[6R] Wilgoć w rogu tylnych szyb od środka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
marek.litwin
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marek.litwin »

Byłem w gościach w zachodnich landach Niemiec i postanowiłem, że beza auta, ale pójdę z fotkami i pogadam na temat tego problemu z niemieckimi serwisantami.
Kazali podczas serwisu sprawdzić uszczelkę stop na relingu i uszczelki reflektorów dwóch tylnich. Mieli przypadek z parowaniem z tyłu szyb z audi , że uszczelka podwinęła się podczas wymiany żarówki i ją wnikała do środka.
Mam następujące nowe dane i przemyślenia.
1. U mnie te światło stop na relingu zdaje mi się nie jest na maxa wciśniete w uszczelkę - na bank uszczelke nową kupię i wymienię ją.
2. Polecę sprawdzić uszczelki tylnich lamp - chociaż żarówki jeszcze nie wymieniałem.
3. Polecę zdjąć boczki z tylnich obu drzwi i sprawdzić ustawienie szyby w prowadnicach.
4. Z uwagi, że parowiny zdarzają się tylko z tyłu, więc przeciek musi być gdzieś z tyłu i równomiernie na boki się rozlewać.
5. Sprawdziłem. czy dno wnęki koła zapasowego jest suche i jest. Ale Niemiec powiedział, że to nie wyklucza tego, że woda np przez uszczelkę nie rozlewa się delikatnie pod karoserią.
6. Na bank jest nieszczelność w tylnej części auta.

Coś Wam jeszcze do głowy przychodzi?
Awatar użytkownika
Mark
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Mark »

Hmm... Pierwsza myśl to klapa tylna- szybę cienko może automat obkleił, albo trafiło uszczelkę wycieraczki....
Szukaj tam gdzie uszczelki/dziury, czyli czy podsufitka pod anteną nie wilgotniejsza, mocowanie amorów, tylna klapa, tylne lampy, pod tylną kanapą jakieś kable wylatują pod auto, tylne drzwi etc. Z takich ciekawszych miejsc to pod podłokietnikiem gdzie są linki od naciągania ręcznego- woda może spływać pod fotel a resztę załatwia nawiew na nogi...
Gdzie możesz to sam zajrzyj, najlepiej po podróży w deszczu, wtedy będziesz mieć na gorącym uczynku.
Było 6N jest 6R /// mp3432
"Nie mam systemu w wersji PL, a jednak jakoś to nie przeszkadza pisać poprawnie."
b
brosk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brosk »

U mnie tez tak jest w polo 2012 a czasami nawet tak mocno jak na foto. Ktos mi powiedzial ze auto za szczelne i wilgoc nie ma jak wyjsc.

Obrazek
b
brosk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brosk »

Ja bylam wczoraj z tym w serwisie i powiedzieli mi ze cos takiego wystepuje w polo z klimatyzacja i aby sie rym noe martwic tylko po wejsciu do auta wlaczyc klime dla osuszenia. Zauwazylam tez ze tam gdzie sa np. brudne szyby od odciskow reki corki zbiera sie bardziej .
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”