WYBÓR GŁOŚNIKÓW pytania, porównania, opinie itd...

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

doloz i kup Helixy DB62.1. najlepiej z dystansami z MDF :-)
Awatar użytkownika
Kewl
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kewl »

Mowisz? Tez tak planowalem, ale znajomy doradzil mi, zebym kupil te glosniki, ktore wymienilem wyzej, i teraz mam malutki dylemat ze wskazaniem na Helixy/Hertzy.
Cos wiecej na temat glosnikow, ktore zaproponowalem? Opinie itp. itp.?
Awatar użytkownika
ozzy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ozzy »

Na wielu forach przeczytasz mnóstwo postów nt powyższych głośników.
Mnie osobiście bardziej "podeszły" Helixy, jest to rozsądny zestaw odseparowany w podobnych pieniądzach co Hertzy.
Grają na pewno lepiej aniżeli głośniki fabryczne.
Z tego co kiedyś czytałem to chyba większość użytkowników zachwalała Helixy ale tu akurat mogę się mylić.
Każde ucho przecież inne i stąd wiele "dylematów". Najlepiej jakbys miał możliwość odsłuchu obu zestawów.
Moim zdaniem lepiej dołóż i zainwestuj w sprzęt, którego wielu (wliczając mnie) sobie chwali (Helix/Hertz ostateczny wybór zostawiam Tobie).
Oczywiście, jak kolega napisał powyżej, nie zapomnij o dystansach z mdf-u.

PS. Niestety jedno pociąga drugie - zacznij powoli odkładać na wytłumienie drzwiczek :-)
Nie wspominając o dalszej rozbudowie CA, porządnie wytłumione drzwi sprawią, że te same głośniki już grają o stopień wyżej...
Awatar użytkownika
Kewl
Raczkujący
Raczkujący

Sam chcialem kupic Helixy/Hertzy, poniewaz przegladajac fora, strony o CA napotykalem czesto dobre opinie o tych wlasnie glosnikach. ;)
Jednak kiedy bylem juz o krok od zamowienia, znajomy "doradzil" mi, zebym kupil te, ktore wlasnie "zaprezentowalem" wyzej.
MDFy sa juz zamontowane w drzwiach, drzwi wytlumione (standardowo po zakupie auta nie bylo miejsca na glosniki w drzwiach, ani tez zadnego wytlumienia, wszystko od zera robilem sam), szczerze mowiac, wszystko jest gotowe, teraz tylko wsadzic glosniki.

EDIT:
Tak przy okazji jeszcze zapytam.
Czy jezeli wstawilbym glosniki w te drzwi, a pod te glosniki podlaczyl jakis wzmacniacz, to czy efekt grania bylby cos lepszy, od zwyklego podlaczenia glosnikow pod radio? Czy oplaca sie dokupywac i podlaczac wzmacniacz pod glosniki w drzwiach?
Awatar użytkownika
ozzy
Raczkujący
Raczkujący

No to czekamy na jakieś foto :victory:

Powiem tak, głośniki pod radiem - standard. Głośniki pod radiem w wygłuszonych drzwiach - lepiej.
Głośniki na dystansach, w wygłuszonych drzwiach, zasilane wzmacniaczem - dopiero rozwijają skrzydła.

Radio (ze swoimi dumnie nadrukowanymi np. 4x50W) nie ma szans na oddanie odpowiedniej mocy głośnikom a już na pewno bez zniekształceń.

Masz kilka opcji, w zależności od zasobności portfela:
1) Jeśli nie chcesz wydać dużo pomyśl o chociaż 2 kanałowym wzmacniaczu do napędzenia wooferów w drzwiach (tymbardziej, że masz swobodny dostęp do instalacji), polecam przy tym wymienić przewody zasilające głośniki na coś grubszego z OFC (miedzi beztlenowej)
2) Jeśli planujesz w przyszłości rozbudować zestaw o skrzynię do bagażnika, możesz dokupić do opcji powyżej wzmacniacz 2 kanałowy lub monoblok do jej zasilenia, ale musisz pamiętać, że radyjko musi być uzbrojone w podwójne wyjścia sygnałowe RCA
3) Najrozsądniejszą dla mnie (o ile planujesz w przyszłości zakup skrzyni) to szukać od razu wzmacniacza 4-kanałowego, w razie czego wysterujesz za jednym razem głośniki przednie dwoma kanałami i pozostałe 2 kanały zmostkujesz i zasilisz potem przyszłą skrzynię, która bez wątpienia zepnie całość w klamrę i da lepszy efekt w reprodukcji niskich tonów niż same głośniki w drzwiach, jakie by nie były.

