[9N3] Olej skrzynia biegów.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Swego czasu najlepiej wychodził olej z ASO bo za litr wychodziło około 40 zł. TAF-X spełniający normę 501.50 kosztuje niestety nie mało po około 80 zł za litr (czyli dwie butelki 0,5l) - oczywiście zależnie od sklepu. Wchodzi go zazwyczaj koło 2 litrów, choć niektóre skrzynie chcą 3 litry. Trzeba by dokładnie sprawdzić po kodzie skrzyni.

Ogólnie nie przesadzałbym z tą wymianą. Jak ktoś chce wymienić to niech wymienia ale to nie DSG czy automat aby wymieniać co 60 tysięcy. profilaktycznie można co 150-200 ale tylko na właściwy olej o normie 501.50 bo inaczej to nie ma sensu. Inne oleje syntetyczne 75W90 mają nieco inne parametry niż przewiduje norma 501.50 i dlatego nie ma za dużo wyboru na rynku.
P
Polo_24
Początkujący
Początkujący

Post autor: Polo_24 »

A może ten:
OLEJ SHELL 75W90 1L SPIRAX S4 G / VW TL 501.50, 32 zł. za litr.
Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

Plyn hamulcowy zmienia sie co 2lata :)
Olej silnikowy co rok albo co 10-15tys albo jesli auto upalane na torze co 1-2wyjazdy tak samo dyfer jesli AWD RWD
Olej w skrzynie roznie podaja przewaznie nie zalecaja ale czesto podaja wymiana 300000km :) polecam zajzec tutaj bedziesz wiedzial jaki olej zakupic i o jakis specyfikacjach:
http://www.dobierz-olej.pl/
http://www.fuchs-oil.pl/akademia-fuchsa ... -olej.html
P
Polo_24
Początkujący
Początkujący

Post autor: Polo_24 »

Zalałem skrzynię olejem Shell tym co wcześniej pisałem, możecie wierzyć lub nie, grzechotka o której pisałem wcześniej,
( temat w koszu ) zniknęła :). Najciekawsze jest to, że olej stary nie posiadał żadnych wtrącen metalicznych, był bardzo ciemny ale nie czarny i miał charakterystyczny metaliczny zapach, - zapewne niewielu wie o co chodzi?, chyba że się mylę.
Ten olej to syntetyk, proponowano mi też Febi ( dedykacja dla V-W) ale zrezygnowałem, bo ten to półsyntetyk.

Do Polo 1.2 benzyna , 60 KM, BBM, 2008r. wchodzi równo 1.6 litra, - może komus sie przyda ;) .
Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

kazdy przepracowany olej przekladniowy zaczyna byc czarny i smierdzi jak stare łajno :/ ja bym polecal olej do skrzyni Ravenol Motul Valvoline Liqui Molly ale jak chcesz :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”