Budżetowe CB Radio - czyli najtaniej antena + stacja

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

To wiem, ale też nie raz widziałem auta w których się zsunęła (ostatnio z jakiejś Octavii kombi więc raczej na krawędzi nie była).
Metr wystarczy? Nie potrzebuję nadawać pod Berlin.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
Nikos15
Początkujący
Początkujący

Post autor: Nikos15 »

jeżeli chcesz antenę która dobrze zbiera, ma poniżej metra to zainwestuj w Presidenta Missouri ale ta antena z 200-300 zł stoji. a ten sam efekt osiągniesz antenką Magnuma, tyle że ma ona 160 cm. wiec tu bym się zastanowił. a jeżeli tak bardzo boisz się że ci spadnie, to weź sobie przyczep antenkę tzw. montażową. Mocujesz i nawet tornado ci jej nie zerwie. ;) jeśli chcesz to ja mam na stanie antenkę magnetyczną, Szczerze mówię że nie wiem co to za antenka. podobna do gównianej antenki IC hustlera, ale ma na drucie zamontowaną jakąś spirale, i ściąga dużo lepiej niż hustler. za nędzne grosze bym ją oddał bo mi stoi i kurz zbiera :P

aaa. jeszcze Fajnie ściąga Antenka presidenta georgia...
Ja osobiście ci radzę kup używany zestaw cb + antenkę. Podejdź z miarką do dachu i zmierz ile masz miejsca. i dopasuj. weź proste Cb, bo im więcej przycisków guziczków i pokrentełek do ustawienia tym bardziej rozprasza to w czasie jazdy, A słuchanie ciągłych ŁYYY ŁYYYY pisków i wrzasków, jest niezbyt przyjemne ;)
Fiat Marea 1.8 16v + podtlenek LPG
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jak nie mieszkasz w górach to metr spokojnie wystarcza, ja mieszkam w górach i kiedyś miałem 1,5 metrową i przesiadłem się na 1m i w zupełności wystarcza taki zestaw.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Zoodix »

jesli chcesz tania i krotka antenke wez sobie podrobke presidenta czyli presenter missouri koszt około 80zł na allegro a dobrze smiga mam taka i tez korzystam z radia sporadycznie i mi wystarcza a co do cewki tej anteny to jedna lipa bo ma plastikowa obudowe cewki a z tego co slyszalem to lepsza szklana ale spokojnie wystarcza sciaga jakies 7km na trasie
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""Zoodix""]jesli chcesz tania i krotka antenke wez sobie podrobke presidenta czyli presenter missouri koszt około 80zł na allegro a dobrze smiga mam taka i tez korzystam z radia sporadycznie i mi wystarcza a co do cewki tej anteny to jedna lipa bo ma plastikowa obudowe cewki a z tego co slyszalem to lepsza szklana ale spokojnie wystarcza sciaga jakies 7km na trasie[/quote]

Znajomy własnie dziś kupił antenkę 40cm z Częstochowy i testować ma dziś/jutro to dam znać czy warto. Cena właśnie 80zł.

No i się okazało, że w zabudowanym terenie (Częstochowa) zasięg jego słyszalności około 4-5km czyli przyzwoicie. Po trasie pewnie lepiej. Anteny facet robi podobno sam.
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

Jak w mieście 4-5km. to poza powinno z 9-10 km. złapać, i uwierz mi koszt radia i anteny CB zwróci Ci się w przeciągu miesiąca (gdyby nie CB, raczej nie miałbym już prawa jazdy) i nie mówie tutaj, że jestem piratem nie wiadomo co, po prostu jest pare tras które bez powodu mają ograniczenia do 50 a jade tam spokojnie 100 km/h i droga jest tak szeroka, że spokojnie można wyhamować. A i jeszcze dziś jeździłem kręciła się czarna "Kia" i gdyby nie CB pewno bym pocisnął, bo na radiu zaczęli dudnić, że za polóweczką kijanka jedzie także jechałem powoli.
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Michelangelo »

Radio Alan 109 + antena metrowa Wilson little will
latam troche w trasy i mi wystarcza :)
zero problemow
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Ano kręci się sporo tego ostatnio.

No, ale jak to powiedzieli w Polsce znaki są nieśmiałą propozycją dla kierowcy, a nie z góry narzuconym obowiązkiem. Wiele miejsc jest zasypanych ograniczeniami z niewiadomych powodów.
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

co do tomka to ma racje ale jedno zastanowienie pada ze polacy za granica jezdza przepisowo :D a w polsce kazdy kraj i tak samo my podochodzimy do znaków jako do podpowiedzi :P
zeby nie bylo OT

CB zawsze sie przydaje w sumie u mnie jest male miasto 70 tyś ludzi ale wzieli sie za remonty i wszedzie kordki a cb pomaga ich uniknac a że czesto nie jezdze samochodem tylko skuterem <taniej i lepiej w korkach> takze nie potrzeba jakiegos niewiadomo co:P, ostatnio mysle nad kupnem cb do skutera a tak zeby sobie pogadac co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
waglik

Zoodix szczerze anteny nie zamontujesz za bardzo ALE krótkofalówka jak najbardziej, podłączyć słuchawki, przypiąć sprzęt do spodni i jedziesz ;) są jakieś Alany które normalnie korzystają z 40 kanałów AM
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

znacyz wiesz nieraz widzialem jak normalna antene cb montowali w skuterach wiec mysle ze np z jakims ml'kiem 145 nie bedzie problemu raczej nad doborem radiostacji sie zastanawiam
Awatar użytkownika
waglik

Z tym także problemu nie będzie uwierz mi, nie jest to tanie, ale znam paru gości co mają CB w rowerach, jak dawniej sie w ten temat wkręcałem, normalnie mają zamontowane np. takie radio http://allegro.pl/radio-cb-alan-42-recz ... 31959.html i do tego słuchawki czy coś takiego i jazda ;)
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

odpuscilem sobie juz cb w skuterze bo nadeszly w odpowienim momencie wydatki na samochod ;/
Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mr_raven »

chialbym zapytac bo mam okazje kupic antene president krótka i radio president za 200 zł czy brac czy nie radio podobno bylo strojone ale nei uzywane jakies 3 miechy ? prosze o pomoc dokaldnego modelu niczego nei znam
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

a widziales ten zestaw wgl? co do antenki to mow ktora dam tu kilka aukcji
georgia ?http://allegro.pl/antena-cb-president-g ... 56741.html
florida? http://allegro.pl/cb-antena-president-f ... 46618.html

a na radiu pisze co to znaczy model

jesli to nie jest jakies zniszczone radio to mozesz brac ale najlepiej jakbys tu rzucil nazwa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”