Oczywiście można by mnożyć opcje i każdy głośnik zasilać osobnym wzmacniaczem, ale chyba w tym poście nie o to chodzi.

Zrobisz jak uważasz, ale zakupu wzmacniacza 2 lub 4 kanałowego nie będziesz żałował na pewno. Głośniki na pewno zagrają znacznie lepiej...
2
2mek
Początkujący
Początkujący

Post autor: 2mek »

Ja tylko zapytam czy bedziesz podłaczać te głośniki pod wzmacniacz...

bo helixy zagrają na samym radiu, a te co wymieniłeś trzebaby szukać wzmacniacza..

Pasmo przenoszenia: 50Hz-20kHz

skuteczność: 91dB

Moc: 200W Max

100W RMS

Impedancja: 4Ohm
"...Ja mam reggae wydrapane w sercu jak tagi w tramwajach..."
moja 6n viewtopic.php?f=56&t=27944
Sprzedam viewtopic.php?f=6&t=15962

Kupię [url=http]viewt
Awatar użytkownika
michałoś
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michałoś »

Koledzy wyżej praktycznie wszystko już napisali ;-)

Ja dodam od siebie tylko to, że wziąłbym Helixy, bo Hertzy na standardowej zwrotnicy grają słabo (góra syczy i trzeszczy - takie jest moje wrażenie) a inwestować w lepszą zwrotnicę poprostu nie ma sensu. więc bierz Helixy, albo dołóż trochę i kup PB s6c, tylko do nich bedziesz potrzebował już wzmacniacza żeby "zagrały"
VW Polo Classic 1.4 60km 97r. || Sprzedane
Awatar użytkownika
Kewl
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""ozzy""]No to czekamy na jakieś foto :victory: [/quote]

Fotki beda jak bede mial przed soba glosniki i bede je montowal, postaram sie pstryknac pare fotek.

[quote=""ozzy""]Powiem tak, głośniki pod radiem - standard. Głośniki pod radiem w wygłuszonych drzwiach - lepiej.
Głośniki na dystansach, w wygłuszonych drzwiach, zasilane wzmacniaczem - dopiero rozwijają skrzydła.[/quote]

Zgadzam sie, wygluszone drzwi mam, mdfy wstawione.

[quote=""ozzy""]Masz kilka opcji, w zależności od zasobności portfela:
1) Jeśli nie chcesz wydać dużo pomyśl o chociaż 2 kanałowym wzmacniaczu do napędzenia wooferów w drzwiach (tymbardziej, że masz swobodny dostęp do instalacji), polecam przy tym wymienić przewody zasilające głośniki na coś grubszego z OFC (miedzi beztlenowej)
2) Jeśli planujesz w przyszłości rozbudować zestaw o skrzynię do bagażnika, możesz dokupić do opcji powyżej wzmacniacz 2 kanałowy lub monoblok do jej zasilenia, ale musisz pamiętać, że radyjko musi być uzbrojone w podwójne wyjścia sygnałowe RCA
3) Najrozsądniejszą dla mnie (o ile planujesz w przyszłości zakup skrzyni) to szukać od razu wzmacniacza 4-kanałowego, w razie czego wysterujesz za jednym razem głośniki przednie dwoma kanałami i pozostałe 2 kanały zmostkujesz i zasilisz potem przyszłą skrzynię, która bez wątpienia zepnie całość w klamrę i da lepszy efekt w reprodukcji niskich tonów niż same głośniki w drzwiach, jakie by nie były.[/quote]

Moj plan wyglada tak, ze najpierw chce zamontowac glosniki w przednich drzwiach, a z czasem jak dorobie sie jakis zlotyszy, bede staral zamontowac cos w bagazniku czyt. skrzynie + wzmachol.

Mam teraz dylemat, bo mam dwie opcje;
a) Kupic glosniki do przednich drzwi + jakis niedrogi, a zarazem, ktory by "uciagnal" te glosniki
b) Kupic glosniki do przednich drzwi, a kiedys w przyszlosci kupic wzmachol 4kanalowy i do tego skrzynie.

