Kilka dni później w swojej okolicy znalazłem Polo 86c2F Coupe w wersji Extra GT z 3F-em pod maską. Będzie na zapas
I właściwie do listopada nic się nie działo. Bo wtedy wróciła do mnie głowica z firmy Świątek w Bydgoszczy. Problemem był wyciekający olej spod uszczelki pod głowicą. Wyciek był w standardowym miejscu po lewej stronie przy rozrządzie i nad alternatorem. Jest tam ciśnieniowy kanał olejowy. Po zdjęciu głowicy okazało się, że nie było gumowej wargi uszczelniającej to miejsce. Nowa uszczelka Elringa to miała. Poniżej fotka z prac już po montażu głowicy:
Zestawienie części:
- Uszczelka pod głowicą ELRING
- Uszczelniacze zaworowe ELRING
- Prowadnice zaworowe
- Uszczelka pokrywy zaworów ELRING
- Uszczelniacz wałka rozrządu ELRING
- Nowe śruby głowicy FEBI
Od momentu wymiany silnik jest suchy pracuje cicho i się nie przegrzewa. Jednym słowem wymiana zakończona sukcesem.
Przy okazji listopada zabrałem się za ogarnięcie tematu siłowników tylnej klapy. Latem jeszcze dawały radę podtrzymać klapę bagażnika, ale jak przychodziły chłodne dni, to klapa sama opadała i nie raz oberwałem w plecy. Długo szukałem zamienników, ale najczęściej okazywało się, że są już niedostępne. Niestety do wersji Coupe siłowniki tylnej klapy są dość nietypowe. Oryginalny numer do Volkswagen Polo 86c2F w wersji Coupe to 871827550A. Najczęściej spotykany i dobry jakościowo element produkuje firma STABILUS, numer zamiennika to 8321RT. Niestety to też jest w Polsce niedostępne. Ale kto szuka ten znajdzie. I po latach szukania znalazłem. Okazuje się, że Volkswagen Passat B2 (popularny szczupak) w wersji Variant ma identyczne siłowniki tylnej klapy. Ich numer OE to 331827550C. Wymiary zewnętrzne i skok sprężyny są identyczne. Jedyna różnica to taka, że siłownik do Polo ma siłę 310 N a ten od Passata 380 N. I znalazłem na popularnym portalu aukcyjnym zamiennik firmy FEBI o numerze 01187. Cena jak dla mnie do zaakceptowania. Aktualnie są już zamontowane i działają tak jak powinny. A najlepsze z tego wszystkiego jest to, że w kartoniku FEBI, znajduje się siłownik STABILUS-a o oznaczeniu 8321RT. Jednym słowem oryginał.