co do modów na 3f to maks jaki można wykrzesać to 110 koni
kupno 3f to 1000 zł z całym osprzętem
mody
--wtryski z g40 lub G60 (200zł)
--regulator ciśnienia paliwa (150-350zł)
-- kólko rozrządu (200-350zł) zmienia kąt wyprzedzedzenia zapłonu
-- zabawa w przepustnice (50 zł jeżeli samemu się ktoś bawi, profi ok 120)
--świece (100 zł)
-- układ wydechowy na 60 mm ( 250zł)
--wałek ale na poczatku bym nie kombinował (700 zł)
-- krótka skrzynia (500 zł)
-- kolektor ssący obrobić (można samemu lub oddać komuś cięzko wycenić ale ok 50 zł ktoś weźmie)
-- olej 10w60 (ok 200 zł)
-- filtr oleju dłuższy odrobinę żeby była większa powieżchnia chłodzona
modów może być niezliczona siła co do samego silnika, można masę zrobić silnik na igłę i obrobić ale zależy do czego ma służyć silnik bo może wystarczyć na 7000 km a moze na 200000 km
Da(vw)id tyle krzyczal pare razy za 3f rozbierznosc cenowa jak widze jest spora, zalezy na kogo trafisz. ja na przyklad nie kupil bym silnika jesli nie moglbym sie przejechac samochodem z tym silnikiem. no chyba ze bym go od razu remontowal jak moje ABU
abu jeżeli będzie dalej na mono to nic nie da
większa pojemność silnika to więcej Nm choć nie zawsze ilość koni
z 1,6 >> da radę zrobić pełen wtrysk albo gaźnika ale to grzebanie za wiele nie da bruczyk o ile pamiętam to klas to auta z jednym doładowaniem x1,3 albo 1,4 a z podwójnym x 1,7 razy pojemność więc G40 łapała się na 2000 ccm gdzie jest naprawdę ciężko z niektórymi 16v się ścierać
jeżeli mamy 1,3 mono to nic z niego nie wykrzesacie
jeżeli mamy 1,3 Nz na pełnej szprycy to też za wiele się nie wyciągnie bo to będzie jak grzebanie w g...
dobra baza do modów to podstawa + $$$$$$
jeżeli ma to być nisko budżetowe auto o małej pojemności to radzę przesiąść się do Swifta 1,3 75 km 4x4 a satysfakcja gwarantowana (cena zakupu ok 3500-5000)
U mnie będzie napewno gaznik jak nie dwa. Nie zapominajmy że moc daje prędkość moment daje przyspieszenie. Tylko że ja auta nie będę wykorzystywać do kjs, do tego mam malucha. A przelicznik z tego co pamiętam to 1.4 dla diesla a 1.7 bena. Sprawdze w domu
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, 15:59 przez Bruczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Po dluzszym zastanowieniu stwierdzilem iz nie oplaca mie sie tyle kasy pchac w niego. Te mody co wy napisaliscie sa dobre i napewno duzo by daly dla auta ale z tym tez licza sie ogromne koszty na ktore narazie mnie niestac. Wiec pojezdze tym autem jeden sezon i pozniej zmienei na cos inn:):)
mozesz zacząć od tanszych przeróbek - wiekszy wydech (fi 50 albo 60) odelżenie koła zamachowego, planowanie głowicy no i większe wtryski, w 1000zł powinieneś się zmieścić Polecam 3f na tego typu przeróbki
3.6.2 Samochody posiadajace silnik z turbodoładowanie zostana dopuszczone w klasie
pojemnosciowej wynikajacej z pomnoenia nominalnej pojemnosci silnika
- z zapłonem ZI x współczynnik 1,7
- z zapłonem ZS (diesel) x współczynnik 1,5
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, 16:02 przez Bruczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Ekhem jeszcze raz sie wtrace
- czy poza zmiana kata wyprzedzenia zaplonu regulowane kolo rozrzadu daje cos jeszcze?
Jakies wymierne efekty? bo kurde proboje oddzielic fakty od mitow ktorych mozna sie nasluchac (naczytac) od roznych "szpecow"
mlody90
kat raczej nie bardzo. bo katy miedzy krzywkami zostaja te same. jedyne co to moze sie zmienic moment otwarcia i zamkniecia. czyli powiedzmy szybciej sie otworza no i szybciej sie zamkna, lub odwrotnie pozniej otworza i pozniej zamkna.
[quote=""bruczyk""]mlody90
kat raczej nie bardzo. bo katy miedzy krzywkami zostaja te same. jedyne co to moze sie zmienic moment otwarcia i zamkniecia. czyli powiedzmy szybciej sie otworza no i szybciej sie zamkna, lub odwrotnie pozniej otworza i pozniej zamkna.[/quote]
no fakt... :oops: ale mniej wiecej o to mi chodzilo ze sie przesunie kat/czas otwarcia wszystkich zaworow i dzieki temu mozna ciut lepiej "dostroic silnik"...
mniej wiecej mialem na mysli to co opisales tylko za bardzo to uproscilem w opisie...
No właśnie, chłopaki tak jak mówi grandprix 75KM nie miał tylko 3F(dokładnie 78KM 99Nm) przed nim był jeszcze GK zasilany gaźnikiem Pierburg 2E3 (75KM 104Nm). Jutro postaram się wrzucić fotkę tego cudeńka :cool2:
----->VW Polo Coupe GT 87` 1272ccm GK<-----
----->VW Polo Classic 97` AEX<-----
----->VW Polo 00` APQ<-----