[quote=""2mek""]Ja tylko zapytam czy bedziesz podłaczać te głośniki pod wzmacniacz...

bo helixy zagrają na samym radiu, a te co wymieniłeś trzebaby szukać wzmacniacza..
[/quote]

Kiedy chcialem kupowac je nie bylo koncepcji o zadnym wzmacniaczu pod te glosniki.
Dopiero wczoraj przyszlo mi do glowy, ze moglbym tak zrobic. Jednak teraz jestem znowu nastawiony na Helixy ;)

[quote=""michałoś""]
Ja dodam od siebie tylko to, że wziąłbym Helixy, bo Hertzy na standardowej zwrotnicy grają słabo (góra syczy i trzeszczy - takie jest moje wrażenie) a inwestować w lepszą zwrotnicę poprostu nie ma sensu. więc bierz Helixy, albo dołóż trochę i kup PB s6c, tylko do nich bedziesz potrzebował już wzmacniacza żeby "zagrały"[/quote]

Aha, rozumiem. Dzieki.
Awatar użytkownika
ozzy
Raczkujący
Raczkujący

Pamiętaj, skoro wsadzisz helixy pod radio a potem trzeba będzie je podpiąć pod wzmak, znów trzeba będzie rozebrać drzwi w celu prowadzenia kabli a i niewykluczone, że trzeba będzie wygłuszenie rozwalać.
Najprościej kupić tani wzmacniacz np.2 kanałowy i od razu głośniki pod jego podprowadzić.
Zawsze go możesz potem zmienić a i nie będzie kombinacji z kablami.

Ale oczywiście możesz zrobić tak jak ja, czyli głośniki przednie tylko pod radio, a tylko sub w bagażniku zasilić wzmacniaczem.
Wiem, że nie grają tak jak je stać pod wzmakiem, ale uwierz w takim małym aucie i dodatkowym subem efekt jest całkiem przyzwoity.
Awatar użytkownika
Kewl
Raczkujący
Raczkujący

Hmmmm, a moglbys doradzic jaki pasowalby wzmachol pod te glosniki? Niedrogi oczywiscie ;)
Awatar użytkownika
Łojek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Łojek »

[quote=""ozzy""]
Najprościej kupić tani wzmacniacz np.2 kanałowy i od razu głośniki pod jego podprowadzić.[/quote]

Podpinam się pod temat...
Możesz zaproponować coś konkretnego w przystępnej cenie do zasilenia Helix'ów z przodu?
Mam polo 3D, drzwi wygłuszone, kable 2,5mm2, dystanse z MDF i blachy aluminiowej 3mm i nie jestem zadowolony :?
Głośniki w grają słabiutkim basem (skrzynia nadrabia, ale z samego przodu spodziewałem się więcej).
Chłopaki w "Strefie Ciszy" w powiedzieli że wygłuszenie zrobione dobrze, dystanse też, polaryzacja głośników sprawdzona...
Powiedzieli, że prawdopodobnie drzwi w polo 3D mają zbyt dużą objętość i głośnik się w nich gubi, cokolwiek to znaczy :this:
Radio Alpine 7876RB, 4x60, equalizer na zero, odpowiednie pasma przycięte zbudowanymi w radio zwrotnicami.
Może głośniki pod wzmakiem odżyją? Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły będę wdzięczny za pomoc :bow:
Awatar użytkownika
Kewl
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Łojek""]Głośniki w grają słabiutkim basem (skrzynia nadrabia, ale z samego przodu spodziewałem się więcej). [/quote]

Hmmm, skoro masz skrzynie, to rozumiem, ze masz do niej wzmachol? Nie ma mozliwosci podpiecia tych glosnikow przednich podpiac pod wzmachol, ktory zasila skrzynie w bagazniku?
Awatar użytkownika
Łojek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Łojek »

Skrzynie zasila korektor.
Nie wiem co to jest, ma pewnie z 15 lat, gabaryty radia samochodowego,
7 potencjometrów suwakowych dla różnych częstotliwości, producent Realistic czy jakoś tak.
Generalnie nie wiem, jak wpływa na jakość dźwięku, myślałem, żeby przód zasilić jakimś niedużym
wzmacniaczem 2 kanałowym, a skrzynkę oddzielnym. W skrzyni są 2 oddzielne głośniki z basreflex,
garjące niezależnie od siebie.
http://auto.ricardo.ch/kaufen/fahrzeugz ... 582052484/
Myślę, ze jakieś 100 w RMS na kanał powinno ruszyć membranę dość żywo.
Pytanie jakie wzmacniacze do takiego układu dobrać?
Jeden 4 kanałowy chyba nie załatwi sprawy, bo jak będzie pasował mocą do Helixów, to 2 pozostałe kanały ze skrzynią chyba sobie nie pooradzą...
Awatar użytkownika
ozzy
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Kewl""][quote=""Łojek""]Głośniki w grają słabiutkim basem (skrzynia nadrabia, ale z samego przodu spodziewałem się więcej). [/quote]

Hmmm, skoro masz skrzynie, to rozumiem, ze masz do niej wzmachol? Nie ma mozliwosci podpiecia tych glosnikow przednich podpiac pod wzmachol, ktory zasila skrzynie w bagazniku?[/quote]

Jeden wzmacniacz może zasilać przód i skrzynię w bagażniku ale musi być 4-kanałowy (no chyba, że rzadko spotykany 3-kanałowy, 2 kanały na przód i jeden na tył)

-- 07 Paź 2009 21:43 --

[quote=""Łojek""]Chłopaki w "Strefie Ciszy" w powiedzieli że wygłuszenie zrobione dobrze, dystanse też, polaryzacja głośników sprawdzona...
Powiedzieli, że prawdopodobnie drzwi w polo 3D mają zbyt dużą objętość i głośnik się w nich gubi, cokolwiek to znaczy :this:
Radio Alpine 7876RB, 4x60, equalizer na zero, odpowiednie pasma przycięte zbudowanymi w radio zwrotnicami.
Może głośniki pod wzmakiem odżyją? Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły będę wdzięczny za pomoc[/quote]

Trochę w tym prawdy, ale wybacz, żeby oczekiwać od głośnika 16cm mega-basu, nawet gdybyś go zabudował w skrzyni wielkości pudełka po butach :-) Te głośniki służą do przenoszenia średnich i niskich częstotliwości. Niewielka średnica membrany, mały magnes więc nie można oczekiwać cudów.

To tak jak z kinem domowym, możesz mieć super zestaw głośników przednich ale bez suba nie ma fajnego efektu "dołu".

Co do głośników pod wzmacniaczem, możesz mi wierzyć, ze pokażą na co je stać.

Jak pisałem wcześniej radio ze swoją ograniczoną mocą (np. 4x50W to maksymalna moc, więc normalnie trzeba wziąć poprawkę, że radyjko w rzeczywistości oddaje ok.20W na kanał) nie daje rady.

I potem tak jest, że ludzie dają radio na pół skali i im Helixy charczą :-)
Więc jak chcecie troszkę więcej z Helixów wycisnąć, zakup wzmacniacza nieunikniony.

Tak dla przypomnienia, bo kolega pisał o odcinaniu częstotliwości w radiu, nie dublujemy filtrów, czyli jak bawicie np. filtrem LF we wzmacniaczu, to nic nie kombinujecie z flitrami w radiu (o ile radio ma takie funkcje oczywiście).

-- 07 Paź 2009 22:12 --

[quote=""Kewl""]Hmmmm, a moglbys doradzic jaki pasowalby wzmachol pod te glosniki? Niedrogi oczywiscie ;)[/quote]

Helixy mają 50W (RMS), więc "potwora" nie potrzebują.
Możliwości wiele, można nówki, można używki.
Producent np. poleca Helix db two, albo Helix db four ale nie wiem bo nie słuchałem

Generalnie się przyjęło, że stare używane klocki grają lepiej i przyjemniej niż nowe (np. Sony,seria XM, Alpine, Kenwood)

Z tańszych: Alpine, Kenwood, Signat, Axton
Z droższych Hifonics, Audison, U-dimension

Modeli nie podaję, bo tego pełno jest.

Na alle można znaleźć wszystkiego po trochu.
2
2mek
Początkujący
Początkujący

Post autor: 2mek »

Moja propozycja
http://allegro.pl/item766039328_sony_xm ... oznan.html
http://allegro.pl/item755289970_sony_xm ... japan.html
http://allegro.pl/item754391989_wzmacni ... _4045.html

mam tak,mam alpine i mam helixy i mam jesszcze tube jbl tfuu... tuba idzie pod młotek... ale wracjąc do temtau, w gra cudnitej cenie nie kupisz 4 kanałowki, a ten staroć cudnie .

a jakmacie jakieś wątpliwości to odwiedzcie takie strony jak np elektroda, tam jeszcze lepsi znawcy wam potwierdzą klasę tego sprzętu
"...Ja mam reggae wydrapane w sercu jak tagi w tramwajach..."
moja 6n viewtopic.php?f=56&t=27944
Sprzedam viewtopic.php?f=6&t=15962

Kupię [url=http]viewt
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”