Jak zestroić antene do cb radia?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Jak zestroich to ja wiem, tylko czy na kazdym kanale kalibrowac miernik, czyli ustawiac od poczatku na SWD max i dopiero przechodzic na REF i odczytywac wartosci czy wystarczy raz na poczatku go skalibrowac??
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

to chyba nie ma znaczenia ja robie to na 20tym kanale,
ta kalibracja jest potrzebna wtedy jakbyś robił pomiary na włączonym/wył silniku wtedy napięcia są inne i inne odczyty.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

No i to jest konkretna odpowiedz. Wlasnie na wlaczonym silniku zauwazylem ze na jednym kanale pokazuje max po kalibracji a na innym kanale juz jest troche mniej lub wiecej. DZIEKI
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

rat4 mi się wydaje, że kalibruje się tylko raz... na np. kanale 20 a potem już nie, no ale ja tam nie wiem :P choć jak instalowali mi antenke po naprawie to koleś w trakcie mierzenia kalibrował.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

waglik ja nie napisałem żeby robić 2x kalibrację tylko że na wył/wł silniku napięcie jest inne i należy trzymać się wartości na włączonym silniku bo zazwyczaj wtedy używamy radia a nie na postoju.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Jestem po "wstępnym" strojeniu anteny. Mam radio uniden 520 i antenę sirio AS-100 na podstawie magnetycznej 12cm firmy farun. Antena jest umieszczona na dachu w tylnym prawym rogu. SWR jaki udało mi sie uzyskać po jej lekkim skróceniu: na kanale 1 i 40 SWR=1,9 a na kanale 20 SWR= 1,6. Regulując długość anteny lepszego swr juz sie nie uzyska :-( Co zrobić żeby swr był jeszcze niższy??
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

jeśli masz swr wschodzący czyli na kanale 1.20.40 np. 1,5 2 3 no to trzeba skrócić bat
obadaj to:
http://www.cb-radio.info.pl/cb_radio_poradniki/67.html
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

NIE mam swr ani rosnacego ani malejacego. Stroilem antene tak jak w podanym przez ciebie linku i mam:
na 1 kanale 1,9
na 20 kanale 1,6
na 40 kanale 1,9
Obrazek
Tylko to 1,6 na kanale 20 to jednak troche za duzo wiec co jeszcze moge zrobic zeby swr byl nizszy??
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

sirio AS-100 na podstawie magnetycznej 12cm firmy farun
farun to niestety kolego podróba oryginalnej sirio, za AS100 trzeba zabulić około 140-150 zł, nie wiem za ile kupiłeś swoją no ale mniejsza o to....każdy może się naciąć na bubla....
no ale żeby cię nie dołować to aby poprawić SWR spróbuj wyciąć z folii aluminiowej kółko i zapodaj pomiędzy cewkę a jej osłonę gumową, powinno pomóc poprawić SWR,
jest to patent zalecany przez producenta SIRIO, w oryginalnej antenie powinieneś taką przylepkę aluminiową dostać w zestawie.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Antene mam ORYGINALNA sirio AS-100 made in italy od kolegi ktory pracuje w sklepie, podstawa jest farum bo chcialem wieksza niz ta oryginalna. Na dachu mam naklejke zeby nie rysowac lakieru, na podstawie bardzo cieniutka gume a pod nia jest przyklejona folia aluminiowa do magnesu, ktora byla od nowosci (o ta folie ci chodzi??).
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

tak o tę folię mi chodzi, spróbuj jeszcze dołożyć tam kółko z folii aluminiowej może to ci pomoże z tym SWRem.
co do podstawy magnetycznej to rozkręć ją i sprawdź sobie dokładnie czy masz tam od jednej śrubki puszczony kawałek metalu który idzie na dół do podstawy anteny, to jest właśnie blaszka od masy,
Spróbuj też zrobić pomiar na oryginalnej podstawie tej węższej, ja myślę że to że poprawiłeś fabrykę miało niestety wpływ na działanie anteny, antenka jest fabrycznie zrobiona i wszelkie modyfikacje psują ją od strony technicznej.
Sprawdź SWR na ori podstawie magnetycznej i będziesz wtedy wiedział na czym stoisz.
pozdr
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Luki38
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Luki38 »

Panowie mam kolejny problem a mianowicie przy zgaszonym silniku pomiary prawidłowe:
SWR na 20 = 1,1
1 = 1,5
40 = 1,5
Na zapalonym silniku, jest lipa słabo wszystkich słychać i pomiary:
SWR na 20 = 1,5
1 = 1,9
40 = 1,9
Za duże napięcie w zapalniczce?

Antena Wilson
Radio Onawa MK3
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: LukSc »

panowie il emoże kosztować zestrojenie anteny z cb w jakimś " warsztacie"> to droga usługa?
Silny charakter i silne ręce Słowiańska dusza .. wielkie serce .!
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

10-20zl
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

czasem kosztuje tyle co sam reflektometr, ja kupiłem sobie bo powiem wam że czasem ten SWR się zmienia np. w instalacjach na mocowanie stałe czasem ucieka masa i SWR wzrasta do 2,
teraz udało mi się zestroić nową antenę na swr 1,3 na 20 kanale a na skrajnych jest 1,6,
SWR najlepszy jak antena stoi na środku dachu, jak postawicie w rogu to SWR odpowiednio się zwiększa, także to nie jest mit z położeniem anteny magnesowej.
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”