[quote="freedek"][quote="xm55"]z praktyki powiem, że wyraźną różnicę tylko widać na spalaniu[/quote]
Różnicę, ale pomiędzy którymi silnikami 1.4 i 1.6?? Różnice w spalaniu na niekorzyść 1.4 czy 1.6?? [/quote]
Sorka, faktycznie nie precyzyjna wypowiedź... :aniolek: :banghead:
Na myśli miałem 1.4 60KM z obciążeniem i bez obciążenia.
[quote="xm55"]Na myśli miałem 1.4 60KM z obciążeniem i bez obciążenia.[/quote]
To jak duża jest wówczas różnica w spalaniu??[/quote]
Wszystko zależy jak jeździsz. Ja z kompletem pasażerów prowadzę spokojnie korzystając z lewego pasa "nie na siłę", a jak sam jadę bywa różnie, dlatego jeśli jedziesz sam z "cegłą" na pedale gazu i spokojnie ale dynamicznie z obciążeniem to w moim przypadku zazwyczaj wychodzi 7-7,5 a czasami nawet do 8l na stówkę.
A jak sam dynamicznie jedziesz to ok 6 do 6,5 l/100km
[quote="freedek"]Borek a ile Ci pali ten 1.6 po mieście przy spokojnej jeździe bez butowania?? bo tego się najbardziej obawiam.[/quote]
w mieście 8.5-9 w miare spokojnie z tendencją do chwilowych fantazji, a w trasie 7-7,5 ale mowa o dosyć dynamicznej jeździe tak 120-130 i częste wyprzedzanie
Siemka odgrzeje kotleta bo to dla mnie ważne. Otóż mój ojciec kupił cordobe rocznik 98 1.4 z silnikiem APQ tak jest napisane na naklejce obudowy rozrządu i jest problem bo trochę dużo pali. Na 100 km pali ok 9-10 litrów i wydaje mi się ze jak na ten silnik z mpi to trochę za dużo. Zaobserwowałem jedno ALE ze falują mu obroty na dodatek czy na ciepłym czy na zimnym sa takie same a przecież na początku auto zawsze zapala na ssaniu. Widziałem przepustnice i jest strasznie zasyfiona pewnie dawno nikt tam nie zaglądał czy to może być powód takiego spalania ? ojciec głowinie jeździ krótkie odcinki po 12 km ale jak to dziadziu nie depta w palnik. Proszę o porady co zrobić. Mam vaga ale czy ten kabel pasuje do cordoby ? czy wyjdzie na nim czy np. sonda jest uwalona ?
Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Nie jest to normalne spalanie. Biorąc pod uwagę fakt, że Cordoba jest cięższa, średnio powinna palić 6.5-7 litrów, a nie 8-9. Na pewno niedogrzanie silnika ma znaczenie, ale przepustnicę trzeba wyczyścić. VAG powinien pasować i pokazać błąd, jeżeli uwalona jest lambda.