecież nikt Ci nie powie czego nie gra, podłącz radio włącz i podłącz jakiś głośnik nawet mały do przewodów głośnikowych jak zagra to dobrze jak nie to coś z radiem, tylko podłącz do wszystkich przewodów głośnikowych jakie masz przy radiu bo moze masz radio przestawione typu bardziej na głosniki tylne bądź sam lewy/prawy i dlatego nie słychać muzyki
I miejsce plac manewrowy
Awatar użytkownika
Mariusz01621
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Mariusz01621 »

W kostkach nic nie ruszalem. Bo kable od glosnikow sa w kostce tak? a moze byc ze musze poprzekladac kable w kostce w samochodzie zeby stykaly sie z tymi w radiu? bo w radio wyglada to tak http://www.imagic.pl/files/view/17915/20100225059.jpg a w samochodzie sa kabelki innego koloru.aha bo ja mam glosniki 2 malutkie u gory w rogach szyb i 2 na desce rozdzielczej i to juz tak bylo.Ma ktos schemat kostek w samochodzie do radia w polo 6N1 przynajmniej jaki kolor maja te podstawowe zasilanie itp.
Jedziemy! Galopujemy tak przez życie całe
Idziemy po swoje, dla nas bloki są za małe
Taką drogę wybrałem, choć tego nie planowałem
Ślę przekaz specjalnym kanałem, słyszałeś?
Awatar użytkownika
rangerek
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: rangerek »

hmm jak masz "malutkie" głośniki w słupkach to może się okazać, że masz ciekawą instalację ale nie ori :)

Mariusz01621 na radiu masz narysowane, który kabelek jest od czego :):):) teraz musisz zrobić coś takiego: zdobyć tani miernik (takie cuś z pokrętłem wyświetlaczem i dużą ilością cyferek), taki który piszczy jak zewrzesz (zetkniesz) to czerwone i to czarne - sorry ale piszę bardzo obrazowo żebyś zrozumiał :D
i teraz otwierasz osłonę głośnika i sprawdzasz czy jak zetkniesz to czerwone i czarne do 2 koncy kabla to piszczy :D
Bronisławów 2006 | Turawa 2006 | Pławniowice 2006 | Muszynka 2006/2007 | Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | Więcbork 2008
Obrazek
prywatne www | firma
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""Dawid_19""]Witam

Jestem posiadaczem rozbudowanego Car Audio. POtrzebuje fachowej porady jak wszystko ustawic w radiu i wzmacniaczu zeby przy glosnym sluchaniu niebrzeczaly mi glosniki?

Sklad zestawu:
Radio pioneer
skrzynia 500 W rms
2 glosniki 300 W rms
wzmacniacz 900W 4x130W rms[/quote]

Niestety będą brzęczeć ponieważ Twój wzmacniacz posiada za małą moc rms zarówno do głośników jak i do skrzyni.Żeby okiełznać przetwornik,który w Twoim przypadku ma mos 500 W rms trzeba zastosować do niego wzmak o mocy co najmniej 700-800 W rms.Już nawet nie wnikam co to za głośniki posiadasz i suba.Czy jeden głośnik ma 300 W rms,czy też tę wartość należy podzielić przez dwa?Napisz co to za głośniki ,sub i wzmacniacz,aż ciekawy jestem co to za klocki. :crazy:
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
rangerek
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: rangerek »

Dawid_19

szukałem skrzyni dibiesi 520W RMS i w katalogu na 2009 nie widze - jesteś tym razem pewny że wszystko dobrze napisałeś? :):)

no i powiedz nam jak mamy Ci pomóc z pokrętłami na odległość (bo rozumiem, że chcesz żeby ktoś Ci napisał jakie wartości ustawić żeby grało)

ps Ralph mieszka niedaleko na pewno Ci pomoże tylko z nim pogadaj
Bronisławów 2006 | Turawa 2006 | Pławniowice 2006 | Muszynka 2006/2007 | Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | Więcbork 2008
Obrazek
prywatne www | firma
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”