Czy warto kupić?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pawko5
Raczkujący
Raczkujący

Czy warto kupić?

Post autor: pawko5 »

Chciałem zapytać czy warto kupić CB Radio Uniden 510 wraz z antena sirio ml-145 ? Nie znam się na tego typu sprzęcie, a generalnie komplet do wyjęcia za 200 zł jest ;] z góry dzięki za rady.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

bardzo dobry sprzęt i antenka też, używam takiej zasięg rozmowy jakieś 12 km.
To radyjko to jest klasyk, tyle że nie ma na niego homologacji także jakby sie misie uparły to ci zabiorą przy ewentualnej kontroli ale nie ma sie co martwić na zapas.
Za te kasę to jak za pół darmo. Sama sirio ml145 kosztuje jakieś 150 zł a normalne radyjko kosztuje koło 200 zł także nie zastanawiaj się i bierz ten zestaw. :good:
civic r18a2/407 1,6 HDi
p
pawko5
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pawko5 »

[quote=""rat4""]tyle że nie ma na niego homologacji także jakby sie misie uparły to ci zabiorą przy ewentualnej kontroli ale nie ma sie co martwić na zapas.
[/quote]
Dzięki.
a możesz mi krótko napisać o co chodzi z homologacją i czy poza odebraniem radia grożą mi jakieś inne konsekwencje?
Awatar użytkownika
michałoś
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michałoś »

http://www.cb.nio.pl/homologacje/uniden-510.jpg

skan homologacji do Twojego Unidena

osobiście uważam że sprzęt jest bardzo dobry jak na swoją cenę. Sam zastanawiam się teraz nad 520XL PRO, bo moja leciwa Cobra już odmawia posłuszeństwa. 520 od 510 różni się tylko tym, że 520 posiada filtry przeciwszumowe.

aha i myślę że to może pomóc:

http://www.policja.pl/portal.php?serwis ... arch=57828

Obecne uregulowania prawne nie nakładają na użytkowników urządzeń typu CB Radio obowiązku posiadania przy sobie i okazywania na żądanie organu kontroli ruchu drogowego świadectwa homologacji czy deklaracji zgodności użytkowanego urządzenia.
VW Polo Classic 1.4 60km 97r. || Sprzedane
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""pawko5""]Dzięki.
a możesz mi krótko napisać o co chodzi z homologacją i czy poza odebraniem radia grożą mi jakieś inne konsekwencje?[/quote]
Obrazek
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

panowie jak myslicie na tej aukcji to ta antena to orginał? http://allegro.pl/item727508727_cb_unid ... _wtyk.html co taka antenka powinna ze sobą posiadać? na inej aukcji sprzedawca posiadał jakieś ksiażeczki sirio i chyba podstawke poradzcie coś
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

mam dokładnie tę samą antenę powinna mieć podkładkę gumową i nalepkę aluminiową na podstawę cewki, do tego powinna być oryginalnie zapakowana w grubą folię z niebieskimi napisami SIRIO i rozmontowana,
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
michałoś
Mały interesant
Mały interesant

Awatar użytkownika
Carlos
Newbie
Newbie

Post autor: Carlos »

Witam właśnie zamówiłem CB radio TTI 660 i mam zamiar zakupić do niej antenkę podobną do hustlera. Miał ktoś może takie radyjko? A gdzie wy zamontowaliście swoje radia? Ja mam je zamiar zamontować o tutaj: Podwieszone będzie nie zawadzało i fajnie wyglądać. :D
Jak radyjko do mnie dojdzie to na pewno napisze jak się sprawuje.
Obrazek

[size=99px]edytowałam zdjęcie na miniaturę - maziunia81[/size]
VW ;D
Awatar użytkownika
PaY
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: PaY »

W polusiu maziuni81, którym również często mam okazję "podróżować" radyjko TTI zamontowailśmy w kieszeni - wygląda to tak:
Obrazek

Z radyjek TTI korzystamy razem z maziunią81 - co prawda z innych modeli niż zamówiony przez Ciebie - ona z TTI 880, ja zaś z TTI 770.
Nie jest to najgorsze radio, na nasze potrzeby wystarcza.
[size=12px]I miejsce megarowerek[/b]
II miejsce turniej siatkówki
Ślesin 2011]I miejsce megarowerek[/b]
III miejsce Plac Manewrowy
Wyróżnienie]
Derby na PJ
[img]http://
m
maziunia
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: maziunia »

Tak jak PaY już wspomniał jestem użytkowniczką TTI 880 - radyjko w moim polusiu zamontowane jest w kieszeni, co przyznam szczerze całkiem dobrze się prezentuje.
Jeśli mowa o opinii dla "rodziny" TTI - to mogę się tylko wypowiedzieć o swoim modelu.
Wg. mnie to całkiem udana konstrukcja, obsługa z czasem staje się intuicyjna, szumy z instalacji zapłonowej można wyeliminować dzięki opcji ANL, na plus zmienianie kanałów w gruszce, moim zdaniem produkt warty swej ceny, za którą całkiem sporo oferuje.
Większość ludzi czepia się niebieskiego podświetlenia, a mnie ono w moim polusiu pasuje jak ulał :D.

Co do zakupionego przez Ciebie TTI 660 - opinie znajdziesz TUTAJ
Awatar użytkownika
Carlos
Newbie
Newbie

Post autor: Carlos »

No widzę że wszyscy je chwalą. Ja dałem za nie tylko 110 zł więc bardzo tanio jak za nowe radyjko. Mi właśnie w polówce też kolorystycznie będzie pasować. A co myślicie o umiejscowieniu radia?
http://img193.imageshack.us/img193/6461/c101924729.jpg

edit : PaY a jak zamontowałeś te kabelki od anteny i zasilania? Wierciłeś?
Gdybym wiercił od dołu to nie za bardzo bo tam jest panel od klimatyzacji.
VW ;D
m
maziunia
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: maziunia »

Cytuję co przekazuje PaY :):

[quote=""PaY""]Trzeba było nieco wyciąć "fragment" od "trzymadła" półeczki/kieszeni, żeby radio weszło, ale 660 jest mniejsza niż 880 - powinno wejść.
Kabel natomiast idzie pod schowkiem do drzwi, a następnie pod okładziną podłogową tuż przy uszczelce do uchwytu anteny [zamontowany na stałe na tylnej klapie). [/quote]
y
yoto
Newbie
Newbie

Post autor: yoto »

co do pytania tytulowego w tym poscie to warto miec CB wiemy przed czasem co sie dzieje na drodze w razie wypadku przed nami z zablokowaniem trasy mozemy znalesc inna albo po prostu sie cofnac no i oczywiscie o miskach bedziemy poinformowani
Awatar użytkownika
michałoś
Mały interesant
Mały interesant

i mam zamiar zakupić do niej antenkę podobną do hustlera
nie rób tego człowieku men, jak chcesz krótką to kup sirio AS100 i będziesz zadowolony

W hustlerach był problem taki, że woda się zbierała w miejscu gdzie jest cewka, cewka rdzewiała robiło się zwarcie i można spalić końcówkę mocy w radiu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”