ZAKŁÓCENIA, PISKI zalezne od obrotów silnka....

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
adam_adam91
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: adam_adam91 »

Mialem taki sam problem ktory okazal sie blachy. otoz kable mam tak samo poprowadzone ale w bagazniku kabel zasilajacy byl blisko kabli rca. wystarczylo zadbac o to zeby byly od siebie dalej niz 30cm.
I <3 German Style

Czarna Wdowa
viewtopic.php?f=29&t=29308
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Panowie troche zaczyna mnie to już wnerwiać...porobiłem już wszelakie kombinacje które zalecają w takich przypadkach:
1. wsadziłem wzmaka luźno w bagażniku, kable też pusciłem wolo róznymi miejscami w tym luźno nad siedzeniami - NIC
2. sprawdziłem czy aby nie mam uwalonej masy na RCA w radiu (podobno częsty problem) poprzez połączenie "-" czincza z obudową radia prowizorycznym kabelkiem - NIC
3. odpiąłem kabelek Remote wtopiony między żyłami kabla RCA (że niby też moze ten mały prąd powodować jakieś zakłócenia) i zrobiłem prowizoryczny drucik nad siedzeniami - NIC
4. pozmieniałem miejsce montażu zwrotnic żeby nie maiłąy przypadkiem styku z jakąś dmuchawą, pompą itp. - NIC

Zostaje jeszcze jedna sprawa czyli puszczenie "-" od wzmaka prosto do aku a nie do blachy w bagazniku, ale jakoś słabej wiary jestem czy to może coś dać
Macie jeszcze jakieś pomysły?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

filtr przeciwzakłóceniowy masz ?
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

A przewody WN sprawdzałeś tak jak pisałem?
Obrazek
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

RCA słabo ekranowane, puść testowo poza autem , podłącz i sprawdź
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

[quote=""wrotek_poz""]filtr przeciwzakłóceniowy masz ?[/quote]
nie mam i raczej wolałbym nie mieć, to już ostateczność
[quote=""sabled""]A przewody WN sprawdzałeś tak jak pisałem?[/quote]
sprawdzałeś czyli co? silnik pracuje jak zegarek, nie ma powodów żeby dopatrywać się że coś z nimi nie tak
[quote=""turzol""]RCA słabo ekranowane, puść testowo poza autem , podłącz i sprawdź[/quote]
tak jak napisałem RCA puszczałem luzem nad siedzeniami, nic to nie dało. Kabel jest przyzwoity Sinuslive CA50
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""Borek""][quote=""sabled""]A przewody WN sprawdzałeś tak jak pisałem?[/quote]
sprawdzałeś czyli co? silnik pracuje jak zegarek, nie ma powodów żeby dopatrywać się że coś z nimi nie tak[/quote]
Ciemno oporowo plus woda ze spryskiwacza na przewody. To, że silnik pracuje idealnie nie znaczy, że przewody nie sieją.
Obrazek
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

sabled znam taki patent, kurcze ale wymieniać przewody które dobrze smigają bo CA ma focha...
zamówiłem przewód zasilający żeby tą mase poprowadzić do aku, doniose czy to coś dało
g
guesswhosback
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: guesswhosback »

kabel czincz zmieniałeś? Radziłbym Ci zacząć od tego... Potem sprawdzić wejście czincz w radio i wzmacniaczu. Jeśli nie zrobiłeś to to zrób!
http://www.myspace.com/mrtyno

"nie dla tych których guru to szef radia józef
a premier to tylko tusk kaczyński czy buzek"

Obrazek
Awatar użytkownika
Nikos15
Początkujący
Początkujący

Post autor: Nikos15 »

[quote=""Borek""]sabled znam taki patent, kurcze ale wymieniać przewody które dobrze smigają bo CA ma focha...
zamówiłem przewód zasilający żeby tą mase poprowadzić do aku, doniose czy to coś dało[/quote]

nic ci nie da ten kabel. szkoda twoich $. obstawiam że kable wysokiego napięcia mają gdzieś przebicie lub są rozizolowane. inna mała opcją może być to że kabel od wysokiego napięcia gdzieś ci się pancerz naciął. I to może powodować. Ja miałem podobny problem tylko u mnie na ściszonym radiu w głośniku było słychać jak laser od kompaktu pracuje. wymieniałem wszystko... Nic. W końcu trafiłem okazję i wymieniłem wzmacniacz problem znikł.
Fiat Marea 1.8 16v + podtlenek LPG
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

[quote=""Nikos15""]Ja miałem podobny problem tylko u mnie na ściszonym radiu w głośniku było słychać jak laser od kompaktu pracuje. wymieniałem wszystko... Nic. W końcu trafiłem okazję i wymieniłem wzmacniacz problem znikł.[/quote]

Podepnę się żeby śmietnika nie robić. Mógł byś coś napisać więcej o Twoim problemie ? ostatnio miewam ten sam i denerwuje mnie to...
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

Masz gdzieś prawdopodobnie pętle masy luba słabą masę. Proponuje pociągnięcie instalacji zasilającej do radia od akumulatora tak jak do wzmacniacza.
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

[quote=""guesswhosback""]kabel czincz zmieniałeś? Radziłbym Ci zacząć od tego... Potem sprawdzić wejście czincz w radio i wzmacniaczu. Jeśli nie zrobiłeś to to zrób![/quote]
nie bardzo mam skąd wziąc inny czincz...ale mój jest nowy i organoleptycznie nie stwierdziłem zadnych wad typu obruszana wtyczka itp.
Radio ma ok 3 lata i mam je od nowości, nic nie było tam grzebane, teraz pierwszy raz wogóle cokolwiek siedzić w gnieździe RCA. We wzmacniaczu zdjąłem obudowę i tez sprawdzałem czy aby czincze nie są obluzowane i nie ma styku gdzieś
[quote=""Nikos15""]Ja miałem podobny problem tylko u mnie na ściszonym radiu w głośniku było słychać jak laser od kompaktu pracuje[/quote]
to też mam :angry: przy przełączaniu utworu słuchać wyraźny pierd, laser też
Wczoraj jeszcze zmieniłem śruby mocujące kable we wzmacniaczu bo seryjne w Rainbow na imbus były wyrobione i słabo trzymały kabel-teraz sa mosiężne na płaski srubokręt, powiesić na tym słonia można
g
guesswhosback
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: guesswhosback »

To co mówisz że masz miałem tak samo i majster od car audio mi powiedział że pierwsze co się sprawdza to czincz przy takich zakłóceniach więc weź od kolegi radio i podłącz do niego wyeliminujesz tym samym możliwość rozwalenia się wtyków czincz w radio. to samo zrobiłbym ze wzmakiem. Może nie widzisz tam nic ale może coś być... Co0 z tego że masz 34 latya od nowości radio? Nie takie rzeczy się działy ; p
http://www.myspace.com/mrtyno

"nie dla tych których guru to szef radia józef
a premier to tylko tusk kaczyński czy buzek"

Obrazek
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

[quote=""guesswhosback""]weź od kolegi radio i podłącz do niego wyeliminujesz tym samym możliwość rozwalenia się wtyków czincz w radio. [/quote]
radio podmieniałem już, robiłem tez prowizoryczną masę od czincza do obudowy radia. Musze jeszcze znaleźć chętnego do podmiany wzmaka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”