[quote=""Kewl""][quote=""Łojek""]Głośniki w grają słabiutkim basem (skrzynia nadrabia, ale z samego przodu spodziewałem się więcej). [/quote]
Hmmm, skoro masz skrzynie, to rozumiem, ze masz do niej wzmachol? Nie ma mozliwosci podpiecia tych glosnikow przednich podpiac pod wzmachol, ktory zasila skrzynie w bagazniku?[/quote]
Jeden wzmacniacz może zasilać przód i skrzynię w bagażniku ale musi być 4-kanałowy (no chyba, że rzadko spotykany 3-kanałowy, 2 kanały na przód i jeden na tył)
-- 07 Paź 2009 21:43 --
[quote=""Łojek""]Chłopaki w "Strefie Ciszy" w powiedzieli że wygłuszenie zrobione dobrze, dystanse też, polaryzacja głośników sprawdzona...
Powiedzieli, że prawdopodobnie drzwi w polo 3D mają zbyt dużą objętość i głośnik się w nich gubi, cokolwiek to znaczy :this:
Radio Alpine 7876RB, 4x60, equalizer na zero, odpowiednie pasma przycięte zbudowanymi w radio zwrotnicami.
Może głośniki pod wzmakiem odżyją? Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły będę wdzięczny za pomoc[/quote]
Trochę w tym prawdy, ale wybacz, żeby oczekiwać od głośnika 16cm mega-basu, nawet gdybyś go zabudował w skrzyni wielkości pudełka po butach

Te głośniki służą do przenoszenia średnich i niskich częstotliwości. Niewielka średnica membrany, mały magnes więc nie można oczekiwać cudów.
To tak jak z kinem domowym, możesz mieć super zestaw głośników przednich ale bez suba nie ma fajnego efektu "dołu".
Co do głośników pod wzmacniaczem, możesz mi wierzyć, ze pokażą na co je stać.
Jak pisałem wcześniej radio ze swoją ograniczoną mocą (np. 4x50W to maksymalna moc, więc normalnie trzeba wziąć poprawkę, że radyjko w rzeczywistości oddaje ok.20W na kanał) nie daje rady.
I potem tak jest, że ludzie dają radio na pół skali i im Helixy charczą

Więc jak chcecie troszkę więcej z Helixów wycisnąć, zakup wzmacniacza nieunikniony.
Tak dla przypomnienia, bo kolega pisał o odcinaniu częstotliwości w radiu, nie dublujemy filtrów, czyli jak bawicie np. filtrem LF we wzmacniaczu, to nic nie kombinujecie z flitrami w radiu (o ile radio ma takie funkcje oczywiście).
-- 07 Paź 2009 22:12 --
[quote=""Kewl""]Hmmmm, a moglbys doradzic jaki pasowalby wzmachol pod te glosniki? Niedrogi oczywiscie

[/quote]
Helixy mają 50W (RMS), więc "potwora" nie potrzebują.
Możliwości wiele, można nówki, można używki.
Producent np. poleca Helix db two, albo Helix db four ale nie wiem bo nie słuchałem
Generalnie się przyjęło, że stare używane klocki grają lepiej i przyjemniej niż nowe (np. Sony,seria XM, Alpine, Kenwood)
Z tańszych: Alpine, Kenwood, Signat, Axton
Z droższych Hifonics, Audison, U-dimension
Modeli nie podaję, bo tego pełno jest.
Na alle można znaleźć wszystkiego po trochu.