Jak zmienić dzwięk mojego 1.6 8v AEE

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
M4Tt
Zainteresowany
Zainteresowany

Jak zmienić dzwięk mojego 1.6 8v AEE

Post autor: M4Tt »

Witam wszystkich i mam pytanie jak można zmienić dżwięk mojejgo polo żeby nie wkladać jakiś tlumików z allegro ani nic z takich tylko coś nie dużego i łatwego i gdzie bedzie ten mały pomruk sportowca :), mam stożek ale wszystko co on robi to psss jak dodasz gazu , myslalem nad wywaleniem wszystkiego co jest przed koćowym tłumikiem , rozmyślalem tez nad adaptacją innej przepustnicy która by pasowala do moje AEE

z góry dzieki za pomoc
[size=12px]viewtopic.php?f=30&t=24078&p=218149#p218149[/url]

Bylo 6n 5d 1,6 GLX --> BMW 318 IS coupe --> 6n 3d 1.3 CL --> 6n2 1.4 16v --> 6n2 GTi :)
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: camel19 »

No dokładnie, możesz np wydłubać sobie katalizator ale puchę zostaw w razie przeglądu, ale dobrze by było też zamiast niego wstawić strumienice, miał byś lepszy dźwięk i szybsze odprowadzanie spalin co za tym idzie lepszego buta:)
Awatar użytkownika
M4Tt
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: M4Tt »

katalizator wywalić chcem a z przegladem to niemam problemu jak sie pracuje na stacji z przegladami i nie takie sie przepuszczalo :) , i myslałem wspawac takiej samej srednicy rure ?
[size=12px]viewtopic.php?f=30&t=24078&p=218149#p218149[/url]

Bylo 6n 5d 1,6 GLX --> BMW 318 IS coupe --> 6n 3d 1.3 CL --> 6n2 1.4 16v --> 6n2 GTi :)
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: camel19 »

aha no to inny temat, rurę można wspawać bo np jak szwagier w astrze tak zrobił to potem mu trochę dzwoniło w tej puszce i dlatego wstawił sobie strumienice ale z tą rurą też może być praktycznie zerowy koszt był by takiej operacji.
Awatar użytkownika
dziii
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dziii »

camel19
Co Ty piszesz strumienica pomaga niby jezeli nie obliczysz jaka powinna być do tego układu wydechowego to jeszcze pogorszysz sprawę...

M4Tt
jak chcesz miec sportowy dzwięk to wywal wszystko co jest o ostatniej puszcze i zaspawaj bedziesz miał dziwek o wiele lepszy pozdro
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

M4Tt z tego co pamiętam to masz stożek na rurze gdzieś koło lampy i przy takiej zabudowie on praktycznie się nie odzywa. Im bliżej przepustnicy tym bardziej buczy. U mnie ten box odzywa się zajebiście ale pod warunkiem, ze się zdejmie ta rure doprowadzająca powietrze (zimą tak se jeżdze bo i tak jest przeciąg tam i wystarczająco zimne powietrze). Jak jeżdze z rurą to efekt jest 3x mniejszy no ale coś za coś. Pozbawienie środkowego tłumika i zostawienie ori końcowego daje też niezłe efekty, na pewno lepsze niż dudniący basowy szajs z allegro.
m
majerek
Newbie
Newbie

Post autor: majerek »

Witam!

A jak głośno chcesz mieć?? :grin:
jeżeli bardzo to wywal kata wstaw rure do samego końca a na końcu jakis tłumik przelotowy.
jeżeli to będzie dla Ciebie męczące to zrób wydech na dwóch przelotowych tłumikach jeden w miejsce kata i drugi na końcu będzie ciszej ale na pewno lepiej niż seria.
Odrazu mowie ze to nie bedzie bassowy dźwięk tylko raczej troszke pod rajdówke podchodzący :grin:

pozdro majerek
Podejmujesz decyzje i nie oglądasz się za siebie

Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców
Awatar użytkownika
Pestka772
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pestka772 »

Ja w swoim 1,4 8v założyłem pseudo sportowy tłumik z allegrosza (150zł około) i efekt był fajny, tzn na jałowym wyrąbiście mruczał i ogólnie fajnie chodziło auto ale niestety bardzo basowo w środku było i osoby z tyłu siedzące nic nie słyszały więc założyłem serię, bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić jak bym miał tak jechać 400km nad morze np ;) a kata mam, i środkowy też, ogólnie na serii głośno mi auto chodziło ale końcowy dodał ciekawe brzmienie tyle że ciut za mocne.
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Jak jeszcze mialem 2f to oproznilem po prostu koncowy tlumnik, powiekszylem w nim otwor na koncowke i wstawilem polerowana koncowke z nierdzewki fi50. Fajnie to mruczalo na wolnych, gdzis tu moze jeszcze filmik sie znajdzie moj.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”