WYBÓR GŁOŚNIKÓW pytania, porównania, opinie itd...

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Jako ze ostatnio coś zaczynają fabryczne głośniki w prawych drzwiach charczeć, więc chciałbym je wymienić na coś innego.

Prosiłbym o pomoc w dobraniu czegoś dobrego ale też nie nie wiadomo jak drogiego.
Nie zależy mi nie wiadomo na jakiej mocy i jakości dźwięku. Powinny mieścić się w fabrycznych miejscach i nie wymagać dodatkowego wzmacniacza (radio Pioneer DEH-...). oczywiście do wymiany idą wysoko i średnio-nisko tonowe.
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adam2308 »

Albo troll, albo jesteś chory. Zawsze wszystkich poprawiasz, że taki temat był, a tutaj proszę, sam wpadasz w tę pułapkę.

Masz ponad 60 stron o głośnikach: http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... 9908433f6d
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

http://allegro.pl/woofery-kickbassy-gms ... 68481.html
Te planuję teraz kupić do ojca MK4 na tył. Sam mam u siebie od stycznia 1765N i powiem Ci że do normalnej jazdy pod radiem bez żadnych udziwnień, że budujesz car audio na pół bagażnika spokojnie dają radę. Tu masz krótki filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=EtufErMi6lM
Zeby było weselej o ironio tez prawy mi się spalił :) Jak nie masz kasy to drugi mam w domu cały i za dobre piwo mogę odstąpić ;)
A
Anonymous

adam2308 serdecznie dziekuję za nazwanie mnie trolem lub chorym, bardzo miło z twojej strony
sorry ale nie mam ochoty czytać 60 stron o głośnikach za kilka set złotych takich jak focal, helix itd które wymagają wzmacniacza... car audio nigdy mnie nie interesowało

MiSiEk-GDA dzięki, ale myślałem bardziej o jakimś zestawie z tweeterem, bo wydaje mi się że to on właśnie charczy :/
Ostatnio zmieniony 07 paź 2015, 18:32 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Na stronie 66 tego tematu miałem bliźniacze pytanie, więc możesz sobie poczytać co mi odpowiedzieli.

Mi głośniki charczały wszystkie, bo wszystkie membrany mi ze starości popękały.

Z oryginalnych głośników wyciąłem wtyczki i dolutowałem do nich 2 kabelki ze wsuwkami. W ten sposób zrobiłem sobie sam adaptery i nie musiałem ciąć fabrycznej instalacji, żeby nieoryginalne głośniki podłączyć.
Pozdrawiam
A
Anonymous

jedyne co tam polecono to zestaw powerbass i phonocar ale z tego co widzę to nie pasuje do 6n2
chyba że chodziło o inny model niż ten co znalazłem, ale aukcje dawno wygasły

tomsson jak zestaw kupiłeś?
wymieniałeś tweeter i średni?
Ostatnio zmieniony 07 paź 2015, 18:07 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

[quote="Marcin86c"]MiSiEk-GDA dzięki, ale myślałem bardziej o jakimś zestawie z tweeterem, bo wydaje mi się że to on właśnie charczy :/[/quote]
Tweetery ori wbrew pozorom są wytrzymałe i mega dają radę. Zdejmij boczek i się przekonasz najszybciej. U mnie ze starości elegancko pękł resor od membrany po całej długości stąd były piardy jak po grochówie :crazy: Te gmsy z tweeterami w zestawie też występują z tego co wiem.
f
franz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: franz »

Prawda jest taka, że nawet jak oczekujemy tylko czystego dźwięku, a niekoniecznie mocy estradowej, to inwestycja w zestaw odseparowany ze średniej półki cenowej (ok. 300 zł ) i podłączenie go pod samo radio też jest dobrym pomysłem.

Focal Auditor R165S2
u-dimension Element Comp 6

te dwa radzą sobie pod samym radiem bez problemu, z tym, że u-dimension ma nieco lepszy, głębszy bas. Oczywiście zależy czego słuchamy.
Obrazek
Ślesin 2015 (86C Coupe Fox LA5Y) - 2 miejsce - najniższe 86C/2F
Ślesin 2016
Ślesin 2017 (86C Coupe Fox LY3D ABU)
Awatar użytkownika
tomsson

Post autor: tomsson »

Tak jak napisałem na PW. To był dla mnie prezent i nie pamiętam jaki to był model. Oto ich zdjęcie po wyjęciu z kartonu:

http://zapodaj.net/d36c111005f08.jpg.html

Tweetery wymieniałem, ale na coś bardzo budżetowego i jak znajdziecie tweetery osobno to bym się zainteresował.
Pozdrawiam
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

A nie myślałeś o Hertz'a? Ja mam DCX 165 i dają radę pod samym radiem. Do tego kupisz tweeterki I powinno grać :) Ja za swoje DCX zapłaciłem 120 zł bez tweet
A
Anonymous

hmmm DCX 165 z tego co widzę już jest z tweeterem współosiowym
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

Ewentualnie kolega kupił hertze DSK z zestawem tweeterów, też ładnie grają, nie charczą.
A
Anonymous

prawdopodobnie padnie na zestaw phonocara
http://allegro.pl/phonocar-td-line-2076 ... 81407.html

tylko jeszcze muszę się zorientować jak z montażem tych tweeterów
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Post autor: ChaosVego »

Jeśli ostateczna decyzja jeszcze nie padła ja Ci polecam zestaw.
Powerbass s6c :D
Link do aukcji : http://allegro.pl/glosniki-powerbass-s- ... 97643.html

Sam go posiadam i sprawuję się świetnie pod radiem za tą cenę. Nawet bez wygłuszania drzwi.
Porównywałem je z Hertz DSK ktore zostały po prostu zniszczone jakością dzwięku a cena jest podobna oraz z Hertz ESK które są juz droższe a jednak Powerbass i tak zagrał lepiej. Ten zestaw z wygłuszonymi drzwiami daje lepszy efekt niż jakieś blaupunkt'y, hertz'e, jbl'e w bagazniku :)
A
Anonymous

ok dzięki, też wezmę je pod uwagę jeśli znajdę ich wymiary
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”