Kolego mam ten sam problem co Ty, stało się to z dnia na dzień... na początku nie chciał palić na mrozach, pomyślałem aku...
miałem starego kwasiaka, że handluje tym towarem to problemu nie miałem, włożyłem 500amper 48Ah żelowy, efekt ten sam, kilka kręceń i aku padł... (próba na kablach rozruchowych 40 kręceń i dopiero zapalił, świece grzane kilka razy...) generalnie kręci szybko, płynnie ale brakuje momentu odpalenia ;/
świece grzeje, pstryczek elektryczek pyka
włożyłem Optime 70Ah 1100amper, kręci niemiłosiernie ale efekt ten sam... zacząłem się martwić wczoraj jak było +4 i było to samo... skonsultowałem się z wujem mechanikiem, złożyła mi się wymiana oleju więc była teoria, ze filtr paliwa jest zanieczyszczony, może to powodować małą ilość paliwa które powinno dojść i zapewnić prawidłowy zapłon i sprężanie, oraz oczywiście świece (sposób sprawdzenia ich jest znany, ale nie dysponuje kanałem więc zajrzenie pod spód autka w dodatku z tyłu silnika jest nierealne, sprawdziłem błahym sposobem, podczas przekręcenia zapłony włączyłem oświetlenie w samochodzie, przygasło w czasie grzania się świec, czyli coś tam grzeją

ewidentnym objawem świec było by nierówne palenie, start z np 1 tłoka a nie 4 na raz itp, ale tego nie zaobserwowałem, kręcę po 15-20 razy i nagle pali, od razu normalne obroty itd...) więc świec nie miałem jak zdiagnozować;/ wymieniłem filtr paliwa, jest lepiej ale i tak problem nie wyeliminował się ;/ kolejną rzeczą jaką wujo mi polecił to sprawdzenie "blaszki/bezpiecznika" po lewej stronie od bezpieczników a po prawej od nawiewu jest mała czarna puszka, do niej dochodzą 2 grube czerwone kable, połączone są właśnie czymś takim, wujek w karierze mechanika miał przypadek iż była ona przygnita i takie same objawy były ale latem... doszli do tego po wstawieniu na szybko kawałka drucika miedzianego problem ustał... u mnie jest idealna ładna
zostały świece, wymieniam je 27 w niedziele, więc podziele się wiedzą po fakcie
a i jak się rozgrzeje to pali od strzała...
gdyby ktoś nie wiedział w dieslu świece można sprawdzić odkręcając od każdej kable, potem osobny kabel od + w aku do każdej świecy, iskra - świeca działa
pozdrawiam