WYBÓR GŁOŚNIKÓW pytania, porównania, opinie itd...

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pologreentmk
Początkujący
Początkujący

Post autor: pologreentmk »

[quote=""dogu""]Siemka
Montował ktoś z Was głośniki w tylnych boczkach w 6N 3 d?? Ma ktoś może jakieś foty takiej modyfikacji ?? Ja się to sprawdza ??
Chodzi mi po głowie taki pomysł :) Pewnie od razu poleca odradzające posty ale ciekaw jestem takiego rozwiązania

Z góry dzięki za każde info[/quote]

No jezeli jestes przekonany ze wlasnie tam chcesz umiescic glosniki to czemu nie , jezeli masz juz zestaw przedni odseparowany w przednich drzwiach to montaz glosnikow w tylnych byl by zbedny , chyba ze chcesz zrobic scene muzyczna dla pasazerow siedzacych z tylu . Proponowal bym ci zestaw przedni odseparowany jakis z gornej polki i najlepiej pod wzmakiem nie zapominajac o wyciszeniu drzwi , uzyskasz w ten sposob dobra scene muzyczna , ktora najlepiej jest dopelnic subem w bagazniku , to tak z mojej strony o dobrym ca ( w swojej 6n posiadam tak rozplanowany system )

jezeli juz chcesz je tam wstawic to jest na to sposob , ktory ja juz wykorzystalem dawno w swoim polo lecz z niego zrezygnowalem , no ale nalezy postepowac z tym tak:
1. zdejmujesz boczek i planujesz w ktorym miejscu chcesz miec glosnik i jakiej srednicy
2. nastepnie odrysowujesz otwor na glosnik i wycinasz wyrzynarka
3. gdy juz to zrobisz bierzesz sie i wycinasz pierscien(dystans) z mdf najlepiej 18 mm grobosci
4. gdy juz masz wyciety dystans trzeba go teraz zamontowac do karoserii drzwi
5. i tu bierzesz kawalek tektury i robisz cos na zasadzie kolejnego dystansu tylko tak aby bylo mozna go przykrecic do karoserii i do niego wyciety wczesnie pierscien z mdf-u , gdy juz masz szkic wycinasz go z tektury i przenosisz na mdf tu 16 mm i rowniez go wycinasz
6. gdy te czynnosci masz a soba przykrecasz dopiero co wyciety dystans do karoserii i zakladasz tapicerke baczna sprawdzajac czy pokrywa ci sie otwor w tapicerce z owym dystansem przykreconym do karoserii ,jezeli ci sie pokrywa to odrysowujesz kolo na tym dystansie jadac olowkiem po krawedzi kola otworu w tapicerce
7.jezeli juz masz odrysowane to zdejmujesz tapicerke nastepnie dystans i wycinasz w nim odrysowane kolo
8.jezeli kolo juz wyciete to przykrecasz do tego juz dystans z mdf-u pierscien i przykrecasz ta calosc do karoserii i nastepnie zakladasz boczek tapicerki jezeli wszystko pasuje i otwory sie zgrywaja masz juz prawie gotowe miejsce na glosnik . prawie bo musisz pokryc zbudowany dystans zywica badz lakierem i pamietac o wyciszeniu drzwi i masz gotowe :grin:
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

eljawjedź na forum SCA tam jest kolega o nicku hehepack ,który ma A3 .na 10 stronach znajdziesz opis jego przygód z car audio w a3,na pewno cos znajdziesz dla siebie.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

widzialem ten temat, tylko ze gosc poszedl w przerabianie boczkow, tanie wygluszenie i zawalenie calego bagażnika... a tego chcialbym uniknac... slyszal ktos o tych dls z pierwszego mojego postu?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

ja niestety nie miałem okazji.
Wyższa półka jak na moich znajomych i zestawy których słuchałem
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

no i myślę że powyższa wypowiedź wszystko wyjaśnia
Awatar użytkownika
Kuba
Uzależniony
Uzależniony
Kontakt:

Post autor: Kuba »

Podepne się z pytaniem jaki zestaw odseparowany na przód byłby leprzy od Helixów DB ?
Obrazek
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""Kuba""]Podepne się z pytaniem jaki zestaw odseparowany na przód byłby leprzy od Helixów DB ?[/quote]
Hertz HSK, Morel Tempo 6, DLS R6a albo C6a. To zależy ile masz do wydania.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kuba
Uzależniony
Uzależniony
Kontakt:

Post autor: Kuba »

Do Hertz-ów HSK 165 głębokośc montażu to 69mm,bez dystansów może być prolem z otwieraniem szyby ? Ma ktoś może taki zestaw ?
Obrazek
Awatar użytkownika
dogu
Konkretnie zainteresowany

Post autor: dogu »

Obecnie w Polo posiadam odseparowany zestaw Hertz DSK 165 Wiem ze to żadne cuda ale mi wystarcza Nie jestem audiofilem Na razie napędzane samym radiem Drzwi mam wygłuszone :)
Chęć montażu głośników w tylnych boczkach to ze względu na pasażerów a nie na mnie jako kierowcę:)
p
pologreentmk
Początkujący
Początkujący

Chce wymienic zestaw odseparowany na cos bardziej efektywnego , cos co potrafi zejsc nisko , by bylo efektywne i muzykalne a tweetery nie kuly w uszy i aby zestaw gral tzw cieplo . No i mam problem w doborze czegos co by spelnialo moje wymagania nie mowie ze wszystkie ale zeby zestaw gral przyjemnie i tu kto sie zna wie o co chodzi , zestaw oczywiscie zasilany bedzie przez wzmak tak wiec mocy mu nie zabraknie :grin: nie to co samo radio bo do tego typu instalacji przekonany nie jestem (bez obrazy dla innych) :grin:

No i wybralem kilka takich zestawow :
1. Hertz ESK 165
2. HERTZ HSK 165
3. MOREL MAXIMO 6.2
4. Rainbow SAX 265.20
5. RAINBOW SLX 265 DELUXE
6. HIFONICS ZSI-6.2C
7. DEGO ST-650

Mam sentyment do hertz-ow robia naprawde dobre glosniki (tylko przykladowa hsk tweetery kuja w uszy , sa zbyt ostre ) no i prosba moja jest tak jaki byscie zestaw proponowali , jaki po czesci a moze w pelni spelnial by moje oczekiwania :grin: po czesci wiem co potrafia te zestawy tylko nie moge sie zdecydowac co wybrac z nich :grin:

czekam na wasze opinie i porady bo moze ktos ma takie lub slyszal :grin:
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

To jeszcze powiedz jaki wzmak i jakie radio podłączysz? To pomoże w wyborze przyjemnie grającego zestawu :)
Obrazek
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""pologreentmk""]Mam sentyment do hertz-ow robia naprawde dobre glosniki (tylko przykladowa hsk tweetery kuja w uszy , sa zbyt ostre ) [/quote]
Słuchałes ,czy tylko powtarzasz po innych niepotwierdzone opinie/
Jeśli tak ,to pod jakim radiem i wzmacniaczem?
U mnie hsk graja pod clarionem(radio)i wzmakiem (Cerwin Vega ) i o żadnych ostro grających tweeterach nie ma mowy.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
p
pologreentmk
Początkujący
Początkujący

Radio jakie jest to ALPINE CDA-105Ri , wzmak jaki bedzie napedzal przedni zestaw to HERTZ EP2 , drogi taki sam napedza suba HERTZ ES 200 (jesli to wam tez moze sie przydac w dobraniu pod to zestawu przedniego)
z
ziko_tczew
Początkujący
Początkujący

Post autor: ziko_tczew »

Witam
Macie moze jakies propozycje jakie wsadzic głosniki w te otwory na orginalne glosniki w przedniej desce i w tylnej. Chodzi mi zeby pasowały bez przerabiania ale zeby grały dos pozadnie nie musi byc tam jakis super poziom dzwieku. A no i oczywiscie zeby nie były jakies w kosmos drogie, bo tera te co mam to sa badziewia i zamierzam zmienic ale nie wiem na jakie, bo radio mam dobre sonego podajze 4x45w czy jakos tak. Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
czmc

Post autor: czmc »

ja wstawiłem głosniki pioneera 100mm 100W...po przerobce deski i graja nawet fajnie w ori wchodza 91mm z tego co pamietam... Nie szukaj głosnikow typu alphard... Kup odrazu cos z markowej firmy zeby troche dłuzej to pograło.
Moje byłe POLO]
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”