U mnie jest tak że gdy pojadę chwilę na wysokich obrotach na jałowym biegu lub wciśniętym sprzęgle miga kontrolka oleju a gdy dodam gazu jest ok. Ostatnio specjalnie jechałem nie przekraczając 3tyś. Obrotów i nic się nie zapaliło. Miał może ktoś coś podobnego? Nie wiem od czego zacząć...
Witam.
Jako że jest to mój pierwszy post to chciałem się przywitać.
Dołączam się do tematu mam. Samochód VW polo 6N 96r. Silnik AEX 1.4. Olej GM 15W40 po przebiegu około 5000 km.
Objaw jest bardzo podobny co do przedmówcy. Jak samochód jest zimny problem nie występuje, jak się mocna rozgrzeje zaczyna migać kontrolka ciśnienia oleju (miga tylko i wyłącznie na wolnych obrotach). Jak się bardzo rozgrzeje świeci się prawie cały czas( cały czas mówimy o wolnych obrotach). Wystarczy delikatnie zwiększyć obroty do 1000 rpm i kontrolka oleju gaśnie.
Jakieś sugestie ?
Świecenie kontrolki ciśnienia oleju na wolnych obrotach to jedyny objaw? Silnik nie pracuje głośno i nie stuka? Poza tym wlanie oleju mineralnego 15W40 to bardzo kiepski pomysł do tego kiepski filtr oleju pewnie. Trzeba sprawdzić ciśnienie oleju mimo wszystko. Albo kończy się pompa oleju, lub zużyte panewki na wale dają też taki efekt świecenia kontrolki ciśnienia oleju na wolnych obrotach.
Ja ten samochód kupiłem ze 5 miesiący temu. Używam go jako drugi samochód. Jak kupiłem go to się nie dało jeździć. Chodził jak traktor, jak się rozgrzał to gasła. Wymieniłem świece, przewody, aparat zapłonowy. Podłączyłem przewód podciśnieniowy od serwa i ustawiłem zapłon. Od jakiegoś czasu muszę stwierdzić że generalnie chodzi ciszej i lepiej się zbiera. Jedyną rzeczą którą mogę dopowiedzieć że po przekręceniu zapłonu to zamiast licznika kilometrów to miga kod "10 02".