Alan6R - Polo 6R 1.2 TSI Highline - chiptuning.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

Nie bylo mnie tu chwile, a tu takie zmiany... czarna podsufitka rox! Przyzwyczailem sie do czarnej wozac tylek w E90, w 6R tez bym sie poturlal... Najlepsza 6Rka na forum!
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Dziękuję Panowie za miłe słowa. Co do xenonu, był w planach (przez to brałem pakiet zimowy, żeby mieć spryskiwacze na reflektory), ale panowie z ASO powiedzieli mi, że to jest w zasadzie nie wykonalne. Jest problem z kontrolą przesłony bixenonu, doświetlaniem zakrętów i jasności świecenia diod led. W najbliższych planach jest licznik od GTI z Full MFA + kiera od GTI, ale zobaczymy co z tego wyniknie.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Widziałem, jak chłopaki na niemieckim forum zamieniali sobie te liczniki na te z GTI. Fajnie to wygląda. Co ciekawe, można kupić taki ze zmodyfikowanym lekko softem, gdzie przy przekręceniu kluczyka podświetlają się same wskazówki i lecą przez całą tarczę po czym się cofają i podświetla się reszta zegarów. Super sprawa, też bym chętnie coś takiego sobie włożył do swojej polówki ;)

Tutaj filmik jak to wygląda:

http://www.youtube.com/watch?v=wf9F3qpPeVY
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""sPoOn""]Fajnie to wygląda. Co ciekawe, można kupić taki ze zmodyfikowanym lekko softem, gdzie przy przekręceniu kluczyka podświetlają się same wskazówki i lecą przez całą tarczę po czym się cofają i podświetla się reszta zegarów[/quote]
To nie żadna modyfikacja softu, tylko kodowanie licznika. Dokladniej to zaznaczenie opcji Staging w liczniku.
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

No dokładnie. Najgorsze jest to, że ponoć potrafi to zrobić jedynie firma produkująca te liczniki znajdująca się w Czechach, bo łączy się to z odpowiednim zakodowaniem, którego nie da się zrobić przez cana :/
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Niezłych głupot się naczytałeś ;). Robiłem to u mamy w Golfie GTD oraz w A4 B8. Dziś ogarnąłem podświetlany schowek + porządny montaż zestawu bluetooth.
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

No właśnie ponoć w Golfie i Audi jest inaczej, a w Polo zrobili tak że się nie da przez cana. Ale kupisz to sam obczaisz, najwyżej przyznasz mi rację, albo napiszesz ze naczytałem się głupot ;) Ja tylko piszę co pisali ludzie, którzy już to robili w Polo 6R na niemieckim forum.

Tutaj link:
http://www.motor-talk.de/forum/vollauss ... tml?page=1

Cytuję:
Das wurde schon 100x besprochen
Man kann es nicht mit VCDS codieren, da es im im Polo nicht auswählbar ist. Im R/GTI etc. kann man es wiederum ganz einfach per VCDS codieren. Das ist halt so. Warum da und nicht im Polo wird dir nur VW sagen können! Im Polo geht es jedenfalls nur ab Werk bei Continental. Die haben da spezielle Geräte + Software wo sie das im Tachosteuergerät ändern. Auch können sie dort einfach den Tachostand umändern. Das geht z.B. per VCDS auch nicht.
Według google translate:
This has been discussed 100 times
You can not encode with VCDS, since in the Polo is not selectable. In the R / GTI, etc. can easily encode it again by VCDS. That is way it is. Why there and not in the Polo you will only be able to say VW! In polo it is in any case only at the factory at Continental. They have since special equipment + software where they change the speedometer in the control unit. Even there, they can simply modify the speedo. This is also not as per VCDS.
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Więc czytaj uważnie, że licznik do GTI idzie spokojnie zrobić. Licznik od zwykłego Polo już nie, przynajmniej ja nie potrafię tego VCDSem zrobić.
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Hm czytałem cały wątek. No ale ok. Ja w takim razie nie rozumiem, czemu ten człowiek tam sprzedaje liczniki od GTI i za dodatkową opłatą liczniki od GTI z zaimplementowanym już staggingiem. Wyszedłem z założenia, że pisząc o R/GTI miał na myśli Golfa (bo nie ma Polo R).
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Kolego, dlatego za dodatkową opłatą, bo musi taki licznik podpiąć fizycznie pod auto i dlatego się dodatkowo za to ceni. Zauważ że pisał R/GTI etc. czyli chodziło mu o wszystkie specjalne wersje VW, a nie te co są dostępne w Polo (R, GTI, GTD). Ważną rzeczą w Golfach VI jest, to żeby licznik był po 45 tygodniu 2009 roku, bo inaczej staging nie działa, jest również inny FIS. Troszeczkę już przewałkowałem tych tematów, ale fajnie powymieniać się z kimś zdaniami, spostrzeżeniami, bo a noż się mylę. Myślę, że nie ma co robić tutaj OT, tylko wydzielę zaraz nowy temat i tam będziemy o tym pisać.
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

No dokładnie o to chodzi :) Ja sam nie uważam, że pozjadałem wszystkie rozumy, ba, mam się za laika. Po prostu co nieco przeczytałem, bo mnie to interesowało i właśnie miałem ochotę się co do tego z Tobą skonsultować, bo sam chętnie bym przeprowadził kiedyś u siebie taki zabieg, ale jeśli miałoby to się wiązać z jakimś dodatkowym wysyłaniem tegoż licznika do Czech itd to nie wiem czy by mi się chciało ;) Ale skoro mówisz, że to tylko kwestia podłączenia i uruchomienia funkcji przez cana to dla mnie bomba. Mam nadzieję, że to Ty masz rację :)

Jedyne co mnie martwi to tego typu wypowiedzi np tutaj:
http://www.videowired.com/video/507087481/
This video is about a Polo 6R GTI Tacho built into my normal Polo 6R. The needle sweep function in the Polo can NOT be coded by yourself. It can only be coded in the Continental factory that produce theese Tachos.
Czyli gość ma tacho od GTI w zwykłym Polo 6R i mówi, że nie da się tego zaprogramować samemu (nie w zwykłym tacho, ale nawet tym od GTI).

i tutaj w komentarzach pod filmikiem, który wcześniej podałem:
http://www.youtube.com/watch?v=wf9F3qpP ... r_embedded
So I should come to Czech Republic with my Italian GTI to make it?

beniaminofinocchiaro 2 tygodnie temu
@beniaminofinocchiaro

Unfortunately this would be the only way to make it work.

xxxStreetdevilxxx 2 tygodnie temu
Can't it be done via VAGCOM?

MooNDeaL 2 tygodnie temu
@MooNDeaL

No it can´t be done via vagcom. As i already write only the workers by continental in Czech Republic can make this.

xxxStreetdevilxxx
Ale racja, koniec OT - nie wiedziałem, że wywiąże nam się z tego taka pouczająca swoją drogą dyskusja. Daj tylko ewentualnego linka do tematu, tudzież, jeśli któryś z moderatorów mógł przenieść nasze wypowiedzi odnośnie licznika do tego nowego tematu to byłoby jeszcze lepiej :)
Ostatnio zmieniony 09 mar 2011, 17:02 przez sPoOn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krasi120
Początkujący
Początkujący

Post autor: Krasi120 »

Gratuluje polówki 6R jest piękne ;) pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

No i kolejne uszkodzenia Polo. Dziś wieczorem upolowałem dzika moją Polówką ! Dzik wyleciał mi z prawej strony przy prędkości 100 km/h, niestety na przeciwległym pasie było auto i nie mogłem uciekać za bardzo i uderzyłem zderzakiem oraz progiem w dzika. Uszkodzenia jakie powstały: nie działający halogen z ułamanymi zaczepami, kratka od halogena, pęknięty zderzak, rozwalone nadkole, rozwalony zbiorniczek spryskiwaczy, ugnieciony w 2 miejscach próg, wgnieciony błotnik, coś jest jeszcze z zawieszeniem, bo ściąga na prawo. Na szczęście miałem AC, ale autko już nie będzie takie samo.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, 22:45 przez Alan6R, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

Składam wyrazy współczucia. Oby stykło kasy z OC na konkretne ogarnięcie uszkodzeń.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

dziwnie bokiem dostał... powiem ci że niezła kasa z AC na polo pójdzie :grin:
nie pozwól sobie na wycinanie i wstawianie nowego progu bo widzę profile zostały zdeformowane dość znacznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „6R”