[quote=""danielek_88""]nightmare_1984 w tych silnikach chyba jest już tak zrobione że dolny wąż idący z chłodnicy do bloku jest zimny. Termostat wpuszcza wychłodzony płyn do bloku silnika a nie wypuszcza gorący płyn do chłodnicy (co jest według mnie dziwne ale chyba tak fabrycznie ma być). Sam swego czasu byłem tym bardzo zaskoczony ale już się przyzwyczaiłem że tak ma być.
Zaobserwuj czy górny waż idący do chłodnicy nagrzewa się po chwili czy nie, jeśli tak to termostat na pewno puszcza.
Co do utrzymywania takiej temperatury to według mnie może być wadliwy czujnik temperatury, wiem że jest wymieniłeś na nowy ale to nic nie zmienia ( u mnie w przeciągu tygodnia wymieniłem 3

i ten ostatni był dopiero dobry ;-) )
[quote=""nightmare_1984""]Wskazówka temperatury zatrzymuje sie na ok 103-105st.[/quote]
Jeszcze jedno czy załącza się tobie wentylator przy takiej temp.?[/quote]
Tak masz racje układ chłodzenia jest taki że właśnie tym dolnym wężem poprzez otwarcie termostatu wpływa chłodna woda z chłodnicy do silnika. Ale mając ponad 100 stopni na wyświetlaczu powinien ten waz być chyba choć trochę ciepły prawda ? Wentylator się nie załącza nawet przy takiej temperaturze..... Ale nie ma się co dziwić bo chłodnica jest cala zimna i dlatego wentylator się nie załącza.... Jakieś sugestie jeszcze ktoś możne podrzucić ?