dziura w bloku a pozniej holowanie 1.4 aex automat

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
grabcio84
Newbie
Newbie

dziura w bloku a pozniej holowanie 1.4 aex automat

Post autor: grabcio84 »

witam. w moim polo po przebiegu ok. 160 tys. pękł korbowód i zrobil dziure w bloku wiec silnik do wymiany, po tej usterce (silnik wiadomo nie pracowal) holowalem polowke na polozeniu drążka w pozycji N z predkoscia do 50km/h na odcinku ok. 10 km. wymienie silnik ale nie jestem pewien czy nie uszkodzilem skrzyni biegow podczas holowania.czy da sie jakos ja sprawdzic bez silnika(obawiam sie ze nie) chyba ze odpale silnik na 3 cylindrach bo chwile probowalem i chodzi jako tako i sprobuje sie przejechac dla pewnosci i sprawdzic skrzynie( tylko nie wiem czy nie szkoda reszty silnika).
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Przy takiej odległości nic nie powinno się stać. Gorzej by było jakbyś musiał holować 50-100km. Samochód był holowany prawidłowo, nie za szybko, skrzynia na "N". Myślę, że nie masz co się przejmować o skrzynie, a tego silnika to już raczej nie odpalaj :P
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

automatów się nie holuje!!! nawet w instrukcji o tym trąbią...
no chyba że przednie koła napędowe są na wózku czy na lawecie,
sam miałem automata i raz mi aku poszedł to od razu lawetka była,
daj ci Boże żeby się nie okazało że uszkodziłeś automata, pracował on pomimo wszystko 10 km pod obciążeniem bez ciśnienia oleju, automaty są zazwyczaj drogie i sama ich naprawa czasami przewyższa koszt auta...
Goodluck to you! :banghead:
civic r18a2/407 1,6 HDi
g
grabcio84
Newbie
Newbie

Post autor: grabcio84 »

po wymianie silnika okazało sie ze skrzynia pracuje tak jak dotychczas wiec wszystko ok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”