[9n] Wymiana filtr powietrza

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

q
quasta
Newbie
Newbie

[9n] Wymiana filtr powietrza

Post autor: quasta »

Witam. Proszę o udzielenie odpowiedzi na następujące pytanie: Jak mam się dostać do filtra powietrza w polo 9n 1.2 12v. Uprzedzam, że zamieszczona na stronie instrukcja wymiany filtra w polo 9n nie odnosi się do 12v (układ elementów wygląda inaczej). Podejrzewam, że trzeba dostać się do jakiś zacisków, ewentualnie odkręcić jakąś śrubę (znalazłem jedną pod spodem ale nie wydaje mi się, żeby ona pozwoliła mi ściągnąć klapę silnika). Jeżeli jest ktoś w stanie udzielić mi odpowiedzi będę zobowiązany. Jeżeli będzie taka potrzeba zamieszczę później zdjęcie.
q
quasta
Newbie
Newbie

W linku poniżej zdjecia budowy silnika. Dowiedziałem się, że rzekomo nie ma żadnych śrub i trzeba pociągnąć obudowę do góry jednak mimo szczerych chęci pokrywa nie chce się zdjąć. Ma ktoś jakieś wskazówki. Podobnie jest w seacie i ibizie. Więc jak ktoś ma doświadczenie to będę wdzięczny

http://zapodaj.net/c81a87f73ba1.jpg.html

Pozdrawiam
f
ferdynand
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ferdynand »

Witam.Trzeba energiczniej szarpnąć tę obudowę filtra,odłączyć kilka wężyków,potem wkrętakiem odkręcić miejsce gdzie znajduje filtr powietrza.
q
quasta
Newbie
Newbie

Dzięki. No rzeczywiście:] W końcu się udało...Trzeba było jednak użyć trochę siły...Skądinąd dziwne rozwiązanie zastosowali w tym modelu Polo i jeszcze tak "zbunkrować" ten filtr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”