kontrolka Abs

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
michał25
Mały interesant
Mały interesant

kontrolka Abs

Post autor: michał25 »

WItam mam pytanie szukałem juz na forum ale nie mogłem znalesc mojego problemu a mianowicie zostawiłem dzisiaj auto pod marketem na recznym i jak chciałem ruszyc zapaliła mi sie kontrolka ABS czego to moze byc wina dodam ze czujniki wymieniłem rok temu na nowe
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

może zawiasa załapał komp u mnie to samo ostatnio po ostrym hamowaniu się zaświeciła,
odzywa się to co jakiś czas zwłaszcza jak jest na polu wilgotno to sygnał z czujnika nie dochodzi tak na vagu wyszło,
nie przejmuj się zbytnio, po restarcie silnika powinna zgasnąć jak rozpędzisz auto ponad 40 km/h
u mnie przynajmniej tak jest, a czujniki oryginalne od nowości,
Powiem krótko, nie przejmuj się tym za bardzo, jest to na 90% któryś czujnik z tyłu.
Podepniesz pod VAGa to będziesz wiedzieć który się odezwał.
civic r18a2/407 1,6 HDi
p
pawlito23
Newbie
Newbie

Post autor: pawlito23 »

witam ja bym się trochę przeją bo to któryś z czujników się uszkodził bo ja miałem to samo to jak kolega przedstawił ze po 40 km/h wyłącza się to tylko do czasu aż się spali przez takie wariowanie ABS mogą wystąpić dalsze problemy ,wepnij kopa i zobacz co jest grane
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote="michał25"]WItam mi sie kontrolka ABS czego to moze byc wina dodam ze czujniki wymieniłem rok temu na nowe[/quote]
Wszystko z czasem sie psuje tym bardziej nie orginalne.Pod vaga i wymienić.
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

Miałem kiedyś podobny problem.
Po ostrym hamowaniu zapaliła się kontrolka - od tamtej pory zapalała się gasła czasem po hamowaniu.
Do wymiany poszły czujniki, ale problem nie ustąpił. Okazało się później, że przy słabszym aku, jest to ponoć normalne (tak mi to tłumaczył mechanik).
Podpiąłem prostownik, naładowałem akumulator i problem zniknął :)

Spróbuj, może u Ciebie też zadziała.
Awatar użytkownika
wiatrak84
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wiatrak84 »

Podepnę się jeśli mogę - mam pytanie raz mi się zdarzyło że jak zostawiłem na ręcznym zapaliła się kontrolka abs ale wyłączyłem zapłon i niby jest ok.

Zastanawia mnie jedna rzecz - jak wygląda prawidłowe działanie kontrolki abs??
U mnie wygląda to tak:

wkładam kluczyk - przekręcam w pierwszą pozycję, zapalają się kontrolki oleju aku ewentualnie ręcznego gdy jest zaciągnięty i abs po chwili abs gaśnie kiedy przekręcam kluczyk i zapalam kontrolka abs znów sie zapala i jak silnik odpali to kontrolka gaśnie jakąś sekundę po odpaleniu auta. Czy to jest normalne zachowanie czy coś jest nie tenteges??
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="wiatrak84"]Czy to jest normalne zachowanie czy coś jest nie tenteges??[/quote]
Nie wiem czy to normalne zachowanie, ale ja mam tak samo :)
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote="wiatrak84"]Czy to jest normalne zachowanie czy coś jest nie tenteges??
[/quote]
wszystko teges. W momencie rozruchu silnika rozrusznik pobiera znaczny prad z akumulatora wskutek czego napiecie w instalacji spada ponizej 10V. Ponizej tych 10V uklad ABS jest wylaczany , co jest sygnalizowane zapalaniem sie kontrolki na desce.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

nie wiem czy to ma znaczenie ale kontrolka abs mi świeciła, pod vagiem był problem bo czasami nie dostawał sygnału ilości obrotów czy coś takiego i potem okazało się że cylinderek puszczał płyn, zasyfił mi wszystko no i możliwe że miało to wpływ na działanie tego czujnika, bo po wymianie cylinderka i ogarnięciu hamulca tylnego nic już nie świeci.
Mądre te czujniki heheh :D
